Framgångsrikt stödteam i Kalix ger inblick i deras arbete

KALIX: Sveriges kommuner och landsting besöker Kalix för att lära om det framgångsrika arbetet med så kallade ”case managers” i glesbygd med långa avstånd fungerar.

Case managers består av anställda från kommunens socialtjänst och Region Norrbottens vuxenpsykiatri som tillsammans arbetar med att ge vård, stöd och hjälp till psykiskt sjuka personer som missbrukar, som uppges tillhöra de mest utsatta grupperna i samhället. Dessa stödteam skapades för att fånga en patientgrupp som tidigare ofta föll mellan stolarna. Arbetssättet för case managers är uppsökande.

– För den som är psykiskt sjuk och har ett missbruk är det ett stort stöd att bara behöva ha kontakt med en person, en case manager. Vi har lång erfarenhet och ser många vinster av att arbeta på det här sättet. Bland annat blir det färre inskrivningar i slutenvården, säger Tuija Halonen, enhetschef, Region Norrbotten.

– Case management är en evidensbaserad arbetsmetod som rekommenderas för den här målgruppen. Från SKL:s sida vill se hur Kalix jobbar praktiskt och få med oss goda exempel som vi kan sprida i landet, säger Mikael Malm som arbetar med missbruk och beroendevård vid Sveriges kommuner och landsting.

Till en början är kontakten med teamet tätast och blir sedan glesare allt eftersom det går bättre för klienten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Som att vara ”utom lands” hemmavid

Dubbelt nyår vid den svenskfinska gränsen har blivit en tradition, som under nyårskvällen får en ny dimension. Victoriatorget och vidhängande Rajalla formligen kokar vid tolvslaget. 

Haparandabor fick fel information om textilavfall

Från och med 1 januari är det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna. Trots det har Haparandaborna fått information om att trasiga kläder ska slängas i gröna sopkärlet. 

Truls-effekten har även nått Haparanda

Bordtennisintresset ökar i hela landet efter Truls Möregårdhs framgång i sommarens OS i Paris. Även HSKT:s bordtennissektion har sett ett rejält uppsving i intresset. Mellan 30 och 40 nya spelare har anslutit under året. 

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist.