På fredagen gav regeringen klartecken. Den svenska delen av den nya elledningen Aurora Line mellan Sverige och Finland ska byggas.
Den nya ledningen blir totalt 38 mil lång och går från Messaure i Jokkmokks kommun till Pyhänselkä i Finland och sker i samarbete med Finlands stamnätsoperatör Fingrid. Sträckningen i Sverige är 18 mil.
– Det känns bra att vi nu kan trycka på startknappen för byggnationen. Aurora Line är viktig för elförsörjningen och för den gröna omställningen i Sverige, Norden och Europa, säger Ida Wallentin, huvudprojektledare, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.
Regeringens godkännande innebär att den svenska delen av den 38 mil långa 400 kV ledningen kan börja byggas i oktober.
Bättre kapacitet behövs
Sverige och Finland behöver mer el och bättre kapacitet för att kunna transportera el mellan våra länder. Det här blir den tredje växelströmsförbindelsen mellan Sverige och Finland.
– Den nya ledningen kommer öka elhandelskapaciteten med 40 till 45 procent. Det handlar om 2000 MW i båda riktningarna. Den kommer bidra till att utjämna elpriserna mellan Finland och övriga Norden. Den minskar också beroendet av fossil elproduktion, säger Ida Wallentin.
Ledningen ingår i investeringsprogrammet ”Fossilfritt övre Norrland” och är en del i den gröna industriomställningen i norr.
Gemensamt intresse
-Det är många år sedan vi byggde en ledning av den här storleken i de nordligaste delarna av Sverige. Aurora Line är klassat som ett projekt av gemensamt intresse för EU och vi har ett väldigt bra samarbete med det finska stamnätsbolaget Fingrid och med EU. Så det är inte bara vi som är glada idag, säger Per Eckemark divisionschef Nät på Svenska kraftnät.
Ansökan om koncession skickades in till Energimarknadsinspektionen den 30 september 2021 och gick vidare till regeringen den 7 mars i år.
Eftersom Aurora Line är en utlandsförbindelse låg beslutet om den svenska delen av ledningen skulle få byggas hos regeringen.
År 2025 ska ledningen tas i drift.
5 kommentarer på “Grönt ljus för elledning Sverige och Finland”
Samerna vill väl ha ren el?
Ordet mellan glömdes nog bort i rubriken? Eller är det journalistens uppfattning om hur det skrivs korrekt.
Nja, tycker nog rubriken duger (hoppade över ”jag” före tycker. Men, ska man vara petig (så) kunde man skriva ”emellan” snarare än ”mellan” eftersom emellan är mer konkret än mellan. Men mellan tummen o pekfingret blir det rätt oavsett. Förutom grammatiska hårklyverier är dock ett större bekymmer att grubbla på hur elen ska räcka till, och vad den kommer att kosta. Att Sverige tack vare EU-regler tvingas sälja el billigt på ett ställe och köpa dyr ”fulel” på ett annat ställe är mer bekymmersamt…
Få se vilka som ska överklaga t.ex samerna.
Samerna och Jokkmokks kommun har ju överklagat och då funderar man ju att renarna och människorna ryms under ledningarna.
Märklig rubrik. Saknas inte ordet mellan?