FRIA ORD: Vi slåss istället för att samverka för Pajalas framtid

Erling Fredriksson i Tärendö vill få en nystart för Pajala kommun. Han citerar teaterledaren Bror Astermo om hur man gör: ”Man börjar och sen är det klart”. Foto: Lasse Stenman

Erling Fredriksson i Tärendö vill få en nystart för Pajala kommun. Han citerar teaterledaren Bror Astermo om hur man gör: ”Man börjar och sen är det klart”. Foto: Lasse Stenman

FRIA ORD: Pajala kommun kämpar nu hårt med att få ekonomin i balans efter att gruvdrömmen gått i kras.

Sedan årsskiftet har det pågått en intensiv diskussion mellan byarna och centralorten om var besparingarna ska göras men fortfarande känns positionerna låsta och ingen gemensam lösning finns i sikte.

Det som inspirerat mig mycket är det stora engagemang som uppstått, politiker som oftast ställt upp mangrant för att försöka svara på våra frågor och medborgare som gått man ur huse för att kämpa för byns överlevnad.

Kommunen har dåligt med pengar men i gengäld en befolkning som inget hellre vill än att få stanna kvar och som är beredda att kämpa för det.

Pucklar på

Jag tror att de flesta i Pajala kommun vid det här laget insett att ingen utifrån kommer att rädda oss, vi måste själva göra jobbet med att vända utflyttning till inflyttning.

Vad gör vi då?

Jo, vi pucklar på varandra och träter om vem som har rätt istället för att sätta igång och jobba.

Pajala kommun står inför ett viktigt vägval; att spara och krympa och rädda det som räddas kan, eller att aktivt och tillsammans utveckla kommunen för att på sikt vända utflyttning till inflyttning.

Många tycker säkert att det är naivt och orealistiskt att tro att vi kan göra något åt utflyttningen, men vem trodde att Ice hotel i lilla Jukkasjärvi skulle bli känt över hela världen, eller att två Pajala-tjejer (The Magnettes) skulle få åka på turné till USA.

Behöver planer

Jag skulle önska att alla byar, inklusive centralorten tar fram en långsiktig plan över vad de vill göra för att vända den negativa befolkningsutvecklingen och sedan sätter vi igång.

Det vore fint om vårt kommunalråd Harry Rantakyrö tog täten, och om vi inte lyckas så kan vi i alla fall säga till våra barn att vi gjorde ett försök.

Vi har de senaste åren fått en del inflyttning till byn Tärendö, detta har gett mig och andra i byn motivation att kämpa vidare för byns framtid. Det tar en hel del tid men för det mesta är det väldigt kul.

Teaterledaren Bror Astermo på Tornedalsteatern fick vid ett tillfälle frågan om hur man gör för att skapa en teaterföreställning, han funderade ett tag och svarade sedan ”man börjar och sen är det klart”.

Erling Fredriksson
Tärendö

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 6 november 2015.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , ,
9 kommentarer om “FRIA ORD: Vi slåss istället för att samverka för Pajalas framtid
 1. klurifax skriver:

  Jodå många kommer nog tillbaks efter att man gott i pension och vill komma närmare sin kyrkogård. Där borde det i alla fall bli en ökning? Man ser många ödehus även när man kör runt i södra Sverige och det är ju så att vill man ha bröd på bordet så måste man flytta där man kan få tag på detta och inte ropa på bidrag.

 2. Idioten skriver:

  Jo då många kommer tillbaks, och i varenda by ,men tyvärr som pensionärer ,när man pratar om ökning av befolkningen, då heter det att det är så många som går i väntans tider, men tyvärr har det inte kommit fler inneånare i byarna, eller är det någon som är ovarsam med sannine
  ljuger statestiken

 3. Håkan Kero skriver:

  Det är bostadsbrist i Kiruna kommun. Man borde inventera tillgången på bostäder i Pajala kommuns västra delar och erbjuda Kiruna-familjer köpa eller hyra bostad. Resultat: Fler skattebetalare till Pajala och mindre behov att lägga ner skolor i byarna.

 4. klurifax skriver:

  Ingen bra ide MP vill ju ha en skattehöjning på bensinen till 20-30 kr litern vem har råd då och pendla? Sossarna köper säkert detta för dom är ju vana och tala med kluven tunga…..dom gick ju till val med att skatten på bensinen inte skulle höjas bl.a

 5. realist skriver:

  Ja nog behövs det en plan för framtiden i kommunen. Vi kan inte fortsätta strida om vilken skola som ska stängas eller äldreboende.alla måste inse att det är allvarligt läge i kommunen. Nu när jobben inte kom till kaunisvaara måste vi försöka hitta andra möjligheter som gör att vi kan fortsätta att bo och leva här. Säkert är att vi kommer inte kunna ha kvar all service i den omfattning som idag. Men det måste anpassas till rådande läge för kommunen utan att strida mellan byarna.

 6. realist skriver:

  Lite märkligt är att alla alltid säger att Pajalas politiker, men de flesta är ju boende i byarna ju. Många på kommunkontoret är ju också boende i byarna. Tänker lite kring flyktingarna, kunde det hjälpa om byarna fick typ ensamkommande barn till byarna och att på så sätt få fler till skolorna i stället för Pajala. Det skulle kunna ge mer folk på exempelvis badhusen.

 7. klurifax skriver:

  Tänk så här då att det är en kort tid som staten betalar för flyktingarna sedan får kommunen ta hand om ansvaret.Det är inte lätt och hitta jobb i Pajala by eller andra byar som skulle kunna få dessa att rulla för egen maskin och då även skatta åt kommunen. Säger fortfarande…..hur ska dessa individer trivas i en liten skogsby som Pajala när dom är vana vid miljonstäder.?

 8. stefan karlsson skriver:

  inget fel de prosterar i Tärendö/juno mot skolnedläggningar .men vi i småbyarn60-80 talet har haft era3-4 tim skolresor 1-9 utan
  större klagomål nu har verkligheten kommit ikapp som vi hade då nu är de eras tur.

 9. Osenka skriver:

  Hörde just att en buss med ”flyktingar” varit i junosuando och vänt. Det var jätte kallt och snö,man var inte ens ut och tog en nypa friskt tornedals luft.Tänk er februari med snöstorm då har man fiender från alla håll!