fbpx

Fyra från Haparanda i arkitekttävling

HAPARANDA: Vilken byggnad i Norrland är vackrast? Nu får folket säga sitt i en pågående Facebooktävling som Folkrörelsen Arkitekturupproret driver. Just nu ligger Haparanda stadshotell på plats tre. 

Arkitekturupproret är en politiskt obunden folkrörelse som kämpar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer. Arkitekturupproret började som en grupp på Facebook i slutet av 2014 och har sedan dess fått 35.000 följare. Upproret har även spridit sig till bland annat Norge, Danmark, Finland, Estland och Storbritannien.
Just nu pågår en tävling som ska kora den vackraste byggnaden i Sverige. Allmänheten får rösta och det blir inte lätt eftersom att det just nu pågår en deltävling i 22 lokalgrupper på Facebook.
Bara i Norrlandsgruppen finns det 100 byggnader att lägga sin röst på, de byggnader som hamnar på topp fem tävlar sedan i huvudtävlingen och har därmed chans att röstas fram till Sveriges vackraste byggnad. Fyra byggnader från Haparanda är med i tävlingen och det är Haparanda stadshotell som är på plats tre i skrivande stund på måndagsmorgonen med 138 röster.
Rådhuset i Söderhamn leder i Norrlandsgruppen med 524 röster och på andra plats ligger Bobergs brandstation i Gävle med 153 röster
Utöver Haparanda stadshotell så finns även Järnvägsstationen i Haparanda med på plats 10 och har hittills 41 röster. På plats 14 återfinns det gamla vattentornet och 31 personer har valt att lägga sin röst på den avlånga gamla tegelbyggnaden. Ytterligare en byggnad på torget finns med och det är Sverigefinska folkhögskolan på plats 17 med 24 röster .
Du hittar omröstningen i Facebookgruppen ”Norrlands Arkitekturuppror” och om du vill lägga en röst så måste du gå med i gruppen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower.