FRIA ORD: Simhallen är en politisk elefant

Delar av badhuset i Haparanda fick en ansiktslyftning och detta invigdes den 29 april 2013. Bandklippare var kommunalrådet Gunnel Simu. När HB då frågade om Haparanda behöver ett eget badhus hördes då ett rungande ”Absolut” från ks-ledamöterna. Foto: Eva Spiik

Delar av badhuset i Haparanda har fått ansiktslyftning och detta invigdes den 29 april 2013. Bandklippare var kommunalrådet Gunnel Simu. När HB då frågade om Haparanda behöver ett eget badhus hördes då ett rungande ”Absolut” från ks-ledamöterna. Foto: Eva Spiik

FRIA ORD: Det finns en elefant i det politiska rummet i Hapa­randa.

En elefant som alla ser men ingen vill kännas vid. Förr eller senare kommer dock elefanten att vara tvungen att erkännas.

Vi menar att detta bör ske förr hellre än senare.

Därför väljer vi att vara först med att lyfta upp elefanten till diskussion, utan att för den delen ha en färdig lösning hur den bör hanteras.

Elefanten vi talar om är vår simhall i Haparanda!

Under nästa år stänger simhallen i Torneå för renovering och utbyggnad av en undervisnings­bassäng. Bara inom några år är det dags för vårt eget badhus att genomgå en totalrenovering, eftersom livslängden för ett badhus beräknas till 50 år.

Kan kosta 100 miljoner

Erfarenheterna visar att en renovering av en simhall är svår att kostnads­beräkna.

Inte sällan hamnar kostnaderna på någonstans mellan 70 och mer än 100 miljoner kronor.

Detta ska jämföras med hela den investerings­budget som kommunen jobbar med under 2015, drygt 30 miljoner kronor.

Vi efterlyser en bred diskussion om det är det bästa för Haparanda att inom några år teckna upp så mycket pengar för att renovera vår simhall eller kan vi göra något annat för pengarna?

Utebassäng istället

För att stimulera, inte provocera fram, en diskussion vill vi lyfta fram ett tänkbart alternativ som bör funderas på: En undervisningsbassäng byggs i anslutning till Aspen­hallen, där våra minsta lär sig att simma. Istället för att renovera vår simhall används pengarna för att bygga ett efterlängtat utomhusbad som kommer såväl våra egna som Torneås invånare till del.

Detta kan även bidra till att fler turister skulle stanna kvar i Haparanda under sommaren.

Vi vet sedan tidigare att badhuset är en alltför stor och känslosam fråga för att inte diskuteras öppet innan beslut fattas. Nu är elefanten lös, synlig och erkänd. Vad gör vi med den nu?

Sven Tornberg (C)
Janne Lind (C)
Gun-Britt Liljergren (C)

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 2 oktober 2015

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
8 kommentarer om “FRIA ORD: Simhallen är en politisk elefant
 1. Mats L skriver:

  Bygg ett rejält utomhusbad med en häftig rushhbana, då kommer barnfamiljerna att stanna kvar längre tid!

 2. Pigan skriver:

  Värna om den simhall som finns i Haparanda! På sommaren finns det gott om möjlighet för utomhusbad utan anläggning. Våra barn väljer alltid Haparanda badhus före Torneå. Bra nyhet också lördagsöppet fram till jul.

 3. Johanna skriver:

  De barn som idag simtränar och simtävlar de ska då träna i Torneå badhus? En undervisningsbassängen kan man inte simträna i. Vi vet sedan tidigare att Torneå badhus inte har banor och tider för de som vill simträna för Haparanda. När Haparanda badhus har stänger dör också simträningen i Haparanda. Vi har i dag många barn i lek och plask, simskola och simträning. Det är viktigt att barn lär sig simma. I bästa fall 10 lektioner per termin räcker inte långt. Haparanda gör även bra ifrån sig på tävlingarna. Vi syns och hörs inte mycket men vi behövs.

 4. Johanna skriver:

  En del i vår glädje att ha lek och plask, simskola och simträning är det att se barnen som lär sig simma och få följa de som vill fortsätta träna och tävla. Precis som i alla andra sporter. Men då behövs ett badhus i Haparanda. Läs gärna på. Hur ser simkunskaperna ut i Sverige? Vilka kommuner lyckas nå målen? Varför? Behövs vattenvana? Vad händer med de barn som inte har föräldrar som tar dem till badhuset. Lär sig alla barn simma i skolan? Vi har 4 – 6 åringar i kö till lek och plask. Vi har äntligen fått in nya ledare och hoppas att vi ska lyckas ta emot fler 4 – 6 åringar efter jul.

 5. Johanna skriver:

  Ni politiker är självklart hjärtligt välkomna att se barnen och ungdomar träna på badhuset vilken måndag ni vill. Vi finns på plats med lek och plask, simskola och simträning varje måndag. Klockan 17.30 börjar lek och plask. De tränas även på onsdagar och fredagar, dock ingen lek och plask då. Sedan lovar jag att jag kommer och tittar om ni ska ha lek och plask i den nya undervisningsbassängen i fortsättningen. Jag är en elefant som vill simma i 25 metersbassäng för att simningen ska finnas kvar. Jag vill inte spela hockey, men är glad för all idrott våra unga erbjuds. All idrott är bra.

 6. Ingrid skriver:

  En simhall är till för bad, simträning, motionssim, vattengymnastik, lära simma o vistas i vatten m.m.
  Detta kan man göra året om.
  Ett utomhus bad är till för lek några sommarmånader, främst för turister. Dessa går inte att jämföra eller sätta mot varandra.

 7. Janne Johansson skriver:

  Att ställa ute bassäng mot badhus är helt fel,,det är två helt olika projekt,, det ena är för barn och simträning och övriga under vintern, utebadet är för att locka turister och ger staden något att visa upp,, se inte trångt utan större, Se vad det gjort för Kalix och Övertorneå. Inte nått som kostar bara pengar, det ger pengar och goodwill.

 8. Moderat så klart skriver:

  jo, tack – det blir kallt om vintern i bassängen. Vatten i en vak kanske är Centerns melodi. Populism!