FRIA ORD: Ny teknik måste finnas på plats innan gammal rivs

Telia har säljstopp på nya bredbandsabonnemang i områden där kopparnätet rivs. Det lägger en död hand över områdena, skriver Sven Tornberg. Foto: Lars Pekka

Telia har säljstopp på nya ADSL-bredbandsabonnemang i områden där kopparnätet rivs. Det lägger en död hand över områdena, skriver Sven Tornberg. Foto: Lars Pekka

FRIA ORD: Det som händer just nu är att Telia lägger en död hand över landsbygden.

För några veckor sedan kom det besked att Telia monterar ner det fasta telefonnätet i större delen av Haparanda kommun.

Nedmonteringen ska enligt Telias planering vara gjord den 31 mars 2017.

Men nedmonteringen har redan börjat.

Om någon försöker teckna ett bredbandsabonnemang i något av de områden som berörs av den planerade bortkopplingen kommer man att få besked om att detta inte är möjligt – på grund av teknikskifte.

Istället hänvisas man till att teckna ett abonnemang om mobilt bredband över 4G-nätet.

Skrattretande

För oss som bor på landsbygden i Haparanda är ju detta skrattretande.

Längs väg 99 så är vi lyckliga om vi klarar av att genomföra ett mobilsamtal över 2G-nätet mellan Vojakkala och Kukkola utan att det bryts ett flertal gånger.

4G-täckning existerar inte annat än fläckvis och då med ytterst låg kapacitet.

En närmare studie över täckningskartor från ett flertal leverantörer visar att så är fallet i stora delar av Haparanda kommun.

Säg den barnfamilj som väljer att flytta dit man inte har tillgång till ett välfungerande bredband. Eller ett företag som ska starta sin verksamhet.

Telias besked om säljstopp lägger en död hand över Haparandas landsbygd det kommande året, och säkert över andra delar av Norrbotten också.

Jag har full förståelse för att Telia vill uppgradera sin teknik och på så sätt minska sina kostnader och öka sin vinst.

Det ligger i företagandets kultur att göra så.

Ett års lucka

Vad som inte är normalt är att man avsäger sig nya kunder under nästan ett helt år.

Att teckna ett mobilt bredband över ett icke fungerande 4G-nät är inget alternativ.

Byt gärna teknik men se till att den nya finns på plats och fungerar innan ni tar bort den gamla.

Allt annat är oacceptabelt och knappast förenligt med det riktlinjer som Post- och Telestyrelsen gett operatörerna.

Låt oss därför ha möjligheten kvar att teckna fasta abonnemang under tiden ni får tekniken på plats.

Ministern nedkopplad

När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht höll sitt första maj tal i Kalix kom bredbands- och mobiltäckningsfrågan lämpligt upp.

Budskapet lär ha varit att man är mycket noga med att teknikskiftet inte ska ske innan alternativet finns på plats och fungerar.

Det är ett bra och tydligt besked, men tyvärr inte överensstämmande med verkligheten. Inte ens i landsbygdsministerns egen hemkommun.

Sven Tornberg
Bekymrad företagare på landsbygden och ordförande för Centerpartiet Haparanda

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 10 maj 2016.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , , , , , , ,
9 kommentarer om “FRIA ORD: Ny teknik måste finnas på plats innan gammal rivs
 1. Stig Aspholme skriver:

  Exakt! Hur kan man montera ner fungerande nät, innan det nya är kontrollerat?

 2. Fd-Bybo skriver:

  Det är politikerna, också centerpartisterna, och inte Telia som ska anklagas för att kommunikationerna inte fungerar på landsbygden. Ett företag maximerar vinsten under de betingelser som politiken tillåter. Svårare än så är det inte. Politiken har lämnat den svenska landsbygden åt sitt öde.

 3. Förbannad skriver:

  Håller med föregående skribenter. Varför törs inte våra folkvalda från Norrbotten och speciellt Tornedalen ryta till. Bucht hade synpunkter på denna orättvisa men tydligen är arvodet i riksdagen viktigare. Vem vågar säga emot svenskarna? Man kan ju mista jobbet och den egna profiten. Men utan oss valdeltagare vore dessa personer inte ja-säjare i 08- paradiset.

 4. Erik skriver:

  Det är våra politiker som har sovit igen.Man avreglerade telemarknaden och allt skulle bli billigt och bra.Vad man glömde bort var samhällsansvaret.Nu är alla större operatörer börsnoterade och det viktigaste för dem är max vinst så att aktieägarna blir nöjda och glada.Man satsar där man kan få avkastning på kapitalet!!

 5. nick die plume skriver:

  Problematiken är ju dessvärre förvärrad när kontakten med kundsupporten hänvisar till att en inte rimligen bör ha problem – och när en beskriver den tekniska infrastrukturen för dem samt hur detta leder till kapacitetsproblem kommer ursäkter. Sedan utlovas specialistavhjälpning i form av nätverkstekniker. När då denne specialist kommer är det samma elektriker som vanligt som inte kan förklara adsl/vdsl teknik, ens grundläggande. Inget illa om det, men det är heller inte vad Telia utlovat.

 6. rex skriver:

  Telia är på marknaden som de borgerliga pläderat för de senaste 20 åren. Smaka på den nu även du Sven Tornberg m.fl.

 7. Futurum Casus skriver:

  Det är upp till var och en att se efter ett system som fungerar för just ert hem eller verksamhet. Jag har börjat redan nu – 30 mars 2017 blir det tyst i kopparledningarna hemma hos mig.

 8. Till testaren skriver:

  Enligt Telia ska kopparnätet inne i stan vara kvar tills annat nät byggts?! Kan det stämma? Telia passar också på att höja abonnemangsavgiften för adsl med ca 22%.

 9. rex skriver:

  Varför går ingen av de andra konkurrenterna in o stöttar upp nu när Telia AB valt att se krasst ekonomiskt för sin överlevnad. Eftersom även Haparanda kommun räknas som glesbygd så är det ingen som vill satsa där för den bästa tänkbara tekniken.