FRIA ORD: När livet blir konstigt och tar slut

FRIA ORD: Med denna berättelse vill jag visa hur en gammal människa kan bli behandlad.

Hemtjänst, korttids­boende och kommunens försäkringsbolag:

Hemtjänst och korttids­boende passade inte min mor för hon ville ju klara sig själv men när det blev konstigt gick det ju inte så bra.

En natt föll mor så illa på boendet vilket resulterade i lårbensbrott. Där fick hon ligga i timmar, blodig, innan nattpersonal kom. Till mig sa de att de ofta gick in till de boende vilket var lögn, det har stått skrivet om bristfälligt nattpersonalstyrka i massmedia.

Jag anmälde detta till kommunens försäkringsbolag som svor sig fri.

Sjukhuset och dess försäkringsbolag:

Till sjukhuset kom hon infektionsfri. Där fick hon infektioner efter operationen men här svor sig landstingets försäkringsbolag sig fri.

Det som jag tog illa vid mig var när enhetschefen på avdelningen ljög att de hade suttit vid mor när hon somnade in.

Det hade de inte.

Sköterskan som ringde två timmar efter bortgången sa: ”Din mamma har gått bort, jag var inne vid 18.30 då hade hon ytlig andning, en timme senare hade hon somnat in. Vi har inte suttit vid henne. Det behövdes inte för hon var medvetslös. Hon ligger i bårhuset”.

Som dotter kände jag mig illa till mods för vad var jag för en dotter som inte satt vid sin mor i slutskedet. Det hade varit bättre om enhetschefen talat sanning om att där behövdes inte någon sitta. Då hade jag tagit det bättre.

Jag gillar inte påhittade sanningar för att svära sig fria. Jag hade ju hunnit dit om de hade ringt efter mig när hon hade ytlig andning.

Begravningsbyrån och boupptecknaren:

Jag beställde allt från visning till begravning men entreprenören hade ju semester. Hade egentligen inte tid skulle det visa sig. Jag påtalade flera gånger att sjukhuset vill att de hämtar henne direkt. Det skulle visa sig att hon fick ligga där i nio dygn.

Jag tjatade om visningen men fick se henne först två veckor senare, ingen fin syn. Jag klagade till kundombudsmannen och fick ersättning på 5.000 kronor för att byrån skött detta undermåligt. Hen ljög att jag ej beställt visning, vilket stod svart på vitt på beställningen.

Juristen skötte detta under­måligt, hen redovisade inte allt för mig. Vad de tar betalt för och så vidare fastän jag frågade. Hen glömde dessutom att skicka mig ett viktigt papper till arvsskiftet.

Banken:

Att betala räkningar var en långdragen historia tills jag fick veta hur man skulle göra.
Att få ut arvet var inte heller det lättaste. Banken godkände inte bouppteckningen som kostade dödsboet 15.000 kronor men när det viktiga pappret dök upp gick det bra.

Andra aktörer:

Mor var mycket aktiv i många föreningar och körer men glömdes bort när hon blev sjuk. Ej heller något deltagande vid bortgången.

Andra hade också glömt henne men ville få syndernas förlåtelse vid dödsbädden för deras egen skull.

Slutord:

Det är inte lätt att bli gammal. Och gode gud jag bävar för den dagen.

Dotter Anki Flygare-Nilsson
Boden

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 16 oktober 2015.

Publicerad i Fria ord, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “FRIA ORD: När livet blir konstigt och tar slut
  1. ekiboy skriver:

    mycket behövs från vården till de anhöriga som ska ta farväl av de närmaste. pengarna räcker knappt till sjukhus(äldreomsorg) personals löner och mera anställda behövs. välden är så här idag ingen bryr sig om varandra bara beklaga hoppas din mor får vila i fred!