Har bärgat tonvis med blysänken från laxfiskeplats

Dykaren Mikko Soikkeli har tagit upp tonvis med fiskedrag och blysänken som fiskare tappat i i Torne älv. Foto: Mikko Soikkeli

Dykaren Mikko Soikkeli har tagit upp tonvis med fiskedrag och blysänken som fiskare tappat i i Torne älv. Foto: Mikko Soikkeli

HAPARANDA/
MATKAKOSKI: En finsk sportdykare är oroad över sina fynd i Torneälven, i höjd med laxfiskeeldoradot Matkakoski.

– Under de senaste fem åren har jag tagit upp nästan 1.000 kilo bly varje sommar i de bottensänken som fiskarna tappat, säger Mikko Soikkeli.

I ett område på cirka 100 gånger 20 meter har han, enligt egen uppgift, tagit upp ofattbara nio ton blysänken i varierande storlek; från 40 till 140 gram men de flesta på 60 till 80 gram.

En av fiskemetoderna som används innebär att blytyngda bottensänken kastas ut i älven. Ett antal krokar på linan ska sedan ge napp.

– Från 2010 har jag tagit upp nästan 1.000 kilo bly varje sommar, varav en stor del på den svenska sidan. Under mitt bästa dyk tog jag upp åtta hinkar med blysänken. I varje hink ryms cirka 20 kilo, berättar Soikkeli.

En som är kritisk mot metoden med sänken och krokar är sportfiskaren Matti Johansson som känner till Soikkelis fynd.

– Bakom en stor sten hittade Soikkeli en hel matta av fastkastade bly­sänken. Jag fiskar själv efter lax, men med vanlig fluga. Jag vet att många fiskare i Matkakoski väljer metoden med botten­sänken – och självfallet tappar de blysänken, säger Johansson.

Johansson menar att fiske­metoden med sänken är oetisk och att laxar skadas av krokarna.

– Skadorna blir sedan värre om det blir varmare vatten. På finska sidan har trekroken förbjudits och även storleken på krokarna har minskats.
Johansson vill ha en debatt om fiskesättet – och anser att det ska förbjudas på samma sätt som i Kalix­älven.

Jan-Ola ”Beije” Eriksson, ordförande i Matkakoski Fiskeförening, är frågande till varför Soikkeli under nio års tid inte har vänt sig till föreningen med sina fynd av bly.

– Om det är så stora mängder, är det själv­fallet alarmerande, men jag skulle behöva få en dialog, mer uppgifter eller dokumentation för att under­söka källan. Frågan är också var han har dykt – på svenska eller finska sidan? Det verkar märkligt om det är på svensk sida. Vi brukar rensa på hösten och det känns lite konstigt. Vi har aldrig sett någon dyka där.

Eriksson efterlyser också en dialog med Matti Johansson.

– Det finns tankegångar om att ha vissa dagar för enbart flugfiske, men att förbjuda allt spinnfiske känns inte aktuellt. Det här handlar om en särskild metod av spinnfiske, men när det gäller mängden bly, vet vi heller ingenting ännu. Vi måste också diskutera förändringar med Havs- och Vattenmyndigheten. Visst tar vi det här på allvar om uppgifterna stämmer, säger Eriksson.

När det gäller påstådda skador på lax, bekräftar Eriksson att det finns en diskussion om antal krokar och krokstorlek.

– Vi ska under säsongen försöka ta fram statistik om felkrokningar och annat. För detta ändamål har vi också fått tre dagars fiske för att speciellt följa upp den här fiskemetoden.

Sportfiskaren Matti Johansson vill att fiskemetoden med blysänken förbjuds. Han är också kritisk till krokarna som skadar den uppstigande laxen. Foto: Leif Svanberg

Sportfiskaren Matti Johansson vill att fiskemetoden med blysänken förbjuds. Han är också kritisk till krokarna som skadar den uppstigande laxen. Foto: Leif Svanberg

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
12 kommentarer om “Har bärgat tonvis med blysänken från laxfiskeplats
 1. grr.. skriver:

  Tonvis med bly på särskilt små områden verkar verkar vara helt absurt !
  Kanske vi är för mycket matade med ”fiskesidor” som visar hur fint dom behandlar den fångade fisken med sympatiska återsläpp.
  Kan påståendet från MS vara sant !?

 2. Stuppe skriver:

  Jag undrar om inte herr Soikkeli kan dyka nedanför cement kajjen och dra upp lite cyklar och granater istället än några hinkar med bly fr älven

 3. Klas skriver:

  Det är väl slut fiskat efter vild lax snart i Torneälv när det alltid ska göras höns utav en liten fjäder! Tack för ordet

 4. Leif Jokiaho skriver:

  De är ju ca 112000 sänken, låter som mycket tar ju tid ta upp. De är ju starkström där också !

 5. mattila skriver:

  Olle ordförande,lokalt sportfiskeklubben..vad säger du om frågan….finns det någon broblem med ”rokastaminen” på matkakoski…?

 6. Janne Johansson skriver:

  Hur kan det vara möjligt att vi tillåter bly vid fiske eller jakt? Någon mindre farligt ämne måste kunna ersätta blyet

 7. Ambjörn Petersson skriver:

  Verkar vara ryckfiske det handlar om här med så stora krokar som han visar upp på bilden. Och när det skrivs att ett antal krokar används så är det ju solklart ryckfiske. Enligt svensk lag är det förbjudet med ryckfiske. Är det tillåtet att använda så stora krokar där uppe, i Älvkarleby där jag fiskar efter lax på samma sätt med sänke så är det enkelkroksflugor med max 13 mm krokgap som gäller under laxperioden. Blysänken är förbjudna

 8. kjell skriver:

  Bedrivs det mycket ryckfiske där med tanke på krokarna han håller i?
  Bly i ren form släpper ifrån sig mindre bly än vad järn som innehåller bly gör.

 9. Reijo virta skriver:

  Det är ju sant, det är ju bara vissa ställen man fiskar,där tappar man mest bly… Man skulle hitta nån annan som motsvarar blyn i vikten, det är inte lätt

 10. grr.. skriver:

  Kanske MS menade ”tonnia” vilket på finska kan betyda tusentals så det antalet skulle kunna vara rimligt att det kan finnas i älven, minst.

 11. deadb4winter@gmail.com skriver:

  Med tanke på ekvationen att han dragit upp över 100 k sänken kan han var sig ha jobb, fiska, äta, sova eller ens andas då han spenderar 12 timmar i strömt vatten på djupet 7 dagar i veckan………skaffa ett liv

 12. deadb4winter@gmail.com skriver:

  grr, detta är ett svenskt forum, tonni eller tusen spelar mindre roll men citatet låter ”Från 2010 har jag tagit upp nästan 1.000 kilo bly varje sommar”.

  Jo, tjena.