fbpx

Grönt ljus för elledning Sverige och Finland

Regeringen har gett klartecken för den svenska delen av en ny elledning från Messaure i Jokkmokks kommun till Pyhänselkä i Finland. Foto: Marianne Berglund

På fredagen gav regeringen klartecken. Den svenska delen av den nya elledningen Aurora Line mellan Sverige och Finland ska byggas.

Den nya ledningen blir totalt 38 mil lång och går från Messaure i Jokkmokks kommun till Pyhänselkä i Finland och sker i samarbete med Finlands stamnätsoperatör Fingrid. Sträckningen i Sverige är 18 mil.

– Det känns bra att vi nu kan trycka på startknappen för byggnationen. Aurora Line är viktig för elförsörjningen och för den gröna omställningen i Sverige, Norden och Europa, säger Ida Wallentin, huvudprojektledare, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringens godkännande innebär att den svenska delen av den 38 mil långa 400 kV ledningen kan börja byggas i oktober.

Bättre kapacitet behövs

Sverige och Finland behöver mer el och bättre kapacitet för att kunna transportera el mellan våra länder. Det här blir den tredje växelströmsförbindelsen mellan Sverige och Finland.
– Den nya ledningen kommer öka elhandelskapaciteten med 40 till 45 procent. Det handlar om 2000 MW i båda riktningarna. Den kommer bidra till att utjämna elpriserna mellan Finland och övriga Norden. Den minskar också beroendet av fossil elproduktion, säger Ida Wallentin.

Ledningen ingår i investeringsprogrammet ”Fossilfritt övre Norrland” och är en del i den gröna industriomställningen i norr.

Gemensamt intresse

-Det är många år sedan vi byggde en ledning av den här storleken i de nordligaste delarna av Sverige. Aurora Line är klassat som ett projekt av gemensamt intresse för EU och vi har ett väldigt bra samarbete med det finska stamnätsbolaget Fingrid och med EU. Så det är inte bara vi som är glada idag, säger Per Eckemark divisionschef Nät på Svenska kraftnät.

Ansökan om koncession skickades in till Energimarknadsinspektionen den 30 september 2021 och gick vidare till regeringen den 7 mars i år.

Eftersom Aurora Line är en utlandsförbindelse låg beslutet om den svenska delen av ledningen skulle få byggas hos regeringen.

År 2025 ska ledningen tas i drift.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Grönt ljus för elledning Sverige och Finland

  1. Ordet mellan glömdes nog bort i rubriken? Eller är det journalistens uppfattning om hur det skrivs korrekt.

    • Nja, tycker nog rubriken duger (hoppade över ”jag” före tycker. Men, ska man vara petig (så) kunde man skriva ”emellan” snarare än ”mellan” eftersom emellan är mer konkret än mellan. Men mellan tummen o pekfingret blir det rätt oavsett. Förutom grammatiska hårklyverier är dock ett större bekymmer att grubbla på hur elen ska räcka till, och vad den kommer att kosta. Att Sverige tack vare EU-regler tvingas sälja el billigt på ett ställe och köpa dyr ”fulel” på ett annat ställe är mer bekymmersamt…

  2. Få se vilka som ska överklaga t.ex samerna.
    Samerna och Jokkmokks kommun har ju överklagat och då funderar man ju att renarna och människorna ryms under ledningarna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.