fbpx

Haparanda har lägst inkomst i länet

Haparanda har näst lägst inkomst i Sverige och sämst av kommunerna i Norrbotten.  Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Haparanda har näst lägst inkomst i Sverige och sämst av kommunerna i Norrbotten.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Att Haparandaborna är de som har lägst medianinkomst efter skatt i Norrbotten och näst lägst i hela landet var en nyhet som offentliggjordes förra veckan.
Enligt statistik på sajten SVT-datajournalistik var medianinkomsten år 2017 199.900 kr. Vilket är cirka 20 procent lägre än genomsnittet i Sverige.

Utslaget i månaden blir det 16.658 kronor i månaden, efter skatt. Som jämförelse med mediansvenskens som landar på beloppet 30.834 kronor i månaden efter skatt.
– Det är inte någon nyhet, det har varit så här i många år, säger kommunalrådet Sven Tornberg (C).
Däremot påpekar han att beloppen är missvisande eftersom de inte räknar in de personer som bor i Haparanda men arbetar i Finland eller i Norge. Men oavsett detta har den lägre medianinkomsten att göra med befolkningsstrukturen och även med näringslivet.
– Många arbetstillfällen finns inom handeln med deltidsarbeten. Vi måste öka besöksanledningarna till Haparanda så att deltidsanställda kan arbeta fler timmar, säger Sven Tornberg.
Det är bara Årjängs kommun som ligger i Värmland som har lägre medianinkomst än i Haparanda.
Pajala har enligt statistiken högst medianinkomst av Tornedalskommunerna, 17.658 kronor kontra Övertorneå där medianinkomsten är 17.483 kronor i månaden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Haparanda har lägst inkomst i länet

  1. Hur mycket jag än sökte jobb k Haparanda i 10 år fick jag inte detta pga att alla ansökningar avslogs pga att jag ej hade körkort.

    Inget stället att bygga framtid på som ungdom om man inte har släkt att betala körkort eller möjlighet att etablera ekonomi för att skaffa ett. Förfärligt.

  2. PalleRungqvist:

    Eh vad menar du?

    Finns en hel del ”brats” där, sådana som inte ens jobba något i sitt liv för att dom ärvt allt från föräldrar eller ännu längre tillbaka i släkten.

    Har strateger etc som kommunen projektanställt medfört något mer än ännu mer minus i kassan?
    Tror knappast dom jobbar gratis!

  3. Heja Ruotsi:

    Håller med dig!
    Men vi är ju bara på 2 plats han vill väl att vi ska hamna på första plats och bli den kommun i hela Sverige som har lägst inkomst! 👍👏

    Veikko:

    Jo så är det så länge man jobbar i Finland och har bättre inkomst.

    Med våra dåliga löner och riktigt svag krona blir det inte mycket handlat i Finland.

  4. Det är en enorm förmån att få bo här vid gränsen, att ha tillgång till både svensk och finsk handel m.m.
    Haparanda är paradiset.

  5. Ni har fel i texten. Median lönen i sverige är ca 31000kr före skatt och inte efter skatt.

  6. Tornberg pratar om deltidsarbeten i handeln! och sen är han påväg att utöka deltidsarbeten inom Haparanda stad?????

  7. Jobbade i Norge tidigare men nu lutar det mot Norge igen och då blir det nog för gott hur i allvärlden kan man påstå att kommunen är företagare vänligt bara om man säljer snus och godis

  8. Håller med ”A”.
    Det var en av anledningarna varför jag flyttade hit.
    Närhet till Finland men helt andra priser att bo. Här får man väl tacka språkmuren 😂😆

    Men vore jag helt svensk eller för den delen helt finsk skulle jag inte bo här!

  9. Om man vill trösta sig med att dem Årjäng har lägre inkomst, så beror det på att 55% jobbar på Norska sida. 10% kommunalt mm och resten är pensionärer

  10. Det kan ju bero på att man inte får/tar ut den avtalsmässiga lönen för att kringgå skatt. På sikt kan det innebära konkurs för kommunen. Detta eftersom kommunens sociala kostnader däremot är avtalsmässiga!
    Märkligt att Övertorneå och Pajala ligger högre, vilket kan vara viktigt att analysera i sammanhanget!

  11. ”måste öka besöksanledningarna”. Ni måste få folk att öht ens vela bli kvar i Haparanda. Droger, havererade skolstrukturen, förskräckligt dåliga vägar, avgift på förskola, inga jobb. Haparanda vore ingenting utan Torneå, den enda anledningen till varför vi bor kvar.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.