Hon anställs av Kvinnojouren Athena

Anneli Sundbom har anställts för att jobba för Kvinnojouren Athena i Övertorneå och Överkalix. Foto: Thea Holmqvist

Anneli Sundbom har anställts för att jobba för Kvinnojouren Athena i Övertorneå och Överkalix. Foto: Thea Holmqvist

ÖVERTORNEÅ: – Jag ser fram emot jobbet i Övertorneå jättemycket. Så fort jag kommer dit ska vi sätta oss ner i styrelsen för att komma fram till hur vi ska jobba framöver för att på bästa sätt dra nytta av mina kunskaper inom området, säger Anneli Sundbom.

Kvinnojourerna i landet har hankat sig fram på projektpengar och bidrag. För den gemensamma kvinnojouren Athena i Övertorneå och Överkalix blev det till sist svårt att överleva. Häromåret gjordes dock en nystart i Övertorneå.
Från Socialstyrelsen
– Det som nu har hänt är att Socialstyrelsen satsat 100 miljoner kronor som ska fördelas på landets kvinnojourer, för övrigt efter ett förslag från Vänsterpartiet, säger Christina Snell-Lumio, ordförande i kvinnojouren och även länsordförande i partiet.
– Vi har för 2016 fått klartecken för 750.000 kronor och för 2017 har vi hittills klart med 350.000 kronor, men vi kommer att söka mer. Åtta personer har anmält sig som sökande till jobbet. Vi valde att gå vidare med fyra sökande och fastnade för Anneli Sundbom.
Skriftligt och muntligt
Hon konstaterar att Anneli har studerat genusfrågor och har erfarenhet även från vården. Att hon dessutom är utbildad journalist gör att hon kan kommunicera ut kvinnojourens budskap både skriftlig och muntligt, enligt Snell-Lumio.
Kvinnojourens kontorslokal kommer att finnas på övre planet i byggnaden på Ekobadet. Sedan tidigare finns en lägenhet där kvinnor och barn tas emot när det uppstår problem i familjer.
– Arbetet i kvinnojouren är jätteviktigt, men för alla tolv kvinnor som är engagerade, främst i styrelsen handlar det om ideellt arbete. Nu får vi en person som kan jobba med uppsökande och förebyggande verksamhet, även i skolorna så att barn som har en mamma som blir misshandlad, får veta att det finns hjälp att få, förklarar Christina Snell-Lumio.
Än så länge saknas aktiva jourkvinnor i Överkalix. Det är en annan fråga för den anställda att ta tag i.
Från 1 september
– Jag brinner verkligen för de här frågorna. Jämställdheten är jätteviktig att arbeta för, säger Anneli Sundbom, vars utbildning i genusfrågor resulterat i en filkand vid Göteborgs universitet. Journalist har hon utbildat sig till vid Ljungskile folkhögskola. Efter det har hon jobbat vid tidningar som Smålandsposten, Hallands nyheter, Borås tidning, Folkbladet i Umeå, NSD, Kuriren och nu senast har hon sommarvikarierat på Haparandabladet.
– Jobbet är tillsvidare, men jag vet ju inte hur långvarigt det blir. Det ska bli intressant. Jag hoppas kunna göra mycket gott.
Hon startar med en introduktionsutbildning i Luleå den 24 augusti och är på plats på jobbet i Övertorneå den 1 september.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,