Ta varningsmärken för vilt på allvar. Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning. Detta gäller om du råkat ut för eller upptäcker en viltolycka.
Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om dessa djur inte räknas som vilt, annars klassas det som en smitningsolycka.
Vid polisanmälan ska du uppge följande
Vid polisanmälan ska du uppge dina personuppgifter och var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken. Om möjligt ange GPS-position.
Du ska även ange vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.
Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.
Markera olycksplatsen
Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Den delas bland annat ut på bilprovningsstationer och finns i en del nya bilar.Om du inte har någon markeringsremsa kan du märka ut platsen med något annat som är väl synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk.
Ladda ner markeringsremsa på Nationella viltolycksrådets webbplats
Eftersöksjägare skickas till olycksplatsen
När polisen får besked om en viltolycka görs en bedömning och en kontaktperson från Nationella viltolycksrådet (NVR) kontaktas och rings ut till olycksplatsen.
Kontaktpersonen har god lokalkännedom och ser till att ett eventuellt eftersök påbörjas för att minska djurets lidande. Polisen skickas till olycksplatsen i alla de fall en personskada har inträffat.