FRIA ORD: Har du koll på vad ditt barn gör?

FRIA ORD: Förälder, vet du vad ditt barn sysslar med, vilka hen umgås med och i vilket skick hen är?

Eller är du en förälder som blint köper ditt barns ord att ”bara ha sovit över hos kompisen”?

Hur mycket tid tillbringar du själv med ditt barn? Lär du honom/henne att leva ett sunt liv där motion, tillräckligt med sömn och sunda matvanor ingår?

Hur mycket vet du om ditt barns tankar, känslor, vardag, relationer, skolframgång, läxor?  Är du intresserad? Tonåringar, om några, behöver guidning, närvarande föräldrar.

Du kan påverka ditt barns liv! Bry dig om ditt barn! Var en förebild! Gör det innan det är för sent.

Inte vuxna än

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 23 februari 2016.

Publicerad i Fria ord, Svenska Taggar: , , ,
22 kommentarer om “FRIA ORD: Har du koll på vad ditt barn gör?
 1. pänktti skriver:

  Kloka ord. Ser allt för många barn där det tydligt framgår att föräldrarna ej är ”närvarande”. Däremot lägger man gärna ansvaret på samhället när man som förälder inte orkar ta sitt ansvar t ex skolan, socialtjänst.

 2. Pigan skriver:

  Helt rätt reflekterat!

 3. lothar skriver:

  Både pänktti och Pigan har helt rätt.
  Föräldrarna eller föräldern har inte tid att lyssna för klösbrädan tar all kraft från dom. Det är Facebook, Twitter och INSTA gram som tar barnens tid från föräldrarna. Den är viktigaste i deras liv, inte sina egna barn.
  Herregud hur är man funtad.
  Att bry sig om och prata med sina barn och andras också är ju fostran för livet. Det är inte surfplatta eller mobiltelefonen.
  Barnen är vår framtid. Försaka dem icke!

 4. Fröknarna skriver:

  När man pratar med barn så får man ofta höra att föräldrar oftast sitter hemma med telefonen i handen istället för att umgås med sina barn. I skolan märker vi stor skillnad på barn vars föräldrar pratar/umgås med dem och de barn där föräldrarna gör annat istället. En stor del av en lärares uppgift idag är att lyssna till alla barn som har stort behov av att prata. Man får känslan av vuxna inte har tid att lyssna på sina barn.
  Kom ihåg att era barn växer upp snabbt och tiden går ej att spola tillbaka. Relationen byggs nu/idag och inte imorgon.

 5. P.S skriver:

  Viktigt ämne att lyfta! Bra skrivet!

 6. Maria skriver:

  Så bra skrivet ni alla. Det är vi föräldrar som har ansvar för eget barn. Det är vi som skall se till att dom väljer rätt väg. Det är vi som skall vara närvarande. Inget materiellt kan ersätta tiden vi ungås med våra barn. Barnen behöver oss nu, idag och imorgon. Så se till att ta vara på tiden. Ni kommer sakna den när barnen är äldre.

 7. Funderare skriver:

  Fröknarna: Hur vet ni vilka föräldrar som sitter med telefonen i handen istället för att umgås med sina barn? För min del som förälder, låter detta väldigt obehagligt. Ni går väl inte och tittar i fönster?

 8. pänktti skriver:

  @funderare
  Nu är det inte telefonen eller andra skärmar som är kärnan i problemet. Utan snarare det att föräldrar ej orkar eller förmår att sätta gränser.
  Intressant är att vi människor är det enda djuret som daltar med våra ungar.

 9. P.S skriver:

  @Funderare: Dom skriver att ”När man pratar med barn så får man ofta höra att föräldrar oftast sitter hemma med telefonen i handen istället för att umgås med sina barn.” Som lärare hör man säkert mycket och märker säkert också hur mycket engagemang föräldrarna har i sitt barns skolgång..

 10. Sixten Johansson skriver:

  Jag instämmer helt i vad signaturen ”Inte vuxna än” skriver. Om föräldrar och andra vuxna mentalt förblir barn hela livet, då kan deras egna och andras barn aldrig lära sig ett vettigt vuxenliv. I dag lever alltför många barn och unga en sorts djungelliv i sina egna flockar, där de sämsta ledartyperna bestämmer normerna och straffen. Barn och föräldrar lever under samma tak, men i helt olika världar. Utan vuxenskap och normer blir hela samhället infantiliserat och mobbarna styr på alla nivåer, från dagiset upp till dagisriksdagen och dagismedia. Ett sånt samhälle slutar till sist att fungera.

 11. Funderare skriver:

  Jag tror samtliga här har en helt förlegad syn på tekniken. Jag låter mina barn spendera så mycket tid det bara går framför dator och plattor. Dom måste göra det för att dom ska hänga med i utvecklingen och bli framgångsrika inom IT.

 12. Sixten Johansson skriver:

  Funderare, problemet är inte tekniken, utan innehållet, och att barnen när de sitter låsta och påverkade av det missar så mycket annat som deras liv borde innehålla: tid med föräldrar och andra vuxna, konkreta upplevelser irl, social träning irl, plugg och innötning, eget tankearbete. Ytterst få blir nördiga dataspelsutvecklare, yrkesframgång kräver möda och uthållighet. Mentalt frånvarande ”föräldrar”=vuxenbarn, flumskolan, ett normlöst och fegt vuxensamhälle är ett monumentalt svek mot barnen. Men lättast är att kalla sig tolerant, förstående och inbilla sig att barnen mår bra av allt detta.

 13. MammaFröken skriver:

  Funderare, Du ljuger för dig själv om du tror att dina barn inte tar skada av att sitta framför datorn och att inte umgås med vuxna. Det är egoism och LATHET i värsta form!!! Det är DINA BARN som Fröknarna pratar om… och jag tycker så synd om dom… De kan ju inte välja sina föräldrar. Om du tycker att datorn räcker till i barnuppfostran så vad är din uppgift?? Varför skaffa barn om man inte ”har tid” för sina barn?? WAKE UPP!!!

 14. P.S skriver:

  Datorn och tekniken kan a l d r i g (borde inte) ersätta det sociala umgänget vi människor behöver. Barn och ungdomar behöver vuxna förebilder omkring sig!

 15. Funderare skriver:

  Jag tror inte ni kommer att säga samma sak om 20 år. Då kommer IRL att vara framför datorn. Jag lägger mig inte i hur ni uppfostrar era barn och ni får gärna låta dom sitta och prata gamla minnen med sin morfar. Jag umgås med mina barn dagligen, men detta sker på nätet.

 16. Haparandabo skriver:

  Funderare: Haha… Försök att ge en kram eller kärlek via nätet. FYSISK aktivitet samt FYSISK närvaro är alltid bäst… Men barnen kommer växa upp och sedan är tiden förbi… De är bara små en gång i livet… Men alla föräldrar får göra sina val…

 17. MammaFröken skriver:

  Funderare: Det skulle vara intressant att veta hur det går i skolan för dina barn. Är dom sociala, kan de diskutera med läraren och kompisar, kan de lyssna?
  Är dom glada och nöjda med sitt liv? Om du svarar Ja på dessa frågor, äter jag upp mina ord! Jag hoppas dina barn mår bra nu och om 20 år.

 18. Funderare skriver:

  MammaFröken: Mina barn är extremt sociala och de kan både föra sig väl i skola och tillsammans med sina kompisar. De har massor av fysiska vänner, som delar varandras intressen. Vad jag förstår av deras lärare, så går det väldigt bra i skolan i samtliga ämnen. Så tyvärr får du äta upp dina ord.

 19. MammaFröken skriver:

  Då får jag väl göra det 🙂

 20. Förälder/Lärare skriver:

  Fakta man inte kan bortse ifrån: de barn som har stöttande, närvarande, gränssättande, ansvarsfulla, omtänksamma, krävande föräldrar Som pratar och läser mkt (med/för sina barn) har ett enormt stort försprång redan när de börjar skolan. Tyvärr är det så att barn utan stöd har svårt att någonsin ens komma i närheten av de andras nivå. Det är inte skola/samhälle som ska utveckla/uppfostra barnen, det är föräldrarna! Det är jobbigt att vara föräldrar och ska vara det.. När man blir förälder tar man på sig ett livslångt arbete och ett ansvar. Det kräver att man är fysiskt och psykiskt närvarande!

 21. P.S skriver:

  Man måste inte ha barn för att ha en åsikt.

 22. Roffe skriver:

  Hej Sixten!
  Din reflektion är klockren.
  Mao. som man bäddar får man..!