FRIA ORD: Kampen står mellan 
vuxna och ungdomar

Det är lätt för ungdomar att känna sig utanför när det kommer till det politiska, skriver Matilda Forsberg (bilden). Foto: Lisette Olsson

Det är lätt för ungdomar att känna sig utanför när det kommer till det politiska, skriver Matilda Forsberg (bilden). Foto: Lisette Olsson

FRIA ORD: Ungdomar i Sverige blir nästan alltid särbehandlade av vuxna när det kommer till samhällsfrågor och politik. De menar att vi inte har nog seriösa åsikter, eftersom att vi bara är ”ungdomar”. Vi är starka tillsammans. Det måste folk börja förstå.

Det finns många unga människor som vill vara med och påverka i samhället, men eftersom att vi inte tas på allvar är det väldigt svårt.

Detta måste få ett slut.

För några veckor sedan höll jag, tillsammans med två andra i Haparanda ungdomsråd, föreläsningar om ungdomars rättigheter till högstadie- och gymnasieeleverna i Haparanda. Såklart fick också lärare dyka upp om de ville.

Äldre = bättre

En av sakerna jag fick ta upp under de fyra föreläsningar som vi hade var om hur åldersskillnaden påverkar oss i samhället.
Vuxna blir mer anförtrodda eftersom att man tänker att den vuxna har mer erfarenheter och måste därför ha bättre åsikter.
Så är inte alltid fallet.

Ja, ni vuxna har mer erfarenheter eftersom att ni har levt längre än oss ungdomar, men vilka erfarenheter är egentligen vad som spelar någon roll.

Under föreläsningen kom jag med ett exempel: Tänk er att vi skulle ställa en vuxen i medelåldern mot en ungdom, kanske i 16-årsåldern, och ställa politiska frågor. Vi säger att den unga i detta fallet är väldigt insatt i politik och samhällsfrågor, medan den vuxna inte är särskilt påläst. Om folk som inte visste deras bakgrund eller vad de har för intressen skulle lyssna på dem, vem skulle de då anförtro sig mest till?

Jo, nästan alltid är det den vuxna. Vi ungdomar ses som oerfarna, okunniga och oengagerade.

Om en ungdom skulle komma ut med att ha en bra åsikt, då skulle den vara duktig ”för sin ålder” eller kapabel för att vara just ung. Det är så samhället ser på oss.
Uttrycket ”du förstår när du blir äldre” är något som jag och nästan alla ungdomar i hela världen måste ha hört minst en gång under vår livstid, och då säger jag minst.

Nej, vi kanske inte får vara med och påverka som vuxna gör idag, men det kommer en tid då det är vår tur.

Då är det vår tur att göra så att ungdomarna känner att de inte kan vara med och påverka. Då är det vår tur att få bestämma över ungdomarna och göra så att de känner sig orättvist behandlade. Då är det vår tur att få ungdomarna att känna den väntan som vi fick känna just i denna tid i vårt liv. Vill vi att det ska vara så?

Komplettera varandra
För att summera allting så måste vi ungdomar tas på allvar. Det är vi som är framtiden. Om vuxna och ungdomar skulle sam­arbeta mer i samhället skulle vi bli mer enade och arbeta mer som en grupp.
Våra erfarenheter skulle komplettera varandra.

Jag vet att det låter väldigt klichéartat, men tillsammans är vi så starka.

Gemensamt kan vi skapa den värld som vi vill leva i och representera. Det finns många kunniga ungdomar i världen.

Lyft fram oss!

Matilda Forsberg
Aktiv i ungdomsrådet i Haparanda

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 21 oktober 2016.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “FRIA ORD: Kampen står mellan 
vuxna och ungdomar
  1. edelweiss skriver:

    Hur är det med pensionärernas möjlighet att påverka?