FRIA ORD: Var finns föräldrarna om barnen är ute mitt i natten?

FRIA ORD: Föräldrar i Haparanda: Vi har byggt en skate­boardarena bakom skolan i Marielund till era barn och vi kommer även renovera den gamla bunkern som vandaliserats i området. Vi gör det för er föräldrar. Vi gör det för era barn och vi gör det för er mor- och farföräldrar.

Skate­boardramperna är något som efter­frågats av er i flera år och nu är den på plats. Ändå är det inte bra.

Grannarna till skateboardparken har klagat över barn som kör med fyrhjulingar och mopeder vid 01 på natten. Man kan inte sova.

Säger man åt killarna (ja, det är killar) att sluta så får man en avhyvling med ord man inte vill höra ur barn och ungas mun.

Var är ni föräldrar?

En dam som bor i området frågade varför vi hade förlagt skateboardramperna just på deras bakgård.
Det är inte någons bakgård. Det är barnens lekmiljö.

Anledningen till att vi byggde ramperna bakom skolan beror på att området är avsatt för lek­aktivitet för olika åldrar.

Gömma undan barn?

Damen gjorde klart för oss att visst är det viktigt att barn har ställen att vara på, men inte där de bor.
Var ska barnen få vara?

Jo, vid Kuben där man inte hörs och där man inte syns. Ska barn på åtta år och uppåt verkligen behöva vara ur synhåll?

I min värld är barns trygghet kopplad till att man får synas och höras, att vuxna ser en. Sköter man sig inte, då säger vuxna ifrån. Säg ifrån!

Det är inte kommunens fel att unga vandaliserat ett helt hus i Marielund. Det är inte kommunens fel att ungdomar river ner de skyltar på skateområdet som klart och tydligt säger; inga motorfordon, ­använd hjälm, ingen åkning efter 22 och så vidare.

Det här får inte bli en fråga om att ta bort lek­miljöer för att några ungar inte kan sköta sig.

Det slutar med att vi inte kommer kunna göra någonting alls. Det får heller inte bli en fråga om att skapa lekmiljöer som är likvärdiga med tysthet.

Fram till klockan 22 får man både höras och synas.

Jag respekterar de boendes upplevelse. Det är inte okey att ungarna kör och slamrar mitt i natten. Det är inte okey att de vandaliserar. Vi kommer göra vad vi kan för att området ska säkras upp.

Skateområdet är ännu under byggnation och vi kommer bland annat sätta upp staket så att man inte kommer in med motorfordon. Vi kommer även skicka ut information till föräldrar samt arrangera en invigning där det kommer stå klart vilka regler som gäller. Men vi behöver ändå er hjälp!

Säg ifrån, gemensamt!

På min tid sa vuxna ifrån, även om det inte var mina föräldrar. Gör det ni också!

Om ungarna inte sköter sig efter klockan 22: Gå ut i samlad trupp, mobilisera områdesföreningen.
Då om något lär sig ungarna hur en gemenskap fungerar.

Till er föräldrar: Har ni ungar som är ute efter 22? Har de motorfordon eller cyklar? Säg åt dem att ge fasen i att åka på ramperna. Det stör det förstör.

Vi är alla delaktiga i hur ett samhälle formas och det åligger inte bara oss tjänstemän på kommunen att se till så att barnen sköter sig.

Ni, samtliga vuxna i Haparanda är del av det åtagandet.

Jytte Rüdiger
Kulturchef Haparanda kommun

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 7 augusti 2015.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
28 kommentarer om “FRIA ORD: Var finns föräldrarna om barnen är ute mitt i natten?
 1. Elli skriver:

  Detta var det bästa jag läst på länge!

 2. P. skriver:

  Bra skrivet!

 3. It's Me skriver:

  Föräldrarna är för upptagna med selfies, sprit och facebook.

 4. like hilding skriver:

  Läs NSD om sexhandeln i och kring Rajalla! Då kanske ni föräldrar förstår att det är mer än olämpligt att låta era ungdomar härja utan ert sällskap. En undre värld finns hos oss med allt otillåtet.

 5. aids skriver:

  En del störs av barnröster och stoj, men lösningen finns. I framtiden med homokulturen, så finns det ej några störande barn och alla får sova i en tynande tillvaro.

 6. Britt-Maria Soltorp skriver:

  Barn och ungdomar är också människor och det finns ingen anledning att vara så rädd för dem att man inte törs försöka hjälpa dem att hitta rätt i livet. Gå ut och träng dig på och du hittar guldhjärtan!

 7. peddan skriver:

  Mycket bra skrivet av Jytte! Helt rätt i det hon skriver. Britt-Maria Soltorp; vem vågar gå till ett gäng ungdomar och säga till, även om det rör sig om en sådan här sak, men inte vågar man. Guldhjärtarna håller sig hemma!
  Dagens ungdomar, OBS inte alla men några, kan vara ganska vulgära och hotfulla, vissa har ingen spärr på vad och hur de använder ord och handlingar.
  Sen finns det ju tyvärr några föräldrar som ger sina barn/ungdomar stöd i vad de än gör och säger, så man får inte alltid hjälp från föräldrar heller.
  Jag kan förstå det här problemet helt och hållet för dem som bor i närheten.

 8. Tanja skriver:

  Bra skrivet. Föräldrar vakna barn er ert inte samhällets ansvar. Ni har oftast själv valt att skaffa dom,då har ni valt ansvaret också. Ni andra som har barn och ungdomar i närheten. Våga vara vuxna och hjälp barnen i deras sökande efter gränser. Vi borde i det avseendet komma tillbaka till det gamla, då när folk vågade bry sig.

 9. Pajalabollen skriver:

  Marielund har ju alltid varit ett ställe som det är ungdomar/barn som inte har några föräldrar som bry sig …..sedan är ju älgstråket nära där har det alltid varit mycket trubbel…..

 10. Huh skriver:

  ”Its Me” väldigt bra skridet och sant är det väl också,,annars du missade belfien;)

 11. Marielund skriver:

  Jag har växt upp i Marielund. Jag är så glad att man har byggt denna skatepark. Ändå är jag lite bitter. Varför gjorde man inget sånt när jag var liten. Svaren jag fick höra var. ”Ni marielundare söndrar allting”. Inget har byggts eller reparerats här. Ett par år sen fick vi 3 stycken stenar med ansikten. ”Konst”. Men inget satsades på oss. Som Marielundare blir man utfryst. Ingen vill umgås med en marielundare. Folk har en så fel bild av marielund. Det är ingen stökig förort. Utan en idyllisk plats för småbarnsfamiljer. Ni som tycker det är hemskt här. Flytta till en förort i södra Sverige 😉

 12. RoR skriver:

  att förbjuda, är som att begränsa eller ta något, vilket som oftast är verkningslöst på den här nivån.
  jag tror att det kunde vara värt att gå ut på natten och snacka med grabbarna och erbjuda dom en låne-skate för att provåka, med ngn ledare o ngn som kan åka. avtala en tid o önska att dom möter upp, men nämn inget om att dom inte får väsnas köra moped eller dylikt. gå bara lugnt därifrån när dom blivit informerade. om dom skulle dyka upp för lite provskating, så är jag säker på att vandaliseringen skulle upphöra, ty nu är det ju ”vårat ställe”..

 13. Ordblind skriver:

  RoR–Du är noga med versaler i din signatur men sen blir det sämre skrift.

 14. Föräldrer skriver:

  Marielund är ett toppenställe och jag är så glad att dom har byggt denna skateboardarena :).

 15. Janne Johansson skriver:

  Marielund… Övergivna ungar som får massor av saker i stället för föräldrar som tar sig tid med sina barn? Det är vad jag hört… Stämmer det?

 16. Mamma skriver:

  Vad du är konstig Janne Johansson, riktigt. Du kanske är en av de ”övergivna ungarna”?

 17. gunnar skriver:

  Herregud hur många kommentarer det finns med alla möjliga åsikter !
  Jag har iakttagit hur barn springer glada och lyckliga och leker mkt sent på kvällarna. Så gjorde vi 40 talets barn också.
  Men nu har en helt annan filosofi dykt upp hos föräldrar.
  Att dom egna barnen måste skyddas från all eventuell ondska medan dom krökar och röker själv i all lycka i villan. Och barnen präglas på ett tidigt stadium.

 18. Kira skriver:

  Kloka ord från en klok kvinna

 19. Också mamma skriver:

  Låt barnen leka, det är mycket bättre än att sitta framför datorn!

 20. Ockupatzzii skriver:

  Skateboardpark och curlade ungar?? Vilka peanuts! En gång i tiden (70-talet) beslagtogs (expropierades) det som idag är Marielund från den rättmättige ägaren, för att i traditionell sosseanda bygga folkhemmet Marielund. Minns att summan som s-kommunen betalade för all mark var ca 180 tkr för all mark? (eller var det 80 tusen?). Sov gott oavsett ni som bor där, med eller utan skateboard!

 21. Boenden i Marielund skriver:

  Det är ingen som har sagt att det är barnen som stör. Det är den åskmullrandet, som kommer från planen och som boenden måste lyssna timme efter timme. Du Jytte, ge inte ord till våra mun, som vi inte har sagt, och vi vill att du tar måttbandet och komm att mäta vilket är närmare, Marielunds skola eller Älgstråkets hus. De barn, som ville ha skatepark, vill träna året om, inte bara några fattiga dagar om året. Du skulle hade gjort en tripp till Kemi och ta lite lärdom därifrån. Nu är de pengarna, som man har använt till banan, helt kastade i luften. Det tycker flera boende i Marielund.

 22. deadb4winter@gmail.com skriver:

  Jag har växt upp i Marielund from tidigt 80 tal och märker att de flesta kommentarer här slirar iväg åt rent patetiska håll. Ni har inte en j*vla susning om vad ni pratar om, de flesta marielundsungar var understimulerade överklassungar på min tid men vi höll sams. Huggsexorna började när vi fasades in i högstadiet i ”stan” så beskåda problemen från från mer än ett perspektiv tack.

 23. deadb4winter@gmail.com skriver:

  PS. Bra Jytte !

 24. Verkkosurfaren skriver:

  Jadu ”kuoleennentalvi” (fritt översatt), du kommer verkligen med ett nytt perspektiv på Marielund, att där bor en understimulerad överklass, intressant tolkning av klassbegrepp (om det nu finns kvar) ska begrunda det…undrar dock var i stan den överstimulerade underklassen bor då? Nåja, håller med om att kaxiga ungar behöver tuktas ibland ( för det var väl det artikel handlar om?).

 25. 90-talisten skriver:

  Dagens ungdomar är så vana vid att få allting serverat på silverfat och ser tyvärr inte värde i saker och ting längre. De har inget hum om hur mycket jobb och slit det krävs från föräldrarnas sida för att de ska få sina fina ”leksaker” och de har då verkligen ingen uppskattning för när man som en kommun investerar pengar i något som de får ta del av. Mestadelen av dagens ungdomar ÄR tyvärr bortskämda.

 26. deadb4winter@gmail.com skriver:

  Nätsurfaren,

  Jag grundar mina påståenden av 17 års boende och uppväxt i ovanstående ”förort”…..Vad grundar du dina på ?

  Att använda semantik eller vrida på begrepp fungerar dessvärre inte på mig så håll dig till saken.

  Är med dig på ett plan dock, ungarna ska tuktas men de ska inte segregeras på något sätt.

  Jag kan iofs inte tala i presens men på min tid var Marielund härligt med villakvarter blandat med radhus och vi hade våra små gäng och livet lekte. Förusättningarna kanske är annorlunda idag, kanske det blivit ett getto…..Önskar verkligen att så inte är fallet.

 27. deadb4winter@gmail.com skriver:

  PS: Nätsurfaren,

  Din fria översättning är inte direkt ”top-notch”

  Den är bokstavlig och inte bildlig. Älskar vintrar för övrigt.

 28. Suck skriver:

  Heja heja alla små och större barn i Marielund!!!! Passa på att åka så mycket ni hinner på skateboardarenan. Tyvärr finns det alltid folk som ser det negativa överallt:(.