Inbrott och skadegörelse på skolorna i Pajala

De senaste veckorna har fönster krossats på Smedskolan och Pajala centralskola. Även inbrott har förekommit. Pajalabostäder manar nu föräldrar att prata med sina barn om dessa händelser.

Enligt Magnus Pekkari, vd för Pajalabostäder, har händelserna inträffat under de senaste tre till fyra veckorna.
– Allt har inte kommit på samma gång, utan det har varit någon ruta här och någon ruta där, säger Magnus Pekkari till HB.
Men det är inte bara fönsterrutor som blivit utsatta för skadegörelse.

”Eskalerat lite”

Under natten mot måndagen krossades fönster på Smedskolan, och natten mot tisdagen blev Riavallens speakerbås och Laestadiusskolan föremål för inbrott.
– Det har eskalerat lite de senaste dagarna, säger Magnus Pekkari.
Under Magnus Pekkaris tid på Pajalabostäder har skadegörelse på kommunala fastigheter förekommit av och till, där det ibland kan vara långa perioder utan någon skadegörelse. Han säger att det blir en påverkan rent kostnadsmässigt då skattemedel går till att byta ut de trasiga fönsterrutorna.

Kameraövervakning

I samband med dessa händelser har Pajalabostäder gått ut med information bland annat via sociala medier där de uppmanar föräldrar att prata med sina barn om dessa händelser.
– Inte för att få fast, utan för att förebygga, säger Magnus Pekkari och fortsätter:
– Vi misstänker att det är barn som håller på med det här. Det viktiga är att få stopp på det här och det är den bästa vägen vi kan gå, att få föräldrar att fundera kring detta.
Samtliga händelser har polisanmälts, men det blir ett ärende för socialtjänsten om den misstänkte gärningspersonen är minderårig. Magnus Pekkari säger att kameraövervakning är ett alternativ som övervägs, men att det krävs tillstånd för detta.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.

Redo för fotbollspremiär

Nu står alla fotbollsspelare i startblocken för att börja spela matcher efter en extremt lång försäsong med bara träning. HB har träffat en förväntansfullt tränare. – Det smäller till på söndag med hemmamatch mot Öjeby IF (div 5 lag) i Lilla Coop Cup, säger Haparanda FF:s tränare Jouko Liakka.

Hård kritik mot chef på kommunen

I en skrivelse till samtliga politiker i fullmäktige i Haparanda samt till Arbetsmiljöverket framförs allvarlig kritik mot två kommunala chefer. Trots flera anmälningar uppges inget hända.