fbpx

Hyllningsdag till orörda vattenådror

Idag den 17 augusti hyllas de outbyggda älvarna på nationalälvens dag.  Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Idag den 17 augusti hyllas de outbyggda älvarna  i norr på Nationalälvens dag.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Nationalälvdagen är en årligen återkommande hyllning till de fritt flytande älvarna i norr och infaller alltid den tredje lördagen i augusti. 

Dagen uppmärksammas i anslutning till älvar på olika platser och i bland annat Torneälven i höjd med Kukkolaforsen arrangeras under kvällen en traditionsenlig forsränning med gummibåtar vars besättning håller i facklor. Vid 21.30-tiden beräknas båtarna flyta ner längs forsen.

Även i Svanstein Övertorneå pågår diverse aktiviteter under dagen på Brukstorpet och på badstranden. Vid 21-tiden kommer ett flytande fackeltåg att beskådas även där.

Nationalälvdagen lanserades 1996 av Lars-Inge Mäkitalo från Armasjärvi. Idén hade han fått vid ett besök i Zimbabwe där han blev vittne till hur lokalbefolkningen ärade sin flod med sånger och fackelsken.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.