fbpx

K-Rauta ödelades i våldsam brand

KOLARI: K-Rauta i finska Kolari ödelades totalt i en brand som startade under tisdag kväll. Räddningstjänsterna från ett flertal orter deltog i släckningsarbetet och eftersläckningsarbetet pågick ännu under onsdagen.

Farlig rök
I området väster om Kolari varnades under natten mot onsdagen om utveckling av farlig rök från branden och riksväg 21 stängdes av för trafik. Även polis fanns på plats för att dirigera om trafiken.
Den intilliggande matvaruaffären K-market klarade undkom branden utan skador. I de närbelägna områdena förekom tät rök som hindrade sikten. Jourhavande brandmästare i finska Lappland, Tuomas Korhonen, uppger att bland annat brandfarligt byggmaterial, såsom styrox, orsakade den svarta, giftiga röken.
– Vi gick in för att skydda det närliggande K-market, som utan skydd mycket möjligt även den blivit lågornas rov, säger Tuomas Korhonen.

Stanna inomhus
Boende i Kolari uppmanandes på grund av den hälsofarliga brandröken att stanna inomhus och stänga av fläktar och luftkonditionering samt att vänta in besked om det hälsovådliga tillståndets upphörande. Ett sådant besked meddelades klockan två på natten mot onsdagen.
Brandvärn från Kolari, Pello, Muonio Äkäslompolo, Rovaniemi och Kittilä, bekämpade branden. Ännu under lunchtid på onsdagen pågick röjning samt eftersläckningsarbeten på brandplatsen.

Ostlig vind
Nu återstår för polis, brandkår samt försäkringsbolag att utreda brandorsaken. Vid brandtillfället rådde ostlig vind och även svenska medborgare boendes längs efter gränsälven i Pajala kommun varnade, bland annan på sociala medier, varandra att stänga fönster och vädringsluckor.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.