fbpx

Framgångsrikt stödteam i Kalix ger inblick i deras arbete

KALIX: Sveriges kommuner och landsting besöker Kalix för att lära om det framgångsrika arbetet med så kallade ”case managers” i glesbygd med långa avstånd fungerar.

Case managers består av anställda från kommunens socialtjänst och Region Norrbottens vuxenpsykiatri som tillsammans arbetar med att ge vård, stöd och hjälp till psykiskt sjuka personer som missbrukar, som uppges tillhöra de mest utsatta grupperna i samhället. Dessa stödteam skapades för att fånga en patientgrupp som tidigare ofta föll mellan stolarna. Arbetssättet för case managers är uppsökande.

– För den som är psykiskt sjuk och har ett missbruk är det ett stort stöd att bara behöva ha kontakt med en person, en case manager. Vi har lång erfarenhet och ser många vinster av att arbeta på det här sättet. Bland annat blir det färre inskrivningar i slutenvården, säger Tuija Halonen, enhetschef, Region Norrbotten.

– Case management är en evidensbaserad arbetsmetod som rekommenderas för den här målgruppen. Från SKL:s sida vill se hur Kalix jobbar praktiskt och få med oss goda exempel som vi kan sprida i landet, säger Mikael Malm som arbetar med missbruk och beroendevård vid Sveriges kommuner och landsting.

Till en början är kontakten med teamet tätast och blir sedan glesare allt eftersom det går bättre för klienten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF