fbpx

Hyllningsdag till orörda vattenådror

Idag den 17 augusti hyllas de outbyggda älvarna på nationalälvens dag.  Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Idag den 17 augusti hyllas de outbyggda älvarna  i norr på Nationalälvens dag.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Nationalälvdagen är en årligen återkommande hyllning till de fritt flytande älvarna i norr och infaller alltid den tredje lördagen i augusti. 

Dagen uppmärksammas i anslutning till älvar på olika platser och i bland annat Torneälven i höjd med Kukkolaforsen arrangeras under kvällen en traditionsenlig forsränning med gummibåtar vars besättning håller i facklor. Vid 21.30-tiden beräknas båtarna flyta ner längs forsen.

Även i Svanstein Övertorneå pågår diverse aktiviteter under dagen på Brukstorpet och på badstranden. Vid 21-tiden kommer ett flytande fackeltåg att beskådas även där.

Nationalälvdagen lanserades 1996 av Lars-Inge Mäkitalo från Armasjärvi. Idén hade han fått vid ett besök i Zimbabwe där han blev vittne till hur lokalbefolkningen ärade sin flod med sånger och fackelsken.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.