KALIX: Sveriges kommuner och landsting besöker Kalix för att lära om det framgångsrika arbetet med så kallade ”case managers” i glesbygd med långa avstånd fungerar.
Case managers består av anställda från kommunens socialtjänst och Region Norrbottens vuxenpsykiatri som tillsammans arbetar med att ge vård, stöd och hjälp till psykiskt sjuka personer som missbrukar, som uppges tillhöra de mest utsatta grupperna i samhället. Dessa stödteam skapades för att fånga en patientgrupp som tidigare ofta föll mellan stolarna. Arbetssättet för case managers är uppsökande.
– För den som är psykiskt sjuk och har ett missbruk är det ett stort stöd att bara behöva ha kontakt med en person, en case manager. Vi har lång erfarenhet och ser många vinster av att arbeta på det här sättet. Bland annat blir det färre inskrivningar i slutenvården, säger Tuija Halonen, enhetschef, Region Norrbotten.
– Case management är en evidensbaserad arbetsmetod som rekommenderas för den här målgruppen. Från SKL:s sida vill se hur Kalix jobbar praktiskt och få med oss goda exempel som vi kan sprida i landet, säger Mikael Malm som arbetar med missbruk och beroendevård vid Sveriges kommuner och landsting.
Till en början är kontakten med teamet tätast och blir sedan glesare allt eftersom det går bättre för klienten.