FRIA ORD: Vet föräldrarna var deras barn är?

FRIA ORD: Jag är en orolig kommuninnevånare i Haparanda som ser hur drogmissbruket ökar hos våra fina ungdomar.

Vet ni föräldrar hur era barn mår, vad de gör och var de är sysslar med på sin lediga tid.
Pratar ni med era barn?
Umgås ni och lever ni tillsammans?

Jag ser hur fina ungdomar faller ner i drogmissbruk mitt framför ögonen på föräldrarna som först vaknar när deras barn tagit en överdos eller är på väg in för behandling av missbruk.
Vad hände däremellan?

Ser ni era barn, vilka vänner de har, var de är och vad de gör? Ser ni era barn i ögonen?
Ett missbruk kommer inte över natten.
Jag ser många barn och ungdomar på kvällar och nätter på platser där de inte borde vara.
Är det ingen annan som ser det och vad gör ni föräldrar dessa kvällar? Era barn kanske berättar att de far till någon vän och gör ni då något för att kontrollera att det är så?

Tolvåringar hänger ute
Vi måste börja se och hjälpa inte bara våra egna barn utan även andras. Vi måste meddela föräldrar när våra unga far runt på stan, hänger på Max, Ikea och ofredar folk.
Det var inte länge sen jag såg prillor delas ut på Coop till pojkar som var 12-14 år, och det är så det börjas. Något förbjudet och spännande.

Det är klart barn är nyfikna på olika saker i livet, vi vuxna måste guida dem rätt. Vill ni inte ringa hem till föräldrarna så kontakta någon annan vuxen som hjälper dessa barn. Det är där era barn och ungdomar möter äldre med mer erfarenhet som guidar dem vidare i livet. Redan där tappar ni föräldrar kontrollen.

Hur går det i skolan för era barn? Det är ofta första klockan som ringer, de orkar inte med skolan mer. Orkar ni föräldrar hjälpa upp era barn? När ni upptäcker att de använt droger, vad gör ni sen? Nu måste alla agera, vi har flera hundra ungdomar i missbruk i Haparanda, ser ni det? Hjälp dem!
När barnen fyllt 18 år. Vad händer sen? Ni föräldrar kan fortfarande vara en vän, stötta och hjälpa i livet.
Ni ser fortfarande vilka vänner de har, var de är och fråga vad de gör. ’
Om de flyttar hemifrån ser ni också vart eller till vem de flyttar. Hälsa på hos era barn! Hur bor de och hur sköter de sin hygien eller äter?

Många av barnens kompisar har körkort innan dem eller i alla fall en bil, för vet ni om era barn åker i bilar med en körkortslös bakom ratten?
Vems bil åker era barn i?
Ger ni pengar till era barn? Vad köper de?
Ställer ni frågor till era barn? Ställer ni obekväma frågor?
Har barnen/ungdomar tider att passa och är ni hemma och vakna när de kommer?

Droger finns nära
När jag växte upp var tobak och alkohol de faror mina föräldrar pratade om. Kan ni föräldrar prata med era barn om narkotikan?
Har ni kunskap om det? Det kan vara ett piller, en cigg, en klunk, en inandning eller något annat. Även en klassad eller oklassad drog.
Ofta är styrkan svår att kontrollera och även då effekten av drogen.

Egentligen vet våra ungdomar inte ens om var drogen kommer ifrån, de vill bara ha en effekt i kroppen. Det hela är ett experiment.
Drogen finns en knapptryckning bort på era datorer eller telefoner eller hos grannen.
Kolla igenom barnens alla utrymmen, kläder och även telefon. Gör det för att ni bryr er och var öppen för att saker fort ändras.

Spärrar måste skapas
Det är inte tillgängligheten vi kan påverka utan det är efterfrågan av narkotikan. Det är ingen skillnad på vilken familj ungdomarna kommer från, de är alla lika nyfikna. Vissa testar utan mer kunskap för att det ”är en kul grej” och några för att de mår dåligt.
Det finns inga ärvda hämningar och spärrar för narkotika hos dem, det måste vi hjälpa dem med.
Vi måste informera våra barn. Vi måste agera och alla måste öppna ögonen.
Skicka vidare det du vet, var anonym om du vill. Tipsa och var vaksam i samhället, det är allas skyldighet.

Kom ihåg att ”Ett barn är man hela livet åt sina föräldrar” och påminn er också om orsaken till varför ni bestämde er för att bli föräldrar.

Happisbo

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 10 februari 2016.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
17 kommentarer om “FRIA ORD: Vet föräldrarna var deras barn är?
 1. Justitia skriver:

  Happisbo.
  Barn är barn ända till dom blir vuxna.
  Vuxna väljer själv hur dom förvaltar sitt liv.
  Föräldrar har inget ansvar att ta hand om vuxna missbrukande avkommor annat än via skattsedeln.

 2. En till som bryr sig skriver:

  Tack för denna insändare! Det känns skönt att veta att någon annan också bryr sig. Hoppas det är flera föräldrar som får upp ögonen och agerar som FÖRÄLDRAR! Barn behöver sina föräldrar, inte minst i tonåren! Du som förälder kan göra mycket, rädda liv, våga vara en förälder, prata med ditt barn, sätt gränser, umgås, bry dig! Ditt barn behöver dig!

 3. en annan som också bryr sig skriver:

  I Haparanda är det nu mera vanligt än ovanligt att ungdomar håller på med droger. De faller ner fort, fastnar väldigt fort, hittar likasinnade och sen är det kört. Är barnet under 18 år, då går det lättare att göra ngt åt, hjälpa. Men har man fyllt 18, och ungdomen är fast i det här, då är det väldigt svårt att hjälpa.
  Har man hittat knarkkompisarna så vill de inte släppa den nykomne- ju fler desto bättre och större chans att ngn har pengar till knarket. De skyddar varandra, de rör sig inte på stan, de håller till i lägenhet hos någon. Det är en tidsfråga innan ett till dödsfall kommer.

 4. en annan som också bryr sig skriver:

  INGEN förälder vill att sitt barn ska börja missbruka. Livet blir totalt förstört när man börjar med droger. Det är en livslång sjukdom, med stor risk hela livet att personen faller ner i gamla vanor, måste vara på sin vakt hela tiden. Kan knappt se på TV där det förekommer alkohol och droger- för då börjar suget igen.
  Men det är också sant att det är bara en själv som gör valet att börja med droger. Föräldrar har inte ansvar att ta hand om en missbrukande tex 19-åring, men kan man låta bli, kan man som förälder strunta? Ens barn är alltid ens barn- och jag tror inte man kan låta bli att bry.

 5. Maria skriver:

  Jag ser ofta föräldrar som påstår att de bryr sig då det finns mat hemma och tak över huvudet. Men att bry sig är att också uppfostra sina barn.. En 12 åring skall ej vara ute sent på kvällen , men dessa ser man ofta. Föräldrarna ger alldeles för mycket frihet till sina barn nuförtiden. Och att det finna droger i stan och brottslighet så tycker jag man skall tänka på det också som förälder och ej låta barn vistas ute på en viss tid. Så är det. Man skall ta hand om sina barn och tills de är 18 är de föräldrarna som bär ansvaret. Så VAKNA upp mammor o pappor och sköt om era barn! -Mamma -88-

 6. Knapsu skriver:

  Härlig inställning där Justitia, att uppmana folk till empatilöshet genom att peka på juridik!
  Är det sånt som bygger ett gott samhälle, tror du?

 7. Anonym skriver:

  Jättebra skrivet! Ha koll på barnen, ring och fråga vars dem är, gå ut! Prata med andra föräldrar!

  Och du ”Justitia”… Ja, dem blir vuxna men dem slutar aldrig att vara ens barn!

 8. Robin Hood. skriver:

  Bra skrivet och så sant!!, barn är barn ända till dom blir vuxna, men alla åren till det så borde föräldrarna ta sitt ansvar och uppfostra sina barn, eller???

 9. Justitia skriver:

  Knapsu, helt fel, varken juridik eller empatilöshet.

  Jag sa inte i att man ska skita i sina barn.
  Jag sa att det är ett samhällsansvar att ta hand om vuxna missbrukare.
  Dessutom är föräldrarna väldigt sällan dom som bäst kan hjälpa en missbrukande Dotter/son, dom behöver professionell vård och omsorg.
  Det en förälder kan göra är att stötta och bry sig om en Dotter/son medan dom får professionell hjälp.
  Och sen vill jag tillägga, SKOLAN har en del i ansvaret att fostra våra barn.
  Dom vistas större del med lärarna än med föräldrarna.
  Den lärare som svär sig fri är en dålig lärare.

 10. Futurum casus skriver:

  Justitia: Grunduppfostran ska inte göras av skolan, det ska föräldrarna göra. Det går inte att skylla på att barnen är mer tid i skolan än hemma. Föräldrarna måste börja minska på tiden att förverkliga sig själv. Ni är föräldrar och ni är ansvariga för de liv ni satt till världen. Jag brukar vara ute på stan och köra bil ibland på kvällarna och ser många ynglingar (10-12 åringar) som borde vara hemma och sova vid den tiden.

 11. Arbetare skriver:

  Tack Örjan Pekka för dessa tänkvärda ord!

 12. Väx upp! skriver:

  Herregud? Om man börjar missbruka droger osv så är det ens eget val. Det är inte någon annas val överhuvudtaget. Om man skaffar barn ska man kunna uppfostra sina barn också, även när de är 18+ ska man ha någorlunda koll på sina barn. Det är inte skolorna eller samhället som ska uppfostra ditt barn. Det är du själv som förälder. Och är det inte ganska sjukt att man drar ner på sjukvården, ålderdomshem och polisen för att knarkare ska kunna sitta på behandlingshem! Tänk på alla människor som inte använder droger då. Vi blir lidande. Skaffar man barn ska man vara förälder, inte kompis.

 13. IHVT skriver:

  Vad händer NU när Haparanda Kommun ev tar ett beslut om att höja avgiften för hyra i kommunens anläggningar för idrottsföreningarna till det dubbla! De föreningar som idag ser till att barn och ungdomar sysslar med någonting VETTIGT ska drabbas av detta vilket kan medföra att föreningarna inte kommer att ha råd att bedriva verksamhet i samma utsträckning vilket i sin tur kan innebära att dessa barn ev hamnar på sidospår och upptäcker annat…Förstår INTE hur kommunen tänker där!

 14. Förälder skriver:

  Skolan lär ut svenska, matematik, historia, geografi, fysik, kemi, vetenskapliga ämnen, språk och gymnastik. Läraren förstärker bara uppfostran barnen har fått hemma av sina föräldrar. Det är hemma vi lär barnen vara hederliga, inte ljuga, komma i tid, använda vårdat språk, vara solidariska, respektera medmänniskor, vara organiserad, ta hand om egna ägodelar och inte ta andras.Listan på föräldrars ansvar kan göras betydligt längre.Skyll inte på skolan och läraren om du inte klarar av att uppfostra ditt barn.

 15. Justitia skriver:

  Förälder är troligtvis även lärare.
  Givetvis ska en förälder ge barnet uppfostran.
  Men som samhället ser ut idag vistas barnen från 1,5 års ålder större delen av sin vakna tid i dagis och skola.
  Det innebär att dagis/skola måste ta sitt ansvar även för uppfostran och inte som i dag fullständigt skita i det svära sig fri från ansvar.
  På gymnasium högskola och liknande är det kunskapsförmedling, men från förskola till klass 9 är det helt annat.
  Att påstå sig endast ha ansvar att förmedla kunskap är fruktansvärt fegt.
  Dåliga lärare utan samhällsansvar.skola utan samhällsansvar.
  Skäms på er.

 16. Futurum casus skriver:

  Justitia: Skolan tar ansvar men skolan ska inte stå för grunduppfostran, det ska du som förälder göra. Det är möjligt att det varit så bland rikemän som skickat sina barn till internatskolor där kamratuppfostran varit mallen för uppfostran. Jag kan förstå att samhället ser ut som det gör om föräldrar resonerar som dig och anklagar skolan för att inte göra sitt jobb. Jag har hört av vänner som är lärare om den anarki som råder i skolan. Det tyder på dålig uppfostran. Alla elever kan knappast lida olika bokstavskombinationer av psykologisk termologi.

 17. Orolig mamma skriver:

  Jag är jätteorolig för mina och våra ungdomar i Haparanda.
  Det finns så mycket droger, och jag tror att vem som helst kan trilla dit.
  Istället för att alltid skälla och klaga på ungdomen borde vi börja lyssna på dem mer.
  Detta gäller både hemma och i skolan. Beröm våra Haparanda ungdomar, se dem!
  De är fina barn! De vet mer än vi tror! De oroar sig också för sina kompisar.

  Till er på ungdomens hus vill jag också vädja: fråga varför flickorna inte kommer till er! Även de som inte idrottar måste ha något vettigt att göra på fritiden. Det är viktigt för alla att få höra till en gemenskap