fbpx

Fortsatt våg av telefonbedrägerier

Polisen varnar för att bedrägeriförsök via telefon fortsätter i polisregion Nord.

Polisen blir fortsatt kontaktad av medborgare från olika orter i polisregionen som har blivit uppringda av någon som uppger sig ringa från polisen, Ekobrottsmyndigheten eller någon annan myndighet.

Ibland har det varit en datoriserad röst som ringt och ibland en verklig person.

Polisen skriver i ett pressmeddelande: ”Det har även varierat om personen talat svenska eller engelska. Det förekommer även att man kopplats mellan olika personer i ett försök att övertygas om att det är en polis eller annan tjänsteperson som ringer. Vid vissa tillfällen har samtalen sett ut att komma från telefonnummer +46 114 14. Detta nummer är aldrig något som syns när Polismyndigheten ringer”.

Bedragaren har enligt myndigheten försökt övertyga de uppringda personerna att de exempelvis är misstänka för olika brott, att deras identitet har kapats, att de har haft ett intrång på sitt bankkonto eller liknande. I de fall samtalen kommit från en datoriserad röst har de personer som svarat uppmanats att göra ett knappval för att få hjälp.

Polisens bestämda råd är: lägg på telefonen, logga aldrig in via bank-id, och ring 114 14 om du eller någon närstående blivit utsatt för brott. Vid pågående brott ring 112.

Den som inte vill göra en polisanmälan kan välja att enbart informera polisen, via e-tjänsten Tipsa Polisen, om vad som hänt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN