FRIA ORD: Varför slutar ännu en uppskattad person?

HB besökte en aktivitet inom familjecenralen i maj 2015. Katarina Ståhl från Hedenäset med dottern Vendla Svahn, samt Bosse Keränen deltog i yogaövningar. Foto: Marianne Berglund

HB besökte en aktivitet inom familjecentralen i maj 2015. Katarina Ståhl från Hedenäset med dottern Vendla Svahn, samt Bosse Keränen deltog i yogaövningar. Foto: Marianne Berglund

FRIA ORD: Öppet brev till politiker och tjänstemän i Över­torneå kommun:
Redan i september 2015 började det florera rykten om stängning/omorganisation av familje­centralen. Vid kontakt med politiker och tjänste­män har det förnekats.

Nu har vår högt uppskattade och omtyckta förskollärare och samordnare valt att sluta.
Varför väljer ännu en högt uppskattad person i Övertorneå att avsluta en tjänst hon brinner för?
Vi måste tydligen förklara vad en familje­central är: Den bedriver en verksamhet som är hälso­främjan­de, generell, tidigt förebyggande och stödjande samt riktar sig till föräldrar och barn.
Den bör minst innehålla mödrahälsovård, barnhälso­vård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot före­byggande arbete. Där arbetar flera olika yrkes­kategorier tillsammans kring barn­familjen.
Viktig mötesplats
Det är en mötes­plats för familjer. Basen är den allmänna mödra- och barnhälsovården i samverkan med öppna förskolan samt en förebyggande individ- och familje­omsorg (socialtjänst).
Forskning visar att vänner och socialt nätverk är väsentligt för barns hälsa. Att barns hälsa hänger samman med hur familjen och då speciellt mamman mår vet man också. Genom familjecentralerna stärks kända friskfaktorer.
Samverkan är en förutsättning. Den ökar förmågan att upptäcka och tillgodose behov. Man får bättre förutsättningar att skräddarsy lösningar.
En vanlig invändning mot samverkan är att det skulle finnas risk att yrkes­rollerna flyter ihop. Tvärtom har det visat sig att rollerna blir tydligare.
När vi nås av att det på interna kommunala möten diskuteras att familje­centralen blivit en ”lekstuga för morsor” eller ”bara en öppen förskola” så menar vi att man missförstått konceptet.
Navet
Det är den öppna förskolan som är navet i verksamheten. Den plats där hemmavarande föräldrar och barn kan mötas i en vardaglig form.
Ja, öppna förskolan fokuserar på de yngre åldrarna, men det är de föräldrarna som är hemma med sina barn.
Flera inflyttade till Övertorneå kan vittna om familjecentralen som deras första sociala kontakt. Många har fått oerhört viktigt stöd den vägen.
Baserat på vad?
Att få höra att beslutande politiker och tjänstemän uttalar sig om att verksamheten inte fungerar eller att det inte är viktigt förvånar oss. Många av oss besöker familjecentralen flera gånger i veckan och vi kan inte dra oss till minnes att vi någonsin fått en enkät eller liknande i handen.
Till senaste po­li­tiker­­träffen på just familje­centralen ”orkade” endast en politiker närvara.
Vad baseras påståendet om icke fungerande verksamhet på?
Vi vill bevara vår öppna förskola i nuvarande form. Vi vill kunna känna oss avslappnade, och diskutera och ventilera vår vardag med kunnig och framförallt förtroendeingivande personal.
Smärtsam nedrustning
Vi vill inte känna oss förminskade, vilket lätt blir fallet när ”lekstuge”-ryktena tar fart.
Det smärtar att se att nedrustningen av Över­torneås framtid fortsätter.
Vi oroar oss för hur vi ska kunna leva kvar i här. Vi önskar ett slut på nedrustningen och vi önskar och hoppas att ni, politiker och tjänstemän låter oss få ha vår oas kvar på det sättet en familjecentral är tänkt – med rätt kompetens på rätt plats.
Tack på förhand!

Framtidens medborgare

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 15 april 2016.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , ,
26 kommentarer om “FRIA ORD: Varför slutar ännu en uppskattad person?
 1. Stig Aspholme skriver:

  ”Framtidens medborgare”, din insändare hade varit mer verkningsfull om du talat om vem du är. Övertorneå styrs idag av ”amatör-politiker”, som saknar helheten. Grundläggande kunskaper om kultur och språk saknas helt.Man harvar där det för tillfället ger mest röster, men makten,s tid närmar sig ett slut och Öfa. blir en parentes i kommunens historia.

 2. matarengi skriver:

  var inte detta projekt KD:s ”flaggskepp” kanske/förhoppningsvis en spricka i alliansen?

 3. Bengt skriver:

  Snacka om vinklade artiklar i hb ,tänk om man skulle få en helsida för var och en som slutar sitt jobb. Nä nu hb får ni skärpa er…denna artikel kommer från klanen med omnejd ,kanske språkröret i kuiva som spytt galla tidigare på denna webb.

 4. matarengi skriver:

  fast…KD:s.. tror de var 87 röster dom flesta i kuittasjärvi.. väger väl lätt för centern….

 5. skattebetalare skriver:

  Politiskt pajkastning är hela artikeln.
  Det är de nuvarande makthavarna som efter förslag från KD som ingår i den politiska ledningen i dag och efter deras förslag familjecentralen tillkom.
  En enkel fråga som dom flesta ställer sig, öppet före nyår 18 timmar per vecka i dag 20 timmar i veckan som öppen förskola men däremot betald personal full tid 40 timmar, har svårt att tro att lärare eller förskollärare har halva eller mer av sin arbetstid åt till planering.

 6. Örjan Pekka skriver:

  Hej signaturen Bengt,
  Det är tydligt markerat att det är fria ord och inte en HB-artikel. Fria ord är nästan alltid vinklade och skrivna utifrån en erfarenhet och/eller åsikt. Helt enkelt en möjlighet för människor att komma till tals.

  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare HBwebben.se/Haparandabladet

 7. Enok Nitti skriver:

  Aspholme har vaknat och kör sitt mantra tala om vad du heter.

 8. skattebetalare skriver:

  Matarengi
  KD tillhör den ledande och styrande alliansen i dag, moståndare är S och vänster partiet kommunisterna och sverigedemokraterna .Varför SD ??obegripligt att förstå för SD väljare
  Det finns ingen spricka i alliansen.
  Familjecentralen är tänkt att vara för alla barn och ungdomar under 13 år men det verkar inte gå fram.
  Ungdomar över 13 år är hänvisade till ungdomsgården Frippes.

 9. matarengi skriver:

  högern (kanske på förslag av zacke.vad vet jag) i kommunen stänger en väl fungerande verksamhet allt för att unga ska stanna kvar i kommunen….hur väl rimmar de med högerns devis att de är bra och leva i ötå!!!! ok ni tänker satsa på skogen..allt bara för att sko er själva och slippa en del av en skogsägares självklara kostnader för skogsskötseln….ynkligt,,,rent ut sagt….

 10. Göran Lahti skriver:

  Nej, varken jag eller min fru har skrivit insändaren. Vi är inte ”Framtidens medborgare” i Övertorneå. Vi är uppvuxna här och ville göra gott, men Jante vann.
  Det är småbarnsfamiljerna som är kommunens framtid och räddning – något som nuvarande politiska ledning helt missat. Gällande FC:s öppettider: Vilken förskola eller skola drivs av EN person? Svar: Ingen. Är familjerna nöjda med FC? Svar: Ja. Men politiker utan utbildning, utan att ens ha besökt FC vet ju bättre. Nej! Vi har SOC, Frippes, GÄM, skolsköterska och kurator för äldre barn. Låt FC vara som det är tänkt – för småbarnsfamiljer.

 11. Airiina skriver:

  Jag med flera föräldrar tar väldigt illa vid oss av era tankar till vår insändare.
  Vi besöker familjecentralen dagligen och trivs med konceptet som finns just nu. Att gå in och ändra eller ta bort tid från nuvarande verksamhet vore bedrövligt då vi småbarnsföräldrar inte har något ”eget” förutom detta.
  Att förskolläraren Sofi sagt upp sig är fruktansvärt tråkigt och hon kommer bli saknad då hon gjort ett jättejobb från start. vi trivs och trivdes med henne och kan verkligen vara så avslappnade och trygga med Sofi. Hon har verkligen sett barnen, föräldrarna och utvecklat familjecentralen efter EFTERFRÅGAN som funnits. Det tycker jag är ett bra arbete för när vet våra politiker vad föräldrarna vill ha eller efterfrågar när de inte ens vill träffa oss!?
  Att man nu vill utveckla verksamheten vidare med barn 7-13 säger väl självt att den som ska jobba med åldersgruppen ska ha utbildning för det? Och det är ju det Sofi säger att hon inte har, hon vill ju inte försämra kvalitén på familjecentralen utan har ju själv sagt att de måste utöka med nån som har utbildning för det.

  Tänk att ni till och med har mage att trycka ner oss barnfamiljer i denna kommun. Vi är tydligen värda skit i era ögon. Nä du Ove ”Bengt”, denna gången slog du inte spiken på rätt ställe!

 12. Göran Lahti skriver:

  Skattebetalare. Har du någonsin hört samordnaren för Familjecentralen säga att den inte ska finnas för barn upp till 13 år? Svar: nej. Hon har däremot sagt att ett barn har rätt att mötas av personal som har relevant utbildning. En förskollärare har inte kompetens att hjälpa 7-13-åriga barn och deras föräldrar. Då måste personal med rätt kompetens anställas. Det har gått två år, men icke. Vår politiska ledning i Övertorneå värderar inte kompetens – de saknar nämligen kompetens själva. Men samordnaren klamrar sig inte kvar – hon låter experterna – som aldrig besökt Familjecentralen fixa detta.

 13. Pappa skriver:

  Ingen av er som kritiserar Familjecentralen eller Sofi kan ha besökt verksamheten. Om ni har det, berätta när ni var där. Vilken aktivitet ni deltog i? Du som bekymrar dig över att projektledarens arbetstider. Besök Familjecentralen så kan hon berätta allt hon gör utöver att möta Ötås barnfamiljer. Kolla sidan på Facebook

 14. matarengi skriver:

  Tomas Mörtberg som i media har en positiv attityd till allt… Men har en mörk helsvart åsikt om allt som (S) har tillfört kommunen till ett bra liv, för oss medborgare.

 15. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Skattebetalare skriver att det är nuvarande makthavare, efter förslag från Kd att förslaget om Familjecentralen tillkommit – det är bara ett delvist rätt påstående! Motionen, skrevs av Kd ja, bifölls redan 2013-09-16 i kommunfullmäktige där projekttiden skulle vara 2014-2015…
  I Kf’s ärendebeskrivning skrivs det:”En Familjecentral skulle kunna utgöra en plats där Soc, Bun, familjerådgivning, mödra-och barnhälsovården, psykiatrin samt kyrkan skulle samverka i olika konstellationer”

 16. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Forts: Vi vet att den verksamhet som bedrivits hittills har varit väl fungerande och där berörd personal har fångat upp personer som befunnit sig eller varit i riskzon för att kunna hamna i t ex depression eller dylikt. om ”skattebetalare” visat lite ödmjukhet och intresse att sätta sig in i Vad är en Familjecentral, så går det att läsa följande: ” En familjecentral bedriver en verksamhet som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande samt riktar sig till föräldrar och barn. en familjecentral bör minst innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst

 17. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Lite till: ”med inriktning mot förebyggande arbete.”
  Denna beskrivning speglar, i mina ögon, exakt den verksamhet som bedrivits.
  Sedan har du ”skattebetalare” mage att slänga ur dig att ”de är nya medlemmar i Socialdemokraterna” OCH???
  Det är upp till varje enskild individs fria vilja att hitta något som de kan identifiera sig med. Jag uppmanar dig därför till att hålla debatten till sak och inte person eller vilken partitillhörighet personer innehar. Det är helt och hållet deras enskildas sak.
  Med hälsning/ Bente Moen Åkerholm, ordförande Socialdemokraterna i Ötå

 18. Tore Knee skriver:

  Vad vill ÖFA åstadkomma? Finns det några visioner nedtecknade? Finns de publicerade? Att nedmontera allt väsentligt och sänka kvaliteten i verksamheterna känns kortsiktigt, utan att man för den delen förstår i vilket syfte det sker. Det torde inte handla om ekonomiska motiv i den välbärgade kommunen, så vad är ideologin bakom?

 19. Åsa Alanentalo skriver:

  Som politiker i en nämnd så är det mitt uppdrag att verkställa beslut som är tagna i KF.
  I detta fall utgår vi från motionen ”att inrätta en familjecentral”.

  Vi ser det som en självklarhet att den ska vara till för hela familjen barn, ungdomar och föräldrar. Som det framkommer i motionen.

  Därför är det viktigt att samarbeta med många olika aktörer såsom förskollärare, socialtjänst, landsting mfl. för att ha så många kompetenser som möjligt.

  Vår ambition i nämnden är att behålla den verksamhet som drivs idag men även utöka den för att nå föräldrar m. äldre barn

  Åsa Vice ordf. BUN -KD

 20. Göran Lahti skriver:

  Åsa. Ni har anställt en förskollärare med kompetens för barn 0-6 år som samordnare för Familjecentralen. FC i Ötå är en väl fungerande förebyggande verksamhet.
  Vill ni utöka till 0-18? Ja, anställ då fler personer till FC. Se till att en socionom finns på FC. Ni har istället försökt få en förskollärare att jobba med tonåringar, att utan rätt utbildning, ge råd till äldre som kanske mår dåligt. Ingen vettig människa vill ta på sig det.
  För barn 7-18 år finns idag skola, skolsköterska, kurator, socialförvaltning, Frippes, GÄM och landstingets resurser. Behovet för äldre barn är redan täckt.

 21. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Ärendebeskrivning=motionens sammanfattning. Här blir det politik i slutändan. Jag, som S, tycker att dessa omnämnda instanser måste möta våra ungdomar/tonåringar på/i deras egna naturliga mötesplatser. Vi har FC för våra små/mindre barn, vi har Fritidsgården Frippes och Gemenskap Är Målet (GÄM) som riktigt bra aktörer för våra ungdomar/tonåringar. Här måste då dessa instanser komma in med olika aktiviteter.
  Allt är i enlighet ned motionen – men med olika tolkningar

 22. Mamman skriver:

  Ett tips till alla: Gå in på Fc’s fina Facebooksida och titta vad vår samordnare ordnat åt oss familjer under två år! Samarbetet med Landstinget har funkat klockrent! De har haft många bra teman. Soc har inte erbjudit nåt åt oss med småbarn, men det kanske kommer?

 23. Åsa Alanentalo skriver:

  Ja en förskollärare är anställd till samordnare på fc och tillgänglig på den öppna förskola som finns idag.
  Jag har aldrig hört någon säga att just den funktionen ska ta ”hand om” föräldrar till äldre barn det finns det andra som säkerligen kan det bättre.

  Har själv varit med i en föräldragrupp där fältassistenten var med vilket fungerade mycket bra på kvällstid.

  Min och fleras önskan är att vi ska kunna erbjuda föräldrar stöd genom fc där fler kompetenser ska samarbeta för våra familjers bästa.

  Frippes o gäm är till för våra ungdomar inte till deras föräldrar.

  Åsa KD

 24. less på er pessimister skriver:

  Varför får ni det att låta som att familjecentralen skall läggas ner när den ska utvecklas? Varför vara så negativa till förändring?

 25. Göran Lahti skriver:

  Åsa. Att ni ska utöka med fler kompetenser på Familjecentralen är ju en jättebra nyhet. Det var en helt ny information som inte getts tidigare. Svaret hittills har varit att kompetens inte är så viktigt. Konstigt att BUN väljer att informera om denna nyhet på ett offentligt kommentarsforum istället för direkt personligen till samordnaren.
  Du nämner samarbete, och det är väldigt positivt. Samarbete har aldrig varit ett problem på Familjecentralen, tvärtom. Du har säkert sett alla artiklar och inlägg på Facebook om Familjecentralens aktiviteter tillsammans med kollegor och andra aktörer.

 26. rex skriver:

  På en så liten ort kan inte en kommun hitta på en massa tjänster eftersom utbudet är så litet (alltså antalet barn/ungdomar m.fl.)
  Intäktsbudgeten är också för liten! Staten är heller inte en mjölkkossa!