FRIA ORD: Vem ska bo här om vi ska bojkotta oss själva?

FRIA ORD: Varför är Pajalaborna så tysta när det gäller spar­åtgärderna i byarna, undrar några?

Enkelt svar: Man är rädd för att utsättas för det nät- och mediahat, som ”Pajalabor” som yttrar sig brukar få utstå. På nätet uppmanas Junosuandobor att inte handla i Pajala, att skriva sig och betala skatt i annan kommun, att bojkotta Pajala och Pajalaborna.

Vilka är då Pajalaborna?

De som bor i Pajala är till största del inflyttade bybor, från hela kommunen. Handlarna har alla  rötterna i byarna. Och Pajala kommun är alla vi som bor i kommunen.

Att bojkotta handlarna och Pajalaborna är i högsta grad ett slag mot alla byar.

Att det är lika långt från Pajala till Junosuando, som från Junosuando till Pajala, är sant. Men ska alla vi som inte bor i central­orten, men har vår service där drabbas, genom att få än längre väg, för att Junosuando­bor är egoister? 

Vi kämpar alla för våra byars överlevnad! Och många av de så kallade Pajalabarnen, bor inte alls i Pajala, utan ute i byarna, och har alltid pendlat till skolan.

Krigsförklaring

Det är ni Junosuandobor, som ”förklarat krig” mot alla andra byar i kommunen. Är det rättvisa att bara er by ska överleva?!

Det är sant, som Junosuando­borna säger, att det är fler som bor i byarna än i centralorten Pajala. Men det är också många många fler som bor i alla övriga byar, än i Junosuando.

Att landstinget nu lägger ner sina mottagningar i byarna, är också en följd av att många där gjort sitt vårdval till annan ort än Pajala.

Att byarnas ungdomar kommer att söka till annat gymnasium än Pajala, är väl inget nytt.

Vi övriga kommunbor har redan länge betalat för gymnasieelever som läser på annan ort, trots att samma utbildning finns i Pajala. Men många byars ungdomar väljer också att läsa i Pajala.

Man hotar med att flytta – men gör det då! Kommun­utvecklingen behöver inga egoistiska bakåtsträvare. Kom inte med snacket om att kommunen dödar er by! Vem ska bo där när inte ens ni vill det?

Vill man, kan man

Det finns massor av byar som lever utan affär, skola och annan service. Vill man verkligen bo i byn så gör man det, även utan ­service runt knuten.

Det handlar om planering och samarbete, vilja och öppenhet, värme och kärlek.

Vart har alla driftiga påhittiga Junosuandobor tagit vägen?

Vill ni verkligen alla byars bästa, ska ni inte försvåra för alla de som bor i alla andra kommunens 84 byar.

Visst vore det drömmen om det fanns en proppfull skola och badhus i varje av våra 84 byar. Men det ser inte ut så trots att – jag lovar – alla vill det.

Och jag vet inte om ett badhus i, typ Pimpiö, så att alla ”av rättvisa” måste pendla, skulle lösa något.

Men vem ska bo här, om vi lär våra barn och ung­domar att hata vår kommun, vårt hem, vår Tornedal?

Och kanske det är så att vår kommun har haft sin storhetstid, för länge sen. Att vår kommun går en långsam död till mötes. Men vi som lever här nu, kan väl fortsätta andas medan liv finns.

Så kanske vi trots allt måste samla den allmänna servicen till vår gemensamma centralort. Så att alla kan ha tillgång till denna, då vi bor i en mycket vidsträckt men folk- och pengafattig kommun.

Om vi samarbetar kanske vi kan få hela kommunen att leva, så att så många som möjligt ska kunna bo i våra kära byar.

Byhålanbo

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 22 januari 2016.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
89 kommentarer om “FRIA ORD: Vem ska bo här om vi ska bojkotta oss själva?
 1. Pajala kommunbo skriver:

  ´Det handlar inte om att ”bygga nytt” någonstans- bara att bevara det som redan finns och som inte kostar nästan någonting.
  At skrodera med badhus i Pimpiö låter bara löjligt. Titta på kostnaderna i tätorten istället.
  Pajala badhus kostar mer än 10 gånger så mycket som ett badhus i någon av de andra byarna. Folkmängden står inte i proportion till kostnaderna. Om du skall jämföra alla byar – så handlar det om att minska på det som redan finns. Ex. hemtjänst till Aareavaara varannan vecka eller renhållning till Kolari varannan månad etc. Skall vi bo här måste vi alla se helheten.

 2. Missundsamhet och privilegier skriver:

  Pajala tillhör Tornedalen och inom denna har det alltid funnits en kultur, genom generationer. Inom kulturen gäller jantelagen för vanligt folk och arbetare. Medan politiker inte tillhör denna lag.
  Står du utanför partiet skall du hålla käften och låta partiet styra åt dig annars får du smaka på jantelagen. Därför ser det ut som det gör. De inom tex Tärendö som opponerar lär få smaka på jante och kapitalmakten, lär tystna snart.

 3. Roger Vilhelmsson skriver:

  Bra och balanserat inlägg i en het och svår fråga. Vi ska givetvis i demokratisk anda verka för att så mycket som kan får fortleva och solidariskt sprida civilisationen i hela Pajala kommun där det är rimligt. Det finns dock gränser för vad vår kommun klarar av, inom bla skola och äldreomsorg som är dyra institutioner. Egoism löser ingenting, det söndrar och skapar avstånd mellan människor i vår del av världen.

 4. Hela kommunen ? skriver:

  Ja du, byhålanbo. Det märks att du är för en centraliseringspolitik till maktens centrum Pajala. Och så påstår du att junisborna är egoistiska, vem är det som är egoistisk egentligen? I Pajala byggs det fina strandpromenader medan man i utbyarna river ner gatubelysningen. I utbyarna skall badhusen bort med våld, medans man i Pajala har tagit in arkitekt för att designa det nya fina badhuset som HELA kommunen skall få njuta av. För det är ju inte alls egoistiskt att ha ett badhus i Pajala istället för att ha fyra badhus runt om i kommunen.
  Ei pojat ei penniä pajalhan.

 5. Cementiblandari skriver:

  Mycket tänkvärda tankar av Byhålanbo. Jag vet också om personer som skrämts till tystnad för att man skojat lite med Junosuandobornas avoga inställning mot Pajala C.

 6. Futurum Casus skriver:

  Mitt förslag är att byns invånare tar över driften där badhusen finns. Bilda en förening och samla yrkeskunnigt folk (elektriker, murare, snickare, målare osv) i byn. Gör det mesta själv inom föreningen tex. byta vattenpumpar osv.
  Kanske man inte kan hålla uppe alla fyra badhus men åtminstone två av dem borde gå att få lönsamhet i. Vad som är a och o i en sådan förening är att alla i föreningen måste vara aktiva. Är det inte det då faller allt ganska så fort. Det går inte att tro att eldsjälarna i byn ska gör allt. Lär av varandra, alla är vi formbara så länge vi lever.

 7. klurifax skriver:

  Kanske dags och gå tillbaks till dom små kommunerna som var..Tärendö…Korpilombolo?. Fast och ena sidan det var ju en massa gräl när det var Tärendö kommun och där handla det om två falanger Vita och Svarta som slogs som hund och katt haha….nee det var inte bättre där heller. Korpilombolo var lite bättre för dom passa på och bygga en massa innan kommunslagningen som alla sedan fick vara med och betala.

 8. ingvar k skriver:

  Politiker rollen är besvärlig : I politikerrollen ingår bl bevaka kommunens intressen och det som är bäst hela kommunen. PÅ 70- tog Sveriges regeringar om att i kommun skall finnas en centralort med relevanta kommunala service. Tyvärr vid alla prioteringar kommer det alltid att finnas byar/ meborgare som känner sig förfördelade.
  Med en oändlig tillgång till pengar är det enkelt att lova allt.
  Tyvärr lever vi den verkligheten att med ytterst kärv ekonomi måste man göra ytterst kärva prioriteringar.

 9. Pajala kommunbo skriver:

  Fyra badhus – men det är bara ett badhus som kostar. Centralortens( som också bara är en by)Futurum casus menar väl att även Pajala kan ha föreningsdrift , som man haft i de andra byarna i åratal.

 10. företagare skriver:

  Läs dagen HB, där Sixten Eriksson tar upp en fråga som inte nämns i dessa spalter. Om inte företagarna känner sig viktiga i kommunen, så faller hela kommunen. det är företagarna som tillför medel för skola, omsorg och välfärd. Tyvärr har vår aktiva Företagarförening tynat bort, och är i samma båt som kommunledningen.

 11. Fd-Bybo skriver:

  Hur man än vrider och vänder på det så förblir Pajala centralort i Pajala kommun. Allt annat är bara löjligt snack. Har man då bara råd med ett av någonting, då bör det tyvärr alltid ligga i Pajala. Junosuando, Tärendö och Korpilombolo ligger alla i periferin.

  Nej, jag bor inte i Pajala.

 12. Thomas skriver:

  Du som skriver romanen, sakta nu i backarna. Det där med påhittiga junis bor. Snacka inte skit. Vi här har gott om påhittighet o driftighet men vi gapar inte om den. Vi jobbar i de tysta. Tala för er by så löser vi det me vår by. That’s it. Ni vet inget om vårt.

 13. kyllä vain skriver:

  Läs dagens HB vad Sixten Erixon tar upp, som inte nämns något om i dessa spalter. Företagarna. Om inte företagarna känner sig välkommna eller nyttiga i vår kommun, så fallererar hela Pajala. Det är företagen och ingen annan som tillför kommunen medel som sedan omsätts i skola, omsorg och välfärd. Tyvärr har den tidigare aktiva Företagarföreninen tynat bort och ej bevakar småföretagarnas situation.

 14. kyllä vain skriver:

  Badhusen finns där sosseväljarna huserar.

 15. också bybo skriver:

  I Junosuando frodas hämndtankar, vilket inte brukar leda till något konstruktivt. Nej tänk om. Ni har det bra i Junis, en skola bara 9 km bort. Jag tror säkert att alla era elever ryms där. Så det blir ingen lång skolväg för era barn. Ni kan bli en mycket stark och kreativ kommundel om ni väljer samarbete med grannbyn istället, det vore konstruktivt då skulle ni verkligen kunna utmana centralorten. Gräv ner era gamla rostiga stridyxor, det är erat ansvar som vuxna att visa för era barn att ni ser möjligheter istället för hämnd.

 16. Futurum Casus skriver:

  Pajala kommunbo: Självklart kan även centralorten Pajalas badhus drivas i föreningsregi. Badhusen behöver inte vara i kommunal drift.

 17. Futurum Casus skriver:

  kyllä vain: Inte för att jag vill vara spydig men företagsverksamhet har väl aldrig varit välkommet i rödgrön kommun? Det är bara lyssna på de rödgröna partiledarna i riksdagen. Alla ska ha allt men ingen ska jobba för att upprätthålla välfärd. Det får mig att undra om tex. vänstern vill ha en fungerande välfärd för alla. Det är min åsikt.

 18. Finlandaren skriver:

  http://hbwebben.se/arbetsformedlingen-i-pajala-vantar-pa-boom/

  kul läsa i efterhand 😛

  alltid lätt med factit i hand

 19. Pajala kommunbo skriver:

  Alla vet att Pajala är centralorten – det är inte det frågan gäller.
  Däremot är det viktigt, inte minst för Pajala, att byarna utanför får utvecklas och att kommunföreträdarna inser att man (tyvärr) måste satsa en del även där. Om vi skall uppleva en gemenskap kan man inte bara TA och avveckla byarna. Det drabbar Pajala lika mycket om byarna dör. Behandla alla kommundelar på ett rättvist sätt. Inte en enda by, med undantag av Pajala har ens begärt någonting nytt. Medan vi nöjer oss med mindre reparationer och marginella driftskostnader, fantiserar man i Pajala nytt badhus,skola och äldreboende

 20. Insatt skriver:

  Hurra, hurra för byhålanbo den personen måste ha gått skolan där pedagogiken inte varit inriktad på att lära sig avundsjuka, missunnsamhet och till och med hat som det verkar att människorna, generation efter generation i Junosuando fått i sig ända sedan kommunsammanslagningen 1971. Sedan dess har föräldrarna alltid uppmanat sina barn att inte söka gymnasieskolan i Pajala vilket inneburit att vi övriga med våra skatter fått betala Junosuando elevernas utbildning i andra kommuner. Alltid egoistiska, Kangos skola skulle plundras på allt så att inte friskolan skulle kunna starta.

 21. Byakraft skriver:

  Man får inte glömma att det finns flera Junisbor som inte sympatiserar med,eller känner igen sig i, den självpåtagna offerroll som de som uttalar sig i media och sociala medier ger uttryck för.

 22. Thule skriver:

  Privatisera eller outsourca all kommunal verksamhet, då kommer alla lantisar se vad nyttigheter kostar i byarna. Pajalaborna ska inte behöva betala lantisarnas nyttigheter genom skatten som dem tänker smita bort från.

 23. Rickard Karkea skriver:

  Härligt med debatt å inlägg, det är sånt som skapar opinion. Det som vore ännu bättre och som skulle göra det mer seriöst vore om alla stod för vad dom faktiskt skriver, dvs skriv era namn istället för att gömma sig bakom en massa signaturer, byhålanbo kunde ju stått rakryggad för inlägget med sitt namn. Blir bara pajkastning som det ser ut nu.

 24. Sätta ut namn skriver:

  Att sätta ut sitt namn vore ren idiot såvida du inte sitter i partiet. Sätter man ut sitt namn lär nog partiet motarbeta en som person. Ty inom Tornedalen härjar som bekant inkompetens och mobbing som verktyg. Ordet kan dela med sig men låta sig mobbas: NEJ!

 25. Futurum Casus skriver:

  Thule: Allting blir dyrt i kommunal regi. När man är mer ”privat” eller i förening så måste man jobba mer ideellt. Problemet med landsbygden är att alltför få vill jobba ideellt, alla vill tjäna pengar. Det fungerar inte. Det kunde man tydligt se när det gäller lönesättningen i Kaunisvaara, Northland. Sänk lönekraven, då går det nog bättre för landsbygden också samt att fler får arbete. Fimpa fackföreningarna och bygg ut välfärden från grunden. Det är hårt arbete som bevarar välfärden, inte förtidspension för bruten fingertopp.

 26. Futurum Casus skriver:

  Rikard: Jag har fel politik(alliansen) för att kunna skriva ut mitt namn i olika forum. Om jag skriver ut mitt namn så får jag räkna med att det ringer en och annan anonym personlighet som vill anklaga mig för en massa ovidkommande saker(som jag givetvis inte har med att göra). Individerna kan inte rannsaka sig själv utan det är andra som måste klä skott för deras liv. Alla väljer vi det liv vi vill leva, det är ytterst få blir tvingade till någonting annat. Den friheten vill jag att vi ska fortsätta att ha i Sverige, även för våra efterkommande.

 27. Byakraft skriver:

  Jag tror ingen som läst Nya Junosuando gästbok på fb vill sätta ut sitt namn. Där duggar både rasism och idiotförklaringarna tätt! Nej skriva vad man tycker gör man säkrast anonymt annars riskerar man att bli hotad av misshandel och deportering, som vissa av våra folkvalda blivit, tragiskt men sant!

 28. Hela kommunen ? skriver:

  Många prata om förenings drift här men det är konstigt att de inte gäller Pajala,Där det fö borde vara lättare att fördela arbetsbördan, inte som i utbyarna där samma personer skall ha hand om brandförsvar, idrottföreningar, badhus och gud vet allt.
  Har man då sen fått tag i pengar till badhus så kanske man borde rusta upp och effektivisera alla badhus på ett solidariskt sätt.
  Det böjar då kännas som att det är meningslöst och betala skatt när man iaf inte får någon service för de i utbyarna. I Pajala kommun bor ju 2/3 utanför centralorten men tror inte att pengarna fördelas efter det.

 29. Rickard Karkea skriver:

  Klart man ska dela med sig ordet, men vad är ordet värt när man skriver anonymt ? Man sänker ju nivån på debatten enormt när man gömmer sig bakom signaturer, allt skit ökar ju då, osanningar,överdrifter,pajkastning,personlig agg mot en viss by fast det är många byar som kämpar tillsammans i Pajala kommun. Tror faktiskt inte många tog inlägget seriöst, blev som för mycket helt enkelt.

 30. Thule skriver:

  Futurum Casus: Ideellt arbete är en styggelse, lantisarna kommer inte att orka med arbetsbelastningen. Lönerna hos Northland var i underkant men underleverantörerna hade riktigt bra löner. Sämst betalda är anställda hos kommunen, alla befattning under genomsnittet i riket.

  I övrigt, åter till tråden: Vilka fjantar ni är, knappast skolade utöver gymnasium eller gjort mission i elitförband. Ni fattar juh ingenting, tindrar, pridar och försvarar lantisarnas bad- och skolhus. Ni kommunicerar vanära över vår kommun med allt alkoholiserat tjatter. Ställ er i skamvrån, i minst ett år och 14 dagar.

 31. ingvar k skriver:

  Alla politikers har genom tiderna påpekat företagarnas betydelse i samhället, Har kommunen välmående företaag så mår även kommunen och kommunmedborgaran bra. Att påstå något annat kan kallas för” bullshit” och ingenting annat

 32. Vanära vad menar du ?? skriver:

  Till Thule:
  Vanära och pridar vad menar du att Pajala vanäras av detta ?
  Vilka som vanärar Pajala mest är framröstade politiker som pissoarlobbar och framträder inom icke politiska aktiviteter.
  Men jag förstår att det retar partiet när man inte vet vilka som ventilerar åsikter som annars skulle motarbetas och idiotförklaras om de framträdde öppet.

 33. Osenka skriver:

  Nu är man eniga när tåget har gått. Tex Tärendö hade varit en egen kommun, men det blev varken svart eller vitt. Ni som tycker att byarna dör ut, blir det bra då att man drar med sig även pajala.Det går inte att höja kommunalskatten hur mycket som helst, bara för att några drömmare ska känna sig belåtna.Inse:I’ts to late!

 34. Futurum casus skriver:

  Ingvar k: Knappast de rödgröna som har en väldigt företagsfientlig politik. Företagen i Sverige fungerar inte om vi har så högt skattetryck som vi har.

 35. Futurum casus skriver:

  Rikard: Det går ändå inte att påverka. Alla har rätt att ha sin politiska övertygelse så även jag.

 36. klurifax skriver:

  Thule….Pajalaborna ska inte behöva betala lantisarna???? men Pajala är ju en liten byhåla och även en sk lantis ställe!

 37. Förtjänar skriver:

  Vad ni gnäller här på forumet. Det är Pajala kommuns medborgares eget fel det som sker. Varje gång gnäller ni men ändå lik förbannat röstar ni samma icke raketforskare till makten.

  Skyll er själva, Pajalas kommunmedborgare, och tänk till nästa gång ni röstar. Fall inte för mutvarmkorven och fjäsket utanför Konsum nästa gång.

 38. ingvar k skriver:

  Genmäle till ”Futurum casus”: Jag håller inte med dig om de rödgrönas företagarfientliga politik. Utan det ”höga skattetrycket” skulle landet vara på stenåldersnivån. Till med en företagare kan skörda frukterna av det ”höga skattetrycket”. Och därmed sagt ingen företagarfientlig inställning. Företagarfientligt inställning, det är gamla skrönor som har blivit till sanning. Vad får man för skattepengarna?

 39. Idellt arbete skriver:

  Till Thule: Håller inte med, lönerna är höga inom kommunen. Ledarna lyfter kring 60.000:-/mån. Det finns pengar, det är bara frågan om att omprioritera.
  Ang ideellt arbete: det enda det gör som systemet är utformat är att det sparas pengar till dyra löner. Ideellt arbete är en kassakossa till de höga lönerna i kommunhuset, ingen ide och göda och offra sin fritid. Vanlig lön tack.

 40. Futurum Casus skriver:

  Ingvar K: Efter att ha läst dina insändare så kan jag mycket väl förstå att du inte håller med mig. Men så är det, tyvärr. Att svensk välfärd kommer att kollapsa med tiden tror jag i stort sett alla medborgare är ense om. Alliansen har förlängt landningsbanan något och det är tack vare eller på grund av alliansen som svensk ekonomi fortfarande är stark. Men jag är orolig för alla skuldsatta hushåll vi har i Sverige samtidigt som regeringen Löfven lånar stora summor pengar för sin ”köpfest”. Det kan bli en fastighetsbubbla utan likhet.

 41. Cementiblandari skriver:

  Det är alltid lätt att vara efterklok men: Hade man låtit bli att betala 4-5 miljoner i avgångsvederlag till inblandade i härvor då hade man kunnat låta skolorna och badhusen vara kvar i ett par års tid. Då hade dessa inrättningar dött sotdöden eftersom underlaget ändå hade minskat till den grad att de inblandade själv hade insett det omöjliga.

 42. Futurum Casus skriver:

  Ingvar K: Genmäle? Mycket har jag sett men det är första gången jag får genmäle pga. ett inlägg i hbwebben.

 43. 4-5 miljoner räcker inte skriver:

  Det nämns att 4-5miljoner gått till uppköp lägg till 14miljoner som socialchefen inte hade kontroll över, vart dessa belopp försvann vet ingen ?
  Pajala kommuns inkompetens är dyr tänk hur många skolor och badhus man driva för 20miljoner av våra bortslarvade skattepengar, ännu skall det sparas ännu på detta maken till dyr inkompetens ?

 44. Jouni skriver:

  Satsa allt på Pajala centralort. Det är den enda chansen att skapa något i trakten. Alternativet är att alla flyttar där ifrån.

 45. Futurum Casus skriver:

  4-5 milj..: Det är ju förskingring. Är det möjligt? Pengarna borde går att spåra.

 46. Bybo skriver:

  Det gäller nog att ha lite verklighets förankring.I Sverige har vi demokrati och det innebär att man inte kan tvinga folk att gynna, varken bo eller handla i centralorten.
  Harry har det inte lätt – med de ledamöter/tjänstemän , som tror att de kan styra hur som helst.Vi tror ändå att du kan tygla dem.

 47. Förskingring? skriver:

  Förskingring, inte om det görs inom kommunen.
  Då är det kanske lån.
  Vilket oxå skedde när en person betala privata räkningar via kommunen på 35.000:-
  Förskingring och stöld anses det bara vara om en privatperson gjort detta.

 48. Futurum Casus skriver:

  Förskingring?: Du skämta med mig aprillo. Jag är helt övertyga om att kommuner o landsting(SKL) ogillar sådan hantering av privata medel.

 49. Thule skriver:

  Är det ingen som tänker på barnens bästa?

  Nu har Pajala 180 stycken barn inom ekb och asylfamiljer. Dem kommer från extrema förhållanden, tvingas gå i byns undermåliga skola och lära sig simma i ett utdömt badhus.

  Dem kommer inte att försvinna till andra kommuner som många tycks tro, bäst är att utlokalisera dem till Junosuando så att skola och bad blir kvar där.

 50. Bojkotta pajala by skriver:

  Ja i dag fattades lite grejor hemma vet att dessa saker är billigare i pajala än i kiruna .Men jag tankade bilen och styrde mot kiruna de blev väll 1500kr dyrare att hämta från kiruna men kiruna är ett himla trevligt ställe att besöka ,speciellt folket är trevligt.

 51. Håller med skriver:

  Håller med Bojkotta Pajala tycker de flesta ställen är dyra i Pajala. Sedan tycker jag folket är lite dryga i butikerna för att jag vill dem att göra i synnerhet fackbutikerna.

  Reser oxå bort när det gäller dyrare saker men anser att man tjänar faktiskt på resan. Anser att den höga kommunskatten räcker för min del det dryga vill jag inte gynna.

 52. realist skriver:

  Det är hemskt att läsa om att bojkotta Pajalas affärer. Ingen av dom har ju något me politiska beslut att göra. Vet att det finns många handlare som tycker att byarna ska leva kvar. Synd att oskyldiga ska drabbas.

 53. Bybo skriver:

  Pajalas handlare kan faktiskt påverka politiker om de anser att de drabbas av politiska beslut. Visa solidariet.

 54. Bojkotta pajala by skriver:

  Realist – skyll på tjänstemännen, politikerna som man bäddar får man ligga. De är ju bara för företagen, handlarna att klaga åt politikerna. Pajalaborna brukar ju få sin vilja fram.

 55. Inflyttad i norrbotten skriver:

  Och så undrar ni varför urbaniseringen går så fort i glesbygd nu?
  Gör ni bra reklam?
  Kollektiv bestraffning av handlarna- som inte är beslutsfattare? Mobbing? Hårda ord!
  VERKLIGEN bra reklam för Norrbotten. Själv skulle jag ALDRIG uppmana någon att flytta upp.. undrar de varför hänvisar jag till kommentarsfälten här.
  LYCKA TILL! Ni lär behöva det!

 56. Bojkotta pajala by skriver:

  Håller med håller med. Vi kanske kan börja anordna bussar en gång i månaden som åker till Kiruna o Gällivare för att handla vore ju inte alls dumt. Skulle nog bli en hit.

 57. Tjuren skriver:

  Stäng ner den här skiten, är ju ändå bara bittra junisbor som skriver här.

 58. Tornedalingen skriver:

  Pajala är centralorten i Pajala kommun…
  Helt rätt f.d bybo inlägg 22jan 16:27
  tänk till!!!
  alla ni som vill ha fullservice i alla byar som ligger långt ute i periferin hur skulle det gå till????
  Centralorten heter Pajala

 59. Roger Vilhelmsson skriver:

  Om man väljer dyrare alternativ i grannkommunerna för att inhandla sina varor el tjänster, skriver sig i annan kommun, för att man anser att en bojkott av Pajala är rätt. Kan någon förklara det för mig.
  Hur leder det till vinst för ens egen by? Är det inte bättre för de mindre byarna att det går bra för centralorten?

 60. Bojkotta pajala by skriver:

  Roger Vilhelmsson.tänk dig att du bor i en by utanför pajala by.Du har skola,badhus och kanske ett äldre boende i byn och de är egentligen den sista kommunala verksamheten som är kvar.sen börjar kommunen stänga ner all den sista servicen i byn . Tror du bara man ska sitta ner och vara nöjd.eller vad skulle du göra.Du frågar vad vinsten blir av att bojkotta Pajala ja inte blir de någon vinst men inte heller någon förlust .Om de går bra för pajala? Ja inte skulle vi då få några satsningar i byarna.Vi är inte beroende av pajala men pajala är beroende av byarna .nin se on

 61. Bybo skriver:

  Alla vet att Centralorten heter Pajala och få har någonting emot det heller.
  Förövrigt är det inte det saken gäller. Vad är det för service, som kommunen bekostar i byarna, som inte är lagstadgad? Inga utbyar begär någonting nytt heller. Det är bara i Pajala man tror att om allting, som inte kostar någonting i utbyarna tas bort kommer de till centralorten. Fantasier om ny skola, nytt äldreboende och nytt badhus behövs inte.
  Pengar finns inte och genom er inställning vill ingen flytta dit heller.

 62. Naturlig Reklam skriver:

  Ja studera inläggen och bilda dig en uppfattning om Röda Tornedalen. Så har det alltid funkat och kommer att förbli. Flytta inte hit såvida du inte tillhör partiet och får jobb inom den kommunalverksamheten eller inte kan anpassa dig till Jantelagen.
  Här gäller Jante via partiets lag.

 63. realist skriver:

  Har man tagit politiska beslut om att bygga nytt i Pajala? Jag hänger inte med. Något jag missat? Vad gäller politik och handlarna så säger jag bara en sak, sanna mina ord. Politikerna och tjänstemän kommer inte att ändra beslut bara för att handlarna börjar klaga.

 64. realist skriver:

  Det finns en bra skola i kangos perfekt avstånd från junis ni behöver inte börja skolan i Pajala om ni inte vill

 65. bojkotta pajala skriver:

  Realist alla kanske inte vill sätta sina barn i en fri skola.

 66. realist skriver:

  Okej är de stora skillnader mellan friskolor och kommunala skolor. Det skrivs ju så positivt om friskolor. Eller är det sanning med modifikation?

 67. bojkotta pajala skriver:

  En tanke från mig: Unnar inte Pajalaborna oss bybor skola och badhus? Verkar nästan som så, ni klagar på oss när vi försöker kämpa för våra rättigheter av att ha en bra skolgång i byarna och något så när bra anläggningar för fritidsaktiviteter.
  Är ni så egoistiska att ni inte kan offra (dela med sig) och t.ex sätta ert bad hus på föreningsdrift och därmed 1 anställd. Det skulle göra mycket för att kunna bevara skolor och badhus i byarna. Men de kommer nog aldrig att hända, att ni Pajala kan gå till politikerna och säga att ni offrar lita av era kommunala verksamheter.

 68. Friskola skriver:

  En friskola följer exakt samma regelverk som de kommunala skolorna. Skillnaden är att de drivs av t.ex en förening eller ett föräldrakooperativ.

 69. bojkotta pajala skriver:

  friskola ! hur är de med behörigheten och lärarkompetensen i en friskola ? vad är kraven?

 70. Fristående skola skriver:

  Nu talar jag för den fristående skolan i Kangos. Den drivs av en ideell förening där allt ev. överskott går direkt tillbaka till verksamheten. Kraven på behörighet är samma som för övriga skolor och i dagsläget är våra lärare legitimerade.
  //Eva Stenevad

 71. Framtiden skriver:

  Efter att ha begrundat både huvudinlägget och kommentarerna framstår det klart o tydligt att Junosuandosocken bör söka sig ut ur medlemskapet med Pajala kommunen.

 72. Cementiblandari skriver:

  Jag har svårt att tro att Junosuandoborna vill sätta sina elever i friskolan i Kangos. Det är för mycket historia bakom detta trots att de finns såna som påstår att stridsyxan är nedgrävd. Vi får väl se till hösten. Men jag tror att elever kommer att finnas i Vittangi, Pajala och Kangos.

 73. Bojkotta pajala by skriver:

  Betyder de då att lärarna i kangos har behhörighet och utbildning för de ämnena dom undervisar i ? då menar jag alla lärare i kangos

 74. Junisbo skriver:

  Inte är vi alla i byn negativa mot Pajala nog åker man dit o handlar saker som inte finns i våran by.Alla har inte råd med lyxresor o lägga ut 1500 kr på en resa till Kiruna det är mycket pengar. Så inte är det Pajala bornas fel allt det här käbblet nä det finn trevligt folk där.Så att straffa näringsidkarna är väl fel taktik.Det är väl politikerna som bestämmer o inte byborna.

 75. tornedaling skriver:

  nå-int är de bättre i övertorneå-förutom ekonomin isåfall- vi har två höger kommunalråd som inte kan se sina kommunalanställda i ögonen och därför har barrikariserats sig i f.d ekforsbyggnaden.

 76. Thule skriver:

  Det är säkert sant, Pajalaborna unnar inte lantisarna skola och badhus.

  Skattemedel till kommun från lantisarna är klent, täcker knappast kostnaden för att lappa och laga ihop vatten och avlopp i byarna. Vidare planerar dem genom list och utmanande svineri att smita undan den skatten.

  Dem ljuger också friskt, i synnerhet Junosuandoborna, att Pajalaborna genom släktskap, inavel och partibok har fått anställning i kommun.

  Eftervärldens Dom kommer att falla hårt över lantisarna.

 77. Nöjd och glad skriver:

  Visst kan Pajalaborna påverka. Kalla till möten, som man gjort i utbyarna.
  Arbeta för gemenskap och solidaritet- det gynnar alla.
  Sluta drömma om skrytbyggen och centralisering – se verkligheten som den är.
  Vi behöver alla varandra. Nöjda och glada utbybor gynnar Pajala – mycket mer än det kostar att driva
  badhusen.

 78. Pajalabo skriver:

  Vad gäller bojkott av Pajalas företag så bör man nog tänka efter för vilka är det som stöttar föreningarnas arrangemang tex pimpel och skidtävlingar m.m. så företagen har inget emot byarna utanför centralorten tvärtom.

 79. realist skriver:

  Bra skrivet av pajalabo, kanske företag i Pajala slutar sponsra till pimpelfiske tävling m.m när det ska bojkottas

 80. Byakraft skriver:

  Om jag bor i Avan och vill ha ett Kulturens hus som de har inne i stan och jag som skattebetalare i Luleå kommun inte tycker att jag får samma service som de som bor inne i stan så ska jag sluta handla av företagen i Luleå för då förstår politikerna hur missnöjd jag är över att jag inte har ett Kulturens hus runt knuten? Dårars logik är vad det är…

 81. Nöjd och glad skriver:

  Byakraft har inte alls förstått vad det är frågan om. Det handlar inte om att bygga någonting nytt i kommunal regi i utbyarna. Så ditt exempel med kulturhus i Avan är långsökt. Det är i Pajala (by)man fantiserar om äventyrsbad , ny skola( med elever från utbyarna – Pajala minskar)nytt äldreboende. Det är jämförbart med ditt förslag om kulturhus i Avan.

 82. Futurum Casus skriver:

  Vill byborna ha badhus i Juonosoando, tärendö osv. måste vederbörande bybor gå man ur huset och driva badhusen själv. Gör ett avtal med pajalakommun om att ta över driften. Betala en krona för badhuset under förutsättning att kommunen inte ska behöva gå in med skattemedel för att driva badhuset. Driften ska ni inom byn sköta. Starta en förening och samla yrkeskunnigt folk. Ingen av er blir miljonärer med ni har ett badhus i byn som alla kan använda för träning och rekreation mot medlemsavgift.

 83. Byakraft skriver:

  Nöjd och glad jag skulle säga att det är du som inte förstått. Självfallet ska ev nybyggen förläggas till Pajala centralort, eller Luleå (i Luleå kommun)eftersom det kommer flest kommuninvånare till gagn. Min poäng är att det är en dålig strategi att använda bojkott av handlare på centralorten för att kommunicera missnöje med samhällsutvecklingen på den egna bostadsorten. Detta agerande är ju kontraproduktivt då bygden i förlängningen utarmas mer.

 84. Byarna lever skriver:

  Förstår inte tjatet om att Pajala är en by. Det har man ju alltid sagt, ”på byn”, ”mitt i byn” osv. Centralort är det oavsett. Elevantalet i Pajala har ökat det senaste åren. Så inte är det för att få elever till Pajalas skolor som avgör nedläggningar. Har ingen betydelse vilket parti som styr, när det är elever som saknas. Däremot har det ökat med elever i Pajalas skolor som bor i byarna. Trots att skolor och affärer stängts för länge sen. Det är kanske annat som avgör var man vill bo.

 85. Fundersam skriver:

  Jag har nog förstått att man måste ” rätta mun efter matsäck” även i Pajala.
  Nybyggnationer i den storleksordningen det fantiseras om är orealistiska och skulle givetvis drabba hela kommunen. Högmod går före fall.

 86. snickarn skriver:

  För det första vill jag ta upp det här med räknande hit och om besparingar. Kommunalfullmäktige kan ju byta plats med Tärendö och Junosuando föräldrarföreningar det är ju dom som kan räkna. Vi har fel personer som sitter i fullmäktige. Det här är lite djupare tankar om Pajala kommun. Om några år tillhör vi en annan kommun, så jag tycker att var och en i kommunen skall ta en tankeställare och fundera vad vi behöver satsa på. Väl möt kanske i Överkalix eller Kalix kommun.

 87. realist skriver:

  Det skulle vara intressant att höra om alla junis bor Tärendö bor är av samma åsikt att man ska bojkotta Pajalas affärer. Sen de där med friskolan i Kangos, varför kan inte junis elever börja gå skola där?. Om det nu är avstånd och långa skoldagar som följd man hävdar vid en stängning i junis, borde de ju vara klock rent att börja där. Skolan har behöriga lärare små klasser och allt som man säger sig bli av med i junis. Vad är då problemet?

 88. Vad betalar man kommunalskatt för ??? skriver:

  Till Byakraft !
  Verkligen ett passande namn i sammanhanget, nästan komiskt He He ?
  Du vill alltså att man inte skall satsa ute i byarna för att befolkningsunderalget är för litet ?
  Vi betalar en skyhög skatt och du vill lägga allt via skatten till Pajala och dessa familjeföretag och inte unna byarna något, snacka om utarmning ?
  Nej tack jobbar redan i Kirua dags och betala skatten dit också !

 89. Bojkotta pajala by skriver:

  Futurum casus de går ju även för pajala badhus att drivas genom en förening eller hur eller är de någon skillnad? Och där hade de ju verkligen varit en ekonomisk vinning att gå från 5-6 anställda till exempelvis 1 person.De skulle nog sparas någon miljon på de.