FRIA ORD: Invandrarna är en viktig orsak till att 
det går bra för Tyskland och Sverige

FRIA ORD: I fråga om människor som nu flyr och anländer till Sverige och Finland. Jag säger bara: Wir 
schaffen es! 
Vi klarar 
det!

Jag var statssekreterare för flyktingfrågor i Sveri­ges regering i början av 1990-talet.

Under 18 månader kom 140.000 människor i nöd från brinnande krig och etnisk rensning på Balkan. Det största asylinflödet i modern tid, i alla fall tills nu.

Som statssekreterare deltog jag i en informell arbets­grupp om migrations­frågor med ett antal västeuropeiska regeringar. Till min förvåning diskuterades bara olika legala, tekniska och fysiska sätt att hindra människor att ta sig in i Europa.

På ett möte frågade en hög fransk regeringstjänsteman mig hur jag såg på arbetet. Jag svarade med en motfråga. ”Tror ni verkligen att alla de här olika förslagen kommer att hindra människor från att ta sig in i Europa?”

Till min förvåning svarade han ”Absolut inte!” Jag frågade då, om det inte vore bättre att diskutera hur vi hanterar att de ändå kommer att komma hit.

Svaret var lika snabbt. ”Tror du någon ledande politiker vågar berätta det för sina väljare?”.

Merkel står fram

Skillnaden i dag är att Tysklands förbundskansler Angela Merkel inför den största asylvågen någonsin förklarade: ”Wir schaffen es!” ”Vi klarar det!”.

Då hade vi i Sverige Bengt Westerberg som var lika orädd. Idag har vi Annie Lööf. Tyskland och Sverige tog emot allra flest flyktingar från Balkan.

Ett land som duckade, då som nu, var Finland. Elisabeth Rehn var den enda politiker då i Finland som vågade stå rakryggad medan de andra duckade, då som nu.

Nu säger man i Finland att det är för många nu. Det har alltid varit för många i Finland, men nu börjar det äntligen vända även där.
Vid demonstrationen i Torneå häromsist hävdades att Finland inte klarar fler.

Det argumentet känner vi igen också på sina håll här i Sverige. Antingen är de som söker skydd sådana som bara vill leva på bidrag eller så tar de våra jobb.

Lika fel vilket som, men bakom dessa resonemang ligger bara att man inte vill se annorlunda människor här, oavsett hur svåra förhållanden de flyr ifrån.
Det tar sin utgångspunkt i tanken att ekonomi är ett nollsummespel. En krona dit tar en krona härifrån. Men, så fungerar det inte.

Hade den gjort det, så hade Sveriges snabba ekonomiska utveckling från fattigdom på 1800-talet till välfärdsstat på 1900-talet ha berott på att vi stal från någon annan. Och: Det är inte stater vars folkmängd ökar utan stater vilka stagnerar, som det går utför för.

Stängd gräns negativt

Tyskland och Sverige tog emot flest flyktingar från Balkan, samtidigt som Tyskland brottades med den svåra tyska återföreningen och Sverige genomlevde sin svåraste ekonomiska kris i modern tid.

Då borde ju logiken tala för att våra stater skulle drabbats särskilt hårt av flyktingmottagningen?

I stället är det Tyskland och Sverige som klarat sig bäst under Europas ekonomiska kris.

Stängda stater som Finland hör däremot till de som går på knäna.

Jag menar inte, att det stora antalet flyktingar är skälet att det gått bättre för Tyskland och Sverige. Men: Öppna stater klarar kriser bättre och utvecklas av öppenhet. Det är inget nollsummespel.

”Wir schaffen es!”

Lennart Rohdin

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 2 oktober 2015.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
17 kommentarer om “FRIA ORD: Invandrarna är en viktig orsak till att 
det går bra för Tyskland och Sverige
 1. kjell g skriver:

  Varför tar vi inte hit hela afrika om det är så lönsamt?

 2. Futurum Casus skriver:

  Håller med i stora drag. Men vad händer om vi får stora inrikespolitisk problem mellan olika rivaliserade grupper? Hur väl kommer Sverige att stå sig ekonomiskt då? Det är bara att konstatera – vi svenskar är inte immun eller vaccinerade mot våld och terror. Därför vill jag ha en begränsning av invandringen till Sverige för att vi ska klara av att ta väl hand om alla som kommer till Sverige. Man ska inte glömma bort att många är traumatiserade av våld och krig.

 3. Sixten Johansson skriver:

  Varför skulle Finlands ekonomiska kris bero på mindre invandring från Mellanöstern-Nordafrika och krisen lindras om den ökar? Hur kan Tysklands och Sveriges ännu goda ekonomi kopplas till huvudlös invandring från Mena-länderna? Örjan, inte ens ett gott syfte kan motivera usel logik, orsakssyn och verklighetsförankring.

  Både Tyskland och Sverige för en självmordspolitik. Kanske beror det på förljugenheten. Tysklands nazi- och DDR-trauma gör att allt som kan tolkas som rasistiskt är tabu. I Sverige finns en mildare nedlåtenhet, men när den tabubelades ökade gapet mellan orden och verkligheten.

 4. men skriver:

  helt sjukt att det finns människor som verkligen tror såhär

 5. Mkk skriver:

  Örjan du ska nog sluta sniffa lim, kommer bara svammel från dig

 6. Sixten Johansson skriver:

  Örjans ledare illustrerar flera kärnproblem. Han och andra insåg redan i 90-talets början att stora migrantströmmar skulle ta sig in i Europa. Men varken Örjan som opinionsbildare eller politikerna vågade berätta det. Den som tiger om verkligheten skapar större faror än den som talar öppet om den! Öppen ”ohyfsad” fördomsfullhet, fientlighet och t o m rasism är mycket lättare att hantera än förljugenhet, som äter sig in djupare och djupare i samhällskroppen tills allt inflammeras. EU-migranterna visade vad öppna gränser innebär och ett handfallet, laglöst, hjälplöst Sverige står helt avklätt.

 7. Sixten Johansson skriver:

  Förlåt, jag missade att det inte var en ledare av Örjan, utan Fria Ord av Lennart Rohdin! Lennarts fråga då på 90-talet var exakt den som borde ha ställts dagligen av varje inflytelserik person: ”Hur ska vi hantera det här?”
  Det enda parti som började beskriva verkligheten var SD, alla andra stack huvudet i sanden. Om de inte gillade SD:s förslag till lösningar borde de ändå ha lyssnat på beskrivningen, insett hur djupa problemen var och helt enkelt ha sagt till SD: ”Okej, tack för problembeskrivningen, nu ska vi ta fram egna realistiska lösningar!” I stället fick vi ett infantiliserat Sverige

 8. maggan skriver:

  kom med något konstruktivt örjan när har vi varit beroende
  av mellanösterninvasion
  helt sjukt att du tänker så .
  behöver du hjälp så ställer jag upp

 9. Örjan Pekka skriver:

  Bästa läsare och debattörer. Fredag kväll har blivit närvarande med allt vad det innebär i ökad debattlusta. Stänger av kommentarsfunktionen för natten och öppnar den igen under lördagen.
  Trevlig kväll
  /Örjan Pekka
  Chefredaktör

  Lördag morgon, 07.43, åter öppnat för kommentarer. /Örjan Pekka

 10. Enok Nitti skriver:

  Akelius har sagt att Tyskland blomstrar därför att det finns så många lågavlönade flyktingar där. Vi såg senast i TV igår hur det fuskas med ROTavdrag, lön betalas ut som sedan krävs tillbaka. Det är slaveri som någon sade i inslaget.

 11. men skriver:

  hehe, örjan tyckte inte om vad som kommenterades här och vad gör han då? stänger självklart av funktionen 🙂

  helt sjukt

 12. grr.. skriver:

  Örjan Pekka har helt rätt om vi ser tillbaka till hur vi använt invandrare. Kommer ihåg den svåra höststormen över sydsverige 1969, fan, jag satt i ett propellerplan o flög till Malmö för att avhjälpa ett problem. Planet for hit å dit på landningsbanan ett av dörrarna för avstigning slets loss ! Men vem stormen kostade mest liv för var finnarna som togs in för avverkning av dom nedvräkta skogarna ! Alltså dom, invandrarna har alltid ”berikat” oss genom att användas till våra mest underbetalda och icke attraktiva arbeten !

 13. Sixten Johansson skriver:

  Långt mindre än en fjärdedel flyr från krig och förföljelse, resten är ekonomiska migranter, som nu kan flytta just för att de har fått det lite bättre! Tyskland har lockat med jobb, Sverige med bidrag. Nu är båda länderna på väg att knäckas, Sverige är det enda som inte erkänner det. Klart att alla i världen vill ha det bättre, det här är ju inte deras fel! Skyll på journalisterna och politikerna som har förskönat och ljugit i åratal och än i dag vilseleder halva befolkningen. Det här drabbar alla in- och utrikesfödda, särskilt just dem som tidigare flydde till ett säkert och tryggt Sverige!

 14. Talvik Henriksson skriver:

  Var fjärde svensk emigrerade till USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Finland hade utvecklats, vad gäller ekonomien och politiken. Vi hade först i världen en kammar riksdag, allmän rösträtt för både män och kvinnor. Året var 1906. Men. Året 1917 fick vi självständighet. Och civilkriget. De borgeliga och arbetarrörelsen började kriga mot varann. De säga att det är det blodigaste kriget i modern historia. Inom ett månad dödade man över 1 % av befolkningen.Sedan kom 2. Världskriget. 100 000 finska män stupade i kriget. 440 000 karelska flyktingar flyttade, integrerades i Finland!

 15. Talvik Henriksson skriver:

  Och tänk vilken resa! Från Europas fattigaste land, tillsammans med Sverige, år1809. År 1917 var man i Finland lite över genomsnittet i ländernas tillgångar/bnp Europa.Sverige var i botten. I Finland har man haft smärtsamma utvecklingsfaser, men man har klarat sig! I dag är man bland de bästa vad gäller välfärden, skolan, tryggheten, minst korruption, rättsystem, minst småbarnsdödlighet, mödravården, minst mordödligheten vid förlossningen, 15-åriga flickor har de högsta resultaten i naturvetenskapliga och tekniska ämnen mm. Mer kännedom on Finlands historia innan man uttalar sig, tack.

 16. Talvik Henriksson skriver:

  Sum summarum.444 000 karelska flyktingar integrerades i Finland fr o m 1945.Samtidigt började efterfrågan på arbetskraft i Sverige p g a att det efterfrågades varor i krigshärjade länder.Då fr o m 1950- talet försökte arbetsgivarna i Sverige få arbetare i Finland att flytta till Sverige.Nästan samma summa emigrerade från Finland till Sverige,450 000 personer.Man vet vad kriget innebär i Finland.Men man har varit tvungen att utveckla först sitt eget land.Finland har haft självständiget 100 år, i jämförelse med t ex Sverige, som har varit självständig fr o m i början av 1000-talet.Respect?Tack.

 17. Enok Nitti skriver:

  Sverige var danskt fram till Gustav Vasa 1523. Stockholms blodbad 1520 var ett verk av danskarna.