FRIA ORD: Demokratin fungerar i Pajala kommun!

FRIA ORD: När Pajala kommun våren 2015, utan någon form av samråd eller information, monterade ner stora delar av vägbelysningen i Ohtanajärvi och några grannbyar, var naturligtvis förvåningen och ilskan stor hos byborna.

Ingen av de aktuella byarna accepterade mörkläggningen, så vi skrev till kommunen, ringde, mejlade och träffade personer i kommunledningen, samt skrev insändare och kontaktade media. Anmälningar av Pajala kommun, till både DO och JO gjordes också.

Vi utförde även en del undersökande journalistik, när lokala media inte var intresserade, och tog reda på hur det var i grannkommunerna och i Finland och fick veta att där fanns inga planer på mörkläggning.

Ganska snabbt fick vi sedan allt bättre kontakt med ledamöter i Pajala kommuns tekniska utskott. De förstod problemet och gav oss sitt stöd och när de så småningom fick klartecken från kommunstyrelsen, startade de samråd i byarna.

Vi fick på en karta markera vilka lampor vi i första hand ville få åter. Redan i början på februari monterades också dessa på plats i stolparna och de flesta i byarna var nöjda med lösningen, särskilt när det framkom att byarna själva kunde betala för eventuella extra lampor.

Starkt jobbat av Pajala kommun och särskilt ledamöterna i tekniska utskottet.

I den här typen av frågor går det lätt in prestige som försvårar en lösning, men här gick det väldigt bra.

Demokratin lever tydligen i Pajala kommun och vi kan berätta för alla intresserade och alla med rötter i området, att byarna åter är upplysta.

Sören Skogsdal
Ohtanajärvi byaförening

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 1 mars 2016.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
17 kommentarer om “FRIA ORD: Demokratin fungerar i Pajala kommun!
 1. Pajala kommunbo skriver:

  Var det verkligen demokrati? Blev man inte överbevisad av att det inte var lagligt att plocka ner belysning, som privatpersoner bekostat?
  Samtidigt kan vi ju komma ihåg att den manövreringen kostade skattebetalarna åtskilliga miljoner.

 2. En liten del skriver:

  Ta lampor och säga att demokratin lever inom Pajala är väl och ta i.
  Var det demokrati att huxflux plocka ned allting och sedan sätta upp allt igen, slöseri med skattemedel och inget annat?
  För att få en verklig fungerande demokratin inom kommunen skall kvotering införas vid tillsättande av tjänster mot jäv och släktskap och parti. Då har man tagit ett litet steg mot ett demokratiskt Pajala. Lampor inget att hänga i julgranen, ta hellre byskolorna som ett fungernade exempel på demokrati Pekka.

 3. klurifax skriver:

  Sossestyret i Pajala är ett skämt och kommer tydligen att vara det också om ni i kommunen inte röstar bort dom.

 4. ingvar k skriver:

  Visst har tekniska utskottet ändrat på sina besut och nu hoppas jag det blir rätt också. Man skulle kunna påstå och nyttja det slitna uttrycket Rätta människorna bakom beslutet. Vägbelysningarna var en mycket het fråga under den sista valrörelsen. I varenda by togs frågan upp.
  Politikerna har lärt sig läxan. Gör om och gör det rätt!

 5. Cementiblandari skriver:

  Det finns andra manövreringar som kostat betydligt mer. Då tänker jag främst på utköpen av olika personer i kommunhuset.

 6. Hela kommunen ? skriver:

  Hela kommunen är inte återupplyst, finns fortfarande byar som blivit bestulen på sin gatubelysning.
  Eller iaf fått den kraftigt försämrad, en så kallad förbättringsfösämring.

 7. Mutta mitä? skriver:

  Demokratins principer handlar väl ändå om att alla får möjligheter att först ta del av planerade åtgärder och att befolkningen då får vara med och säga sin åsikt, eller?
  Det är väl ingen demokrati att folket måste göra ”uppror” efter att de styrande gjort något utan att höra sig för vad befolkningens åsikter är?

 8. ingvar k skriver:

  Mutta mitä? Enligt Reglementet för Vägbelysningar, som reviderats har man man tagit in formulering” Innan åtgärd görs skall man ha ett samråd med de berörda”. Är detta något som kan kalla för demokrati? så vet jag inte vad demokrati är för någonting.Samrådsmöten har skett i ett antal byar , vilka vet jag inte

 9. bojkotta pajala skriver:

  demokrati existerar inte i Pajala kommun .I tron att de skulle göra de så säger jag bara fortsätt dröm.

 10. Mutta mitä? skriver:

  Bäste Ingvar K!
  Var snäll och läs texten under ”Fria ord” ovan. Där framgår att befolkningen i byn Ohtanajärvi inte visste något ii förväg förrän belysningen togs ner- därav mina funderingar kring ordet demokrati.

 11. Skämtar du ?? skriver:

  Demokrati i Pajala skämtar du ?
  Finns ingen demokrati under de 70år sossarna styrt Pajala och kommer aldrig heller att bli så länge de styr kommunen vilket de alltid kommer att göra, de vet inte och rösta på annat.
  Att ta detta exempel om gatulampor är ju ett skämt, vad är det som är demokrati med att släcka ned byar utan något större demokratiskt underlag ? Inte demokratiskt men säkert tjäna någon entreprenör med kontakter inom kommunen en massa på riva och sälja nya LED lampor till kommunen, eller är det detta som du menar med Demokrati förtänster för vissa med”borjare” ??

 12. tornedaling skriver:

  ni har små problem i Pajala kommun om de bara berör några lyktstolpars vare eller inte….ni går en ljus framtid till mötes!!!!

 13. Skattebetalare Pajala skriver:

  Självklart går vi i Pajala mot en ljusnande åtminstone lär de göra som har rätt släkt och partibok i ficka. Ser man tillbaka rent historiskt under 70år i Pajala finns det en mycket välmående socitet/kärna som oavsett konjunktur har haft en ljusnande framtid, inte behövt oroa sig för jobb och inkomst eller ens besöka AF under hela sitt liv. Under denna sk lågkonjunktur pga gruvan som varit många nder 70år, lär inte heller duka bort borden och guldkanten på pensionen. En ljusnande framtid är här !

 14. oikea vaalilappu skriver:

  Bor man i en by med mest sosseväljare, då lyssnar de som leder kommunen. Men om något komemr från en by där sossar/kommunister inte har något att hämta, då noncaalerar man kritiken. Är det demokrati? Nej diktatur!

 15. Funderare skriver:

  oikea vaalilappu: Du har inte funderat på att ta en svenskaskurs? Förstår inte ett ord av vad du skriver.

 16. Pajala kommunbo skriver:

  Om Funderare inte förstår ett enda ord , är det väl du som behöver en kurs i svenska?

 17. Förstå eller förstånd ? skriver:

  Förstå och förstå ?
  Överhuvudtaget är Pajalas sk ”social”demokrati är svår och tolka och förstå eller ha förstånd att fatta? Enbart de med rätt partibok i fickan och släktskap inom partiet förstår hur det funkar. Bara se och lär av dem av deras leven mm, kanske ni änteligen förstår något av förståndet ??