FRIA ORD: Det är skamligt att skandera ”ingen över gränsen”

FRIA ORD: Även jag har haft det tvivelaktiga nöjet, att se hur en liten del av bland annat Torneås befolkning demonstrerat mot flyktingarna vid en gräns som ”sett” så många flyktingar passera – men oftast åt motsatt håll.

Skammens rodnad borde lägga sig som röd filt över hela denna historielösa skara, en skara som skanderar ”ingen över gränsen”. Det är patetiskt!

Består denna skara enbart av ungdomar, utan historisk insikt?

Nej, jag tror att det finns även vuxna som är än mer okunniga, om vad som skedde för cirka 70 år sedan vid denna gräns (senast). Eller de vill rent av inte veta?

Har den så väl omskrivna finska skolan missat att delge sina elever denna information?

Deras tur nästa gång?

Nej, givetvis inte, men dessa människor som ”demonstrerar” har tydligen inte mer förstånd att ta till sig tanken, att nästa gång kan det åter vara de som bankar på en svåröppnad dörr.

Vill vi inte försöka att minnas, förstå, de historiska skeendena genom århundradena blir jag förfärad.

Vad sker med oss som människor som förnekar asyl till krigens flyktingar?

Det är på detta vis de flesta krigen startar, genom, att förneka andras nöd­lidande. Även genom avhumaniseringen av människan, vi ser bara en ”massa”.

Vad gott kan komma ut av dessa globala oroligheter? Ett tredje världskrig?

Då Finland var i ett skriande behov av hjälp, undan kriget var det lämpligt, att det fanns ett broderland som tog emot de finska flyktingarna.

Cirka 80.000 barn kom till Sverige, samt något hundratal vuxna. Av dessa 80.000 barn blev cirka 7.000-8.000 barn kvar i Sverige, barn som i vuxen ålder kom att bidra till bygget av det svenska samhället.

Även Finland behöver mer folk i arbete. Här erbjudes Finland många gånger en väl utbildad arbetskraft i stort sett gratis.

Finska problem?

Jag känner till att Finland för tillfället har en del ekonomiska problem, men jämfört med folk som ­söker asyl ter sig Finlands problem triviala.

Har någon av dagens ”demonstranter” tänkt tanken, att ni troligen har en förälder, morfar, farfar som flydde till Sverige. Skulle ni demonstrera även mot dem?

Sverige var inget rikt land då de tog emot de finska barnen, men vad Sveriges folk hade, var ett stort hjärta – till skillnad från dessa aningslösa och  ryggradslösa, så kallade demonstranter.

Två oändligheter

I Finland finns givetvis en stor del av befolkningen som har ett lika stort hjärta. Jag hoppas att de segrar över dumheten.

För att citera Albert Einstein: ”Det finns två saker som är oändliga: Universum och den mänskliga dumheten. Fast beträffande universum är jag ännu inte helt säker”.

Ett av dessa krigsbarn som kom till Sverige var jag. Jag kom till en fin, varm välkomnande familj i Småland. Där stannade jag i cirka två år. Efter dessa år återvände jag till Torneå för att vid tio års ålder åter flytta till Sverige.

Via Överkalix kom min familj slutligen till Hapa­randa. Numera bor jag sedan 53 år på annan ort i Sverige.

Antero Pasma

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 2 oktober 2015.

 

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
13 kommentarer om “FRIA ORD: Det är skamligt att skandera ”ingen över gränsen”
 1. Sixten Johansson skriver:

  Antero, det är viktigt att känna historien. Men det är vettlöst att plocka ut vissa skeenden ur den och tro att de förklarar dagens verklighet.

  Du kallar demonstranterna ”historielösa”, ”okunniga”, ”utan förstånd”, ”förnekar andras nödlidande”, ”aningslösa”, ”ryggradslösa”, ”dumma”.
  Med andra ord: undermänniskor? Med ditt eget ord: avhumanisering!

  Vi är inte antingen goda eller onda. Ett land måste vilja försvara sina gränser. Annars upphör det att existera. I Sverige har en styrande majoritet tvingat upp hjärtat på vid gavel, men stängt av hjärnan och gjort sig ryggradslösa = försvarslösa!

 2. Mkk skriver:

  Som du själv skriver så var de barn som kom från Finland till Sverige och några få vuxna, nu är de bara vuxna män i bästa åldern å försvara sitt land. De gjorde dom finska männen dom stod upp för sitt land.

 3. Futurum Casus skriver:

  Albert Einstein har sagt många kloka saker. För att citera ett av hans många ordspråk. ”I nästa krig slåss vi med spikklubbor och påkar”. Syftet med ordspråket var att om atombomber börjar användas och vi förstör städer och länder så går vi människor tillbaka mot primitiva förhållanden. Om vi ser tillbaka på vår historia så är det väldigt unikt att Sverige lyckats hålla sig borta från krig i drygt 200 år. Klarar vi 20 år till så är det bra. Det mest normala ur mänsklig synpunkt är att vi människor slåss och krigar med varandra. Tänk på det.

 4. staffan skriver:

  Finska högerregeringen med sannfinländarna vrider om Finland till ett nationalistiskt land. Men som tur är så kommer dom att falla i nästa val eller tidigare. Majoriteten vill ha ett modernt västerländskt land där man hjälper människor i nöd!
  I Sverige samlar man in pengar där alla svenskar frånsett SD ger stora bidrag. Det har Sverige alltid gjort som exempelvis Finlandshjälpen och där 75000 finska barn fick komma till vårt land!

 5. staffan skriver:

  Bra skrivet Antero!

 6. Fd-Bybo skriver:

  När det gäller att försvara sitt land, finns det kanppast något land att försvara där dessa unga män kommer ifrån. Bara olika mer eller mindre vansinniga grupper som slåss sinsemellan. Det kan inte jämföras med ryssens angrepp på Finland 1939.

 7. Kinesen skriver:

  Perkele
  Jag har skämts som tidigare tornedaling för dessa eländiga demonstrationer. Har en mamma som var flykting från Finland, naturligtvis var hon liten flicka då. Nu skäms jag inte längre. Ditt korta inlägg ”Mkk” säger mycket och har fått mig att tänka om. Jag har sett det genom åren, många av de som kommer är unga män, som i likhet med Finlands män borde försvara sin familj och sitt land. Man undrar ju vilka som lämnades kvar…
  Sedan finns de ensamkommande barnen. Dem får vi inte glömma.

 8. Sixten Johansson skriver:

  Fd-Bybo, största problemet ligger exakt i detta. Mellanöstern och Nordafrika har dominerats helt av diktaturer eller styrts grymt genom en statsreligion. När diktatorerna faller exploderar alla de etniska och religiösa motsättningarna som aldrig har bearbetats. Naturligtvis söker sig både flyktingar och ekonomiska migranter till de generösaste västländerna Tyskland och Sverige. Men de bär ju med sig konflikterna och värderingarna och bildar enklaver. Ett mesigt, handfallet och förljuget Sverige står precis lika hjälplöst inför alla de problemen som inför EU-migranterna – vilket ju alla kan se!

 9. Talvik Henriksson skriver:

  Nu tas det upp igen, de finska barn som togs emot av Sverige. De kom p g a ett AVTAL mellan två länder, Finland och Sverige. Finland ville inte egentligen skicka sina barn till Sverige för att det fanns säkra, trygga områden i Finland, men påtyckningar från Sverige var så starka, att de gav efter. Sverige ville ha kvar den bilden av sig själv som ” den goda människan” när den kunde inte hjälpa Finland militärt. Så sluta svamla om det igen. Visste Ni att när gränsen drogs 1809 så flyttade bl a 50% av befolkningen från västra sidan av Torneälven över till den östra sidan, den tidens flyktingar?

 10. Talvik Henriksson skriver:

  Jag vill ge information om den finska ekonomiska krisen. M a o man vill sänka välfärden till den nivån man har i Sverige. I Finland har man inte haft sk karensdag när man är sjuk.Man har haft rätt till 60 dagar per år med full lön.Samt man så får man sk ersättning på arbetet på söndagar- och helgdagar 100% på ordinarielönen.A-kassa är max. 500 dagar.Om man har arbetat mer än 15 år, så har man rätt till 7 veckor och 3 dagars semestern.Nu vill man sänka ob-tilläggen, korta semestern till max. 6 veckor, införa karensdagen, sjukersättningen ska bli 80% av lönen, a-kassa max. 300 dagar. Ek. kris?

 11. väljare skriver:

  Om Talviks uppgifter stämmer har Finland varit på väg mot en grekisk situation.

 12. Talvik Henriksson skriver:

  Finlands ekonomi kan inte ens i drömmar jämföras med Greklands ekonomi. T ex i Finland har man cirka 75000 statliga tjänsteman i jämförelse med Greklands 535000 tjänsteman. Finland har än idag AAA-klass i creditvärderingen. Det som är problematiskt med finsk ekonomi i dagens läge, är att man var tvungen att följa EU:s ekonomiska restriktioner mot Ryssland. Finland säljer mycket till Ryssland. Samt är granne, som man vet, med Ryssland, och därför har t ex turismen därifrån varit intensiv. I dagens läge har turismen från Ryssland minskat avsevärt.M a o man har förlorat mycket ekonomiskt på den.

 13. väljare skriver:

  Talvik jag menar att om man inte gör något åt den ekonomiska situationen kan det bära av rejält fel. Finlands statsskuld ökar väl rejält för varje dag. Den här inbromsningen borde ha börjat redan med de två föregående socialdemokratiska finansministrarna..