fbpx

Knäckebrödets dag

Den 19 februari är det Knäckebrödets dag.

Dagen är instiftad av den ideella föreningen Knäckebrödsakademin, som bildades i november 2017.

Akademin vill slå vakt om den svenska knäckebrödstraditionen, med dess historia och hantverksmässiga traditioner, och därmed verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i Sverige.

Syftet med den instiftade Knäckebrödsdagen är ”att hedra en stolt historia och ett kulturarv som varit med oss ända sedan de första bakugnarna byggdes för många hundra år sedan”,

I knäckebrödsakademin sitter minst 13 och högst 17 ledamöter, vilkas kallas knäckebröder och knäckesystrar. En av knäckebröden är Benny Andersson, som presenterar sig så här på Knäckebrödsakademins hemsida:
”Det finns två sorters skivor i mitt liv: grammofonskivor och knäckebrödsskivor. Båda ger magiska upplevelser”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.