Fyra från Haparanda i arkitekttävling

HAPARANDA: Vilken byggnad i Norrland är vackrast? Nu får folket säga sitt i en pågående Facebooktävling som Folkrörelsen Arkitekturupproret driver. Just nu ligger Haparanda stadshotell på plats tre. 

Arkitekturupproret är en politiskt obunden folkrörelse som kämpar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer. Arkitekturupproret började som en grupp på Facebook i slutet av 2014 och har sedan dess fått 35.000 följare. Upproret har även spridit sig till bland annat Norge, Danmark, Finland, Estland och Storbritannien.
Just nu pågår en tävling som ska kora den vackraste byggnaden i Sverige. Allmänheten får rösta och det blir inte lätt eftersom att det just nu pågår en deltävling i 22 lokalgrupper på Facebook.
Bara i Norrlandsgruppen finns det 100 byggnader att lägga sin röst på, de byggnader som hamnar på topp fem tävlar sedan i huvudtävlingen och har därmed chans att röstas fram till Sveriges vackraste byggnad. Fyra byggnader från Haparanda är med i tävlingen och det är Haparanda stadshotell som är på plats tre i skrivande stund på måndagsmorgonen med 138 röster.
Rådhuset i Söderhamn leder i Norrlandsgruppen med 524 röster och på andra plats ligger Bobergs brandstation i Gävle med 153 röster
Utöver Haparanda stadshotell så finns även Järnvägsstationen i Haparanda med på plats 10 och har hittills 41 röster. På plats 14 återfinns det gamla vattentornet och 31 personer har valt att lägga sin röst på den avlånga gamla tegelbyggnaden. Ytterligare en byggnad på torget finns med och det är Sverigefinska folkhögskolan på plats 17 med 24 röster .
Du hittar omröstningen i Facebookgruppen ”Norrlands Arkitekturuppror” och om du vill lägga en röst så måste du gå med i gruppen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.

Här är Pajalas nya ridklubb

Nu finns krafter som arbetar för att starta upp en ridklubb och åter öppna stallet samt ett ridhus. HB kan först av alla avslöja att den nya ridklubben ska heta Pajala Hästkraft.