fbpx

Inväntar beslut från andra sidan

Kommunfullmäktige har fattat ett inriktningsbeslut gällande gångbron i Kukkolaforsen som ska länka ihop Sverige och Finland.
Hb har tidigare rapporterat om planerna på att bygga en gångbro över Kukkolaforsen som ska binda ihop den svenska och den finska sidan. Ett sedan flera år tillbaka gammal vision som snart kan komma att bli verklighet.
I så fall blir projektet gemensamt mellan länderna. Haparanda stads kommunfullmäktige fattade i måndags inriktningsbeslut i frågan och nu inväntar man Torneå stads beslut som enligt uppgift ska fattas inom en snar framtid. Fullmäktige fattade beslutet under premissen med att arbetet genomförs under förutsättning att Torneå Stad fattar ett motsvarande enhetligt beslut.
Samarbete och besöksnäring
Gångbron är en del av Interreg Nord projektet Two Countries – One Destination, som Haparanda stad har tillsammans med Business Tornio. Bland annat är tanken att projektets resultat ska öka tillströmningen av internationell turism inom besöksområdet Torneå-Haparanda. Men även bidra till ökning av det gränsöverskridande samarbetet mellan företag. Ett av arbetspaketen är ’infrastruktur och leder’, där ett initiativ är planering av gränsöverskridande infrastruktur i Kukkola. Inom ramen för det har projektet tillsammans med en extern konsult tagit fram både förstudie och översiktsplan för Kukkolaforsens utsiktsbro. En referensgrupp bestående av representanter från båda städerna och inkluderade planeringschefen från Haparanda stad, en stadsarkitekt från Torneå stad och tekniska chefer från respektive städer har också involverats.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.