fbpx

I år utrustas poliser med elchockvapen

I år ska alla poliser i yttre tjänst ha tillgång till elchockvapen.

Enligt ett pressmeddelande från Polismyndigheten pågår införandet i alla polisregioner, men regionerna har kommit olika långt.

– Vapnet är ett bra komplement till annan utrustning och passar i situationer där våld eller hot om våld är överhängande, säger Daniel Gidemar vid Nationella operativa avdelningen på Polisen.

När personer är hotfulla och utåtagerande kan polisen använda elchockvapnet för att lugna situationen och göra ett gripande.

Vapnet skapar obehag men ska inte vara farligt. ”Det räknas till mindre dödliga våldshjälpmedel såsom oc-spray (peppar-spray) och batong”.

Polisen uppger vidare att vid en träff slås nervsignaler i muskulaturen ut tillfälligt, och gärningspersonen som träffats hamnar i ett stelt, krampliknande tillstånd. Hjärta, lungor och en eventuell pacemaker ska inte påverkas.

Som en jämförelse har elstängsel för djur oftast en effekt på mellan en och fem joule per sekund. Elchockvapnets effekt är mindre än 0,07 joule per sekund.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower.