FRIA ORD: Vem ska försvara Sverige?

FRIA ORD: Värnpliktssystemets avskaffande var sannolikt det sämsta försvarspolitiska beslutet i vår långa historia.

1939 slog vi plötsligt med byxorna nere. Nu har vi kalsongerna kring fotknölarna. Vill vi hjälpligt återinföra ett total-försvar, har vi gigantiska problem. Kompetensen på nästan alla nivåer har gott och väl passerat pensionsåldern.

Framförallt armén saknar användbara krigsförband, både numerärt och kvalitativt.

Grannländer förvånas

För några år sedan frågade dåvarande finska presidenten Tarja Halonen offentligt om svenskarna förväntade sig att Finland skulle försvara Sverige.

På diplomatspråk är det närmast en förolämpning.

Ungefär samtidigt kunde man i en av Tysklands största tidningar läsa om Sverige som stod utan säkerhets-politik, utan allianser och utan försvar.

Lettlands premiär-minister beskrev för några månader sedan Sverige som ”ett militärt tomrum” i Östersjöområdet.

Ingetdera väckte någon berättigad uppmärksamhet i den slumrande svenska politiska debatten.

Lång process

Det krävs minst ett par decennier för att åtminstone i väsentliga delar personellt och materiellt återskapa något som motsvarar ett trovärdigt totalförsvar.

Idag saknar vi till och med militär förmåga att ta emot effektiv katastrofhjälp från det förkättrade Nato. Om nyskapandet skall ske snabbare, krävs att vårt land närmast sätts på krigsfot.

Men bägge alternativen kräver tid – en nådatid som vi inte har. 1807 påpekade Napoleon, när han med tsar Alexander delade upp Europas intresseaffärer, att Sverige var Rysslands geografiska fiende.

Vårt geopolitiska läge är detsamma idag.

Tufft för våra grannar

Först omkring 1950 fick vi det försvar vi skulle ha behövt 1939, både för vår och våra grannländers skull.

Vi slapp undan med nöd och näppe; men knappast var det med egen kraft. Men för våra nordiska grannar gick det illa. Här gällde, som alltid, militärteorins guru Clausewitz självklara konstaterande, ”Ett land kan stödja ett annat lands sak, men kommer aldrig att ta den lika allvarligt som sin egen.”

Den europeiska säkerhets-deklarationen om ömsesidig krishjälp är politisk kosmetika för de länder som redan är Nato-medlemmar. Men där står Sverige – och Finland – utanför.

Båda Nato-ordförandena Rasmussen och Stolten-berg liksom avgående USA-ambassadören Breszinski har klar deklarerat, att om man inte är Nato-medlem, kan man inte räkna med hjälp.

Svaghet är provokativt. Skandinavien täcker halva Europa och blockerar Atlanten från öster. Som Europas mjukdelar utanför Nato ligger vi idag i huvudanfallsriktningen för relativt riskfri aggression.

Vår säkerhetspolis konstaterade för övrigt i sin årsrapport, att Ryssland sysslar med krigsförberedelser mot vårt land.

Ett hårt och överraskande slag i solar plexus skulle snabbt slå ut en handlingsförlamad motståndare, sannolikt utan avgörande reaktioner från en förvirrad omvärld.

Dags att välja

Goethe, den store humanisten, har sagt, att det stundom händer att människor snubblar över en sanning. Men snart reser de sig upp och går lugnt vidare.

Att det gäller våra politiker är sorgligt men väntat.

Att det gäller svenska folket är tragiskt.

En strimma av ljus är det trots allt att försvarsledningen inte länge med något av ett gökurs envishet repeterar mantrat ’man får gilla läget’.

Mao är ju välbekant för sitt axiom; ’ett land har alltid en armé – sin egen eller någon annans’.

Det är i grevens tid att välja.

Tage Boström

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 13 september 2016.

Publicerad i Fria ord, Svenska Taggar: , ,
25 kommentarer om “FRIA ORD: Vem ska försvara Sverige?
 1. Nato skriver:

  Ett Nato medlemskap är enda alternativ. Vi klarar aldrig detta självständigt. Vill vi bevara vårt land utan och bli framtid lydrike åt Ryssland är detta enda alternativet tyvärr.
  Men om Trump blir USA:s nästa president kanske oxå även detta alternativ försvinner som han lovat genomföra. Då lär Ryssland invadera Baltikum och ligger vi illa till. Förmodligen gör Putin och Trump upp om landområden i förväg och lär besättas dessa utan reaktion från USA. Framtiden lär minst sagt bli explosiv, stor risk för krig med Trump vid rodret !

 2. Jan-Erik skriver:

  Är det inte lite meningslöst att försvara ett land vars regering på fullaste allvar ser det som moraliskt problematiskt att genomföra identitetskontroller vid gränsen?

 3. ll skriver:

  Trump vill inte ha krig.
  Sverige ska hålla sig utanför terror och anfallskrigsorganisationen Nato och inte bli USAs lydrike ännu mer än idag.
  Ryssland är ingen fiende, snarare tvärt om.

 4. Zapadnik skriver:

  Bäste hen II, tack för tipset men dina ord faller platt, din husbondes sätt att idka grannsamverkan i tex Ukraina eller på Krim är inget som önskas i Tornedalen.

 5. från holmen skriver:

  Svenska politiker har å Svenskarnas vägnar valt inriktning och vad som skall prioriteras. När Svenska politiker valde att avsluta kärnvapenprogrammet ((https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_k%C3%A4rnvapenprogrammet)) gick allt in i en ny fas…militärens kostnader skulle kapas och i takt med att dom sociala förmånerna utökades krävdes mer och mer besparingar. Vi har tack vare dessa beslut det icke försvar vi har..
  Nu finns det ju knappt pengar till någon Natoavgift – Svensk försvarsbudget är för låg för att kunna söka medlemsskap i NATO- Spännande fortsättning följer

 6. Hellre USA som Lydrike än Ryssland skriver:

  Håller med Zapadnik!
  I Tornedalen finns en tro hos vissa personer som gjort affärer med Ryssar och måst sluta med dessa affärer. Hört en person som haft härliga träffar sina Ryska partners. Det är bara och se vad de gjort med egenföretagare i Ryssland som det gått bra för konfiskation av egendom, det är en falsk tro på kriminell stat. Med USA och Nato har vi i mkt kultur gemensamt och lagar. Vi skall enas Nato, Sverige och Finland enda sättet mot förfallet. Det sker överallt från Ryss vänner med desinformation om hur härlig Ryssland är.

 7. AnnBritth skriver:

  Varför inte placera alla riksdagspolitiker vid gränsen? Få se om dom kan försvara svenska folket. Upp till bevis…

 8. ll skriver:

  Hellre ett nationalistiskt Ryssland än USAs multikulti och globalisering.
  Det var Washington som satte igång eländet i Ukraina på samma sätt som i Irak, Syrien, Libyen m.fl. länder. Krim är ryskt sedan gammalt och folket där ville höra till Ryssland.
  Putin har ryckt upp landet enormt efter 90-talets kaos. Att kriminella oligarker fängslas och stulna tillgångar fråntas dem är givetvis utmärkt.

 9. Jan-Erik skriver:

  Vad många tycks glömma är att Ryssland saknar ett ideologiskt evangelium som man vill sprida till omvärlden. Det var ju det kommunistiska evangeliet som utgjorde motivet till den aggressiva utrikespolitiken under sovjettiden.

  USA har dock sitt ideologiska evangelium intakt i form av den liberala demokratin som man sedan krigsinträdet 1941 försökt pracka på hela världen. Det är det som ledit till den fortgående ockupationen av Västeuropa sedan nederlaget 1945, bombningen av Serbien på 90-talet, den delvis avkomna kuppen i Ukraina 2014, det nuvarande kaoset i Mellanöstern och så vidare.

 10. Osenka skriver:

  Nog har vi ett jätte-försvar,vi har ju Stefan Löfen. Har ni inte hört sista åren när det har hänt något i världen.Då säger han ifrån o de bestämdaste,bäva månde stormakterna.Nu har han utökat ytterligare med flera soldater på Gotland med gevär!Vi behöver inga pakter?

 11. Trump skriver:

  Med Trump som president är vad som helst möjligt.
  Behöver inte betyda dåligt rent ekonomiskt i pengar och konjunkturmässigt för själva Norrbotten i sig. Eftersom efterfråga på råvaror lär öka. Dock lär det bli mer oroligt i världen och Ryssland lär inte sitta på pottan länge till. Baltikum lär bli ryskt igen med Trump.

 12. Zapadnik skriver:

  Intressant, men lite sorgligt, att läsa vissa kommentarer. Tröstar mig med att den kloke genomsnittlige tornedalingen har en hyfsat kalibrerad politisk och moralisk kompass, även om man håller tyst i HB. Några reflektioner dock..Jan-Erik, jag håller med dig, Ryssland har ingen ideologi man vill sprida, endast en önskan om att härska grannar med hot och våld, ungefär som Hells Angels. Kommentaren om att väst ockuperar Västeuropa sen 1945 är också makalöst dum! Och II, med ”eländet i Ukraina”, avser du kanske när Kiev ville söka sig mot väst (Zapad) istället för mot ”friheten” i ditt Ryssland?

 13. Zapadnik skriver:

  Förresten klarar sig det svenska försvaret väldigt bra just nu, 2-0 till Tre Kronor i andra perioden mot ryssarna i World Cuphockeyn, antar att merparten av de andra kommentatorerna på denna slinga inte är lika nöjda som jag är just nu…shaijbo som man säger!

 14. Zapadnik skriver:

  2-1 till Sverige, Ryssland fick ett oförtjänt tröstmål, men det bjuder vi på (som kinesisk ping-pongdiplomati..). Ovetjkin och ”guds hand” funkade ej ikväll, Ryssland hade inget vapen mot de svenska varjagerna ikväll…

 15. Hur många russofobiker finns det? skriver:

  Väst:s och NATO:s drivkraft är att på sikt överlista och överta de stora naturresurser som finns i Ryssland. Och den ekonomiska imperialismen vill också genom TTIP-avtal, NATO, mm se till att det vi uppnått via facklig och politisk kamp skrotas. Vi ska vara tennsoldater under storbolagens kommando. Om Sverige har goda villkor för vanliga människor, sjuka, ensamstående, pensionärer kan det vara värt att försvara. Men låt Interpol ta hem alla stulna pengar som finns i skatteparadisen, de behövs för välfärden.Hoppas Ryssland står emot, och vi förblir utanför NATO. Krim tillhör Ryssland, punkt.

 16. Jan-Erik skriver:

  Zapadnik, så då var inte Östeuropa heller ockuperat av Sovjet efter 1945? Bara för att man råkar gilla ockupanten så betyder det inte att ockupanten inte är en ockupant!

  Enligt Wikipedia har USA fortfarande kvar 37.000 man i Tyskland. Detta kan jämföras med 9.800 man i Afghanistan och 3.550 man i Irak. Varför är det så, tror ni? Jo, ockupationen har blivit så permanent att folk, i synnerhet tyskarna själva, knappt är medvetna om det längre.

 17. Justitia skriver:

  Hellre Putin än miljontals muslimer.

 18. Zapadnik skriver:

  Skriv på bara och tyck till, bra att olika sidor får komma till tals, det är det som skiljer en demokrati från en demokratur. Hade detta varit Ryssland hade nog denna slinga varit stängd redan, och tidningens ägare varit häktad och utsatt för nån form av ”skattebrottsutredning” på grund av opatriotisk propaganda e dyl. Men Jan-Erik du har rätt i en sak, Sovjetryssland ockuperade Östeuropa sedan 1945, och vi Zapadniks är glada över att själva kunna välja att leva efter de västliga värderingarna, på Krim kunde man ej välja, men det finns såklart olika åsikter även om det….

 19. Poseidon skriver:

  Reinfeldt och Löfven sitter i samma båt! De har öppnat pandoras ask i sin naiva ”godhet”! Största hotet mot Sverige kommer inifrån! Det pågår redan krig mot blåljuspersonal runt om i landet. Bilar brinner dagligen! Rösterna till Sd tickar in som en taxameter medan de etablerade politikerna bara står och ser ut som fågelholkar! Nej du Löfven & co Detta duger inte! Kanske lika bra att beordra polisen att värva några ”stenkastarbataljoner” från förorterna och ställa de på Gotland. Minst lika avskräckande. Dessutom får du fler i arbete!

 20. Futurum casus skriver:

  Jag har inte lagt så mycket tyngd på hur vänstervridet Norrbotten är innan jag fick problem med vänsterextrema i samhället. Jag har fått bort mycket av terrorn – nu är det bara vänsterextrema lågutbildade lastbilsförare som utgör problem för mig. Lastbilsförare ska inte ha möjlighet att bedriva polisiär verksamhet. Bara tanken att de vet min exakta position(via GPS) dvs. var jag befinner mig E4:an oroar mig. Många av dessa vänsterextrema drar sig inte för att skapa brott dvs. falsk tillvitelse som jag faktiskt ser som hatbrott. Jag har varit flertalet gånger i kontakt med deras fackförbund.

 21. Hur många russofobiker finns det? skriver:

  USA har lönnmördat, störtat demokratiskt valda regeringar(t.ex Chile), motarbetat fackföreningar, orsakat förödelse och död åt 20-30 miljoner människor i 37 länder sedan andra världskriget. Redan president Eisenhower varnade för det militärindustriella komplexet, och dess behov av ständiga krig och konflikter. Detta maskineri och den ekonomiska imperialismens drivkrafter går hand i hand. Vårt hopp står till ett starkt Ryssland, starkt Kina, likaså Indien, Sydamerika, och andra aktörer. Då håller man varandra i schack vilket ger oss vanliga människor chansen att utforma bästa möjliga samhällen.

 22. Futurum casus skriver:

  forts: Vill vi ha ett sådant samhälle? Där människor ska styra andra människors tyckande och tänkande – i det här fallet lågutbildade lastbilsförare. Mycket av det jag varnade för rent politiskt för över tio år sedan har jag fått rätt för. Så vad blir jag straffad för – att jag har fått rätt? Jag kommer få ännu mer rätt i framtiden. Låt er inte luras av våra styrande politikers. Börja använd huvudet tänk själv.

 23. Futurum casus skriver:

  Ryssofobiker: Tror du inte att Ryssland lönnmördar? Hur är det med oppotionella politiker som utgör ett hot mot den som innehar makten? Bara det att Ryssland försvarar assad i Syrien försvårar fredsarbetet i området. Vem tror du bombade matleveranserna häromdagen?

 24. Jan-Erik skriver:

  Zapadnik, du ondgör dig över bristen på yttrandefrihet i Ryssland. Men hur står det till med yttrandefriheten i ditt eget älskade Västerland? Tyskland har idag fler politiska fångar (alltså personer som sitter inspärrade för att ha uttryckt åsikter) än vad man hade i DDR. Den gamle vänsterterroristen Horst Mahler, som senare kom att omvärdera sina politiska ställningstaganden, avtjänar i detta nu ett tolvårigt fängelsestraff enbart för att ha uttryckt sina åsikter offentligt. Det är inte riktigt lika illa här i Sverige, men även här kan vi fängslas om vi säger saker som inte gillas av makten!

 25. Hur många russofobiker finns det? skriver:

  Futurum c; vem bombade konvojerna – jag vet inte! Den som skyller på någon utan att veta, kan vara russofob, usafob, el annan-fob … Jag ser din analys om fredsarbetet, men inte är det väl en kopia av USA:s dito? Men; vi har indirekt blivit eniga om Rysslands, USA:s, Assad:s mfl:as lönnmördande och kriminalitet. Hurraa! Och vi minns Hitler, Stalin, Mussolini, Franco, Napoelon … och även vår Karl XII som var på rövarstråt. Vart vi än tittar ser vi skitstövlar? Samarbeta med goda individer/organisationer i andra länder. Nato är en aggressiv pakt, och gynnar ek. imperialism. Förbli alliansfri!