fbpx

Historisk höjning av fjärrvärmepriset – igen

Den 29 oktober 2022 invigdes Haparandas nya värmeverk. Foto: Eva Spiik

Vid årskiftet är det dags för en ny historisk höjning av fjärrvärmepriset i Haparanda.

Den 1 januari 2023 höjde Haparanda värmeverk priset för fjärrvärme med sju procent, vilket var en historiskt hög höjning. Tidigare låg de årliga höjningarna kring två procent.

Den 1 januari 2024 är det dags för nästa historiska höjning, och denna gång höjs priset med tio procent.

För privata kunder innebär det en höjning med elva öre per kilowattimme, vilket ger ett nytt pris med 1,03 kronor per kilowattimme.

Enligt värmeverkets vd, Pär Gabrielsson, är prisjusteringen nödvändig med tanke på allt som händer i omvärlden, och som ger en dominoeffekt. Bland annat har energipriser på både bränsleved och sågverksrelaterade produkter höjts kraftigt.

Gabrielsson menar att de tio procenten som de höjer priset med inte är i närheten av de kostnadsökningar de har.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

18 kommentarer på “Historisk höjning av fjärrvärmepriset – igen

  1. Det är ju i alla fall lite om man jämför med Kalix där de höjde med 15% förra året och 35% nu.

  2. Jag har hört att värmeverket censurerar vem som äger värmeverket. Är det privatägt eller kommunägt eller både ock? Man mörkar delar av ägarstrukturen. Man ger inte heller ut hur mycket värme man producerar och till vem och till vilken kostnad och vad använder man till att producera värmen. Varför censureras den uppgiften? Är det sant att ledningarna är under jord för att ingen ska se verkligheten? Varför ger man inte insyn i verksamheten? Jag har hört att det är en hund begraven strax utanför värmeverket. Allt censureras i Haparanda, varför?

    • @Nickname, någon måste vara ute efter att luras med dig och vill få dig att tro att allt är dolt i mörker. Låt oss sätta ljus på frågan.

      ”Haparanda Värmeverk AB bildades 1984. Sedan den 1 juni 2016 ägs bolaget till 100 procent av Haparanda stad.”

      Gå in på möten och protokoll :https://www.haparanda.se/kommun-och-politik/kommunfullmaktige med de publika inloggningsuppgifterna, till meetingsplus där du hittar alla protokoll och kallelser.
      Skriv in värmeverket i sökrutan högst upp.
      Där hittar du årsredovisning 2022 som svarar på dina frågor om kostnader. samt bolagsordning.

      Låt dig inte luras av någon som hört något av någon.

  3. Vad hade ni väntat er!? Är ni så korkade att ni tror att ett privatägt företag som ägs och drivs av giriga kapitalister ska ha låga priser?
    Hahaha… profit profit…. 😀

  4. Sedan höjer borgar regeringen med SD elskatten med 9 % från årsskiftet. Vilken bluff i retroriken att de sänker skatten, därutöver höjer det skatten att anställa ungdomar!!

    • Januari 2022 var elpriset ca 29 öre/kW. I december 2022 var priset över 200 öre/kW. Vilket parti regerade då?

        • Det finns en hel del som regeringen kan göra när priserna är höga. Kolla hur Norska regeringen agerade. Samtidigt som privatpersoner gick på knäna, då räkningarna var höga, så gjorde bl.a Vattenfall otroliga vinster. Så ja regering och riksdag kan styra kostnaderna på olika sätt.

          • Regering/riksdag kan besluta om att sänka skatten på el.

            Norge avsatte förra året närmare 45 miljarder kronor för elstöd till landets elkunder. Även elnätsavgifterna reducerades för att mildra effekterna hos kunderna.
            Det kan politiken göra men det sjuka systemet med marknadspriser på el verkar ingen intresserad av att göra något åt.

      • Politikerna har inget med elpriset att göra.
        Tillgång och efterfrågan styr priset och monopolet finns hos Nord Pool som plockar ut så mycket vinst som det bara går.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.