FRIA ORD: Lärare visar inte respekt för eleverna

Elever har påtalat brister för rektorn vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå men inget händer, skriver signaturen Irriterad studen. Foto: Marianne Berglund

Elever har påtalat brister för rektorn vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå men inget händer, skriver signaturen Irriterad student. Foto: Marianne Berglund

FRIA ORD: Varför visa respekt åt någon som inte visar respekt tillbaka? Så kan det ibland kännas på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå.

Under den tid jag studerat på gymnasie­skolan har det hänt ett flertal gånger att lärare inte kommer till lektioner och detta utan att i förväg meddela sina elever på korrekt vis.

Vad sänder detta för signaler till eleverna?

Rektorn har vid flera tillfällen påtalats om problemet, men inget verkar hända.

Vi använder ett system som kallas Schoolsoft. Där ska elever och lärare anmäla i förväg ifall de inte har möjlighet att närvara på utsatt tid.

Tyvärr funge­rar inte detta, eftersom vissa inte använder systemet. Istället står det på en liten skrivtavla på torget i skolan, att läraren man väntat på inte kommer den dagen.

Jag och mina klass­kamrater med fler anser att detta är otroligt respektlöst av lärarna. Varför ska vi elever frånvaroanmäla oss via systemet, när inte lärarna behöver göra det?

Om en elev har över fyra timmar oanmäld frånvaro under en månads tid, får de inget studiebidrag på grund av skolk.
Ska man behöva använda liknande metod på lärare? Fyra timmar eller mer oanmäld frånvaro på en månad så tas lönen bort.

Bara för att man är lärare behöver man inte leka att vi inte har internet. Vi lever i nuet!

Med detta inlägg menar jag inte att dra samtliga lärare över en kant, de som är berörda vet nog om det.

Irriterad student

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 8 december. Berörd rektor har getts möjlighet att besvara inlägget, men avstått svar i sakfrågan.

Publicerad i Fria ord, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
9 kommentarer om “FRIA ORD: Lärare visar inte respekt för eleverna
 1. expolitiker skriver:

  Gymnasiet är i förfall. Det har alltid varit transparent och uppriktigt med allt där, men nu får man andra signaler. Släkt jobbar på samma jobb, driver även företag på skolan, i kommunens lokaler?! Vad blir det av detta? Och någons partikamrat har även fått ett jobb där. Så mycket jäv att det stinker!

 2. Förälder skriver:

  Lärare & rektor måste vara konsekventa. Även föräldrar som fostrar sina barn. Klarar man inte av det är det dags att söka hjälp utifrån.

 3. Observant skriver:

  Skolan har väl alltid betecknats som skyddad verkstad där inget negativt får komma ut. Man påstår att man vill att elever ska engagera sig och påverka skolmiljön i demokratiskt anda. Men är det så i verkligheten?? Stort tack till dessa elever för deras mod och engagemang för att våga påverka skolmiljön. Stå på er!! Mycket svagt av skolledningen att ingen vågar kommentera ärendet!! Eleverna vill ha en rättvis och bra skola. Här ser man kanske att elever inte kommer i första hand.. Kanske har häxjakten börjat även i skolans värld efter dessa som vågar kritisera ledningen. Föräldrar stötta era barn.

 4. Funderaren skriver:

  Skolledningen kanske är samma personer som ”Expolitikern” nämner, därför inget svar.
  När blir det jävighet??

 5. AN skriver:

  Vad är det som gör att rektor inte kan kommentera? Vad finns det för hund begraven?

 6. Observant skriver:

  Det ärväl andra rektorn nu inom skolan man anställt för att slutföra sin rektors utbildning för kommunen räkning. Så hon är väl färdig med sin utbildning nu och flyttar bort från kommunen. Verkar som skolan inte enbart utbildar elever…hmm. Men någon tjänsteman ovanför borde väl kunna ge ett svar till eleverna?? Vem blir nästa rektor?? Någon behörig denna gång?? Eller fortsatt svågerpolitik…

 7. Expolitiker skriver:

  När folk får veta vem som blir ny rektor och vem som blir ny coach så är det lätt att räkna ihop 1+1. Kompis före kompetens kan då aldrig uteslutas.

 8. Tuomas skriver:

  Framför allt visar inte eleverna eller föräldrarna någon respekt för lärare.

 9. GK skriver:

  Inte precis en nyhet. När jag gick gymnasiet på en annan ort -06 var det samma problem och rektorn bara ursäktade bort det. Många tidiga måndagar med håltimme som gick förlorade där…