FRIA ORD: Vart försvann Pajala-paketet?

FRIA ORD: Det talades vitt och brett om de stora offentliga finanserna som skulle bekosta samhällsomvandlingen som Pajala kommun stod inför vid gruvstarten: Bostäder, industriområden och infrastruktur skulle byggas.

Kommunen var sparsam med investeringarna med tanke på de stora förväntningarna som fanns. Givet­vis kan man ifrågasätta kommunens senfärdighet när det gäller att dra i handbromsen när rekon­struktion och konkurs stod för dörren. Men vart försvann dessa förväntade pengar?

När konkursen var ett faktum uttalade de som bär samhällsansvar gång på gång att nu behövs ett Pajala-paket.

Men vart försvann Pajala-paketet?

Akut situation

Ett räddningspaket till Pajala är välbefogat med tanke på att kommun, företag och privatpersoner gjorde stora förluster i samband med gruvkonkursen.

Vid jämförelser med andra orter som drabbats av liknande massiva neddragningar så har räddnings­paketen tagits fram per omgående.

I bästa fall kan vi hoppas på en övervintring av gruvan vilket är bra på längre sikt för Pajala men det genererar inget som lättar den akuta kris­situationen som råder nu.

Makthavare bör nu inse att situationen är mycket svår för företagen som i förlängningen även drabbar arbetstagare och slutligen även de folkvalda politikerna som har en anställning hos kommunen.

Mina förslag

Politiker: Det kan kännas tryggt att ha en anställning hos kommunen men nu skall ni kräva ett räddningspaket. Förslag på paket­innehåll:

1. Direkta möjligheter för företag att ansöka om stöd för kompetens­utveckling och investeringsbidrag.
2. Retroaktiv utbetalning av utlovat stöd för ovan nämnda samhälls­omvandling.
3. Upprättande av direkt­flyg Pajala – Stockholm med tomstols-garanti som skulle ge turistföretagen möjligheter att utveckla verksamheter.
4. Minskning av strandskyddsområden.
5. Tillsättande av ny Pajalagrupp med lokala representanter som engagerat arbetar för att gruvan ska övervintras eller till exempel byggas om till serverhall.
6. Och det viktigaste av allt, en intensivkurs till kommunstyrelse och tjänstemän om företagens betydelse i ett samhälle.

Vi är tillbaks på ruta ”ett” men denna gång är börsarna tömda. Ta ert ansvar!

Företagaren

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 29 mars 2016.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , ,
7 kommentarer om “FRIA ORD: Vart försvann Pajala-paketet?
 1. klurifax skriver:

  3. Upprättande av direkt­flyg Pajala – Stockholm bl.a….det blir ju värre och värre med förslagen och dom 6 som står ovan är ju i fablernas värld. Kommunen har ju hela tiden levat på bidrag så nu borde man ju börja och fundera om det inte är dags och kasta blöjan och stå på egna ben?

 2. Mygel skriver:

  Pajala gruppen, eller bastuklubben tänker väl först och främst på sin egen börs.
  Direktflyg till Stockholm vem vilka behöver detta Pajalas politiker, finns inga större företag som dagligen flyger till stockholm eller kanske är det Pajalagruppen ?

 3. Punkt 6 skriver:

  Punkt 6 låter vettig mer skolning. Men utöka detta genom att skola upp ledarnas kompetens inom kommun. I dagsläget är kompetens för låg inom ledarskap och grund först gymnasiematematik A och B kurser men även svanska A och B samt rapportskrivning och diarieförning på tjänstemannanivå.
  En kompetenshöjning behövs i dagsläget alldeles på tok för låg.

 4. oikea vaalilappu skriver:

  Bastuklubben var det rätta ordet – med rätt valsedel så får man plats i gruppen, som endast har sina egna plånböcker i tanken. Pajal är i en nedgående spiral – Pajalameno.

 5. realist skriver:

  Men enl kommunalrådet är det ju inte så akut. Det ser ju ljust ut :)500 jobb till någon vindkraft park i kompelusvaraa

 6. ingvar k skriver:

  Ett genmäle till signaturen ”Realist”
  Det ser positivt ut vindkrafts sidan. Jag ser det som så att dessa vindkraftsparker skall betala skatt i den komunen som verksamheten bedrivs likaså att en viss avgift skall återgå till den kommun därversamhet bedrivs.

 7. Ingen nöd skriver:

  Håller med Realist! Ingen nöd alls inom Pajala kommun. Har du rätt partibok och släktband ler lyckan och framtiden mot dig.
  Du kan välja och vraka i skattefinansierad karriärvägar behöver inte skriva in och genera dig på AF eller hamna inom dessa åtgärder.
  Lyckan och framtiden är här och nu!