fbpx

Insatser mot våldet intensifieras

Med anledning av det pågående grova våldet kopplat till gängkriminalitet och den organiserade brottsligheten höll Polismyndigheten tillsammans med Riksåklagaren en pressträff under fredagen.

Rikspolischef Anders Thornberg uppgav att de flesta dåden som skett senaste tiden i Sverige har kopplingar till samma kriminella grupperingar och att det pågår ett intensivt arbete på många håll för att lagföra individerna.

– Polisen har utvecklat och förbättrat arbetsmetoderna, sa han och uppgav
att hittills i år har de knappt 300 häktade för grova vapenbrott, vilket är mer än de någonsin tidigare har haft.

Rikspolischefen sa vidare att den grova kriminaliteten går allt längre ner i åldrarna och betonade att nyrekryteringen till gängen måste stoppas.
– Utvecklingen är oerhört oroväckande. Det krävs långsiktiga och uthålliga förebyggande insatser från hela samhället för att förhindra detta.

Vidare framhöll han att det är viktigt att alla myndigheter med brottsbekämpande uppdrag intensifierar sitt arbete och samarbetar mer för att stoppa våldet. Ett exempel han gav är att polisen vill samverka mer med försvarsmakten.

Johan Olsson, chef på Noa, Polisens nationella operativa avdelning, uppgav i sin tur att de kommer bland annat att avsätta stora resurser för att öka informationsinhämtningen mot de som beställer, organiserar och utför brotten.
– Detta gör vi med den nya lagstiftning som träder i kraft på söndag om så kallad preventiv avlyssning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka