fbpx

K-Rauta ödelades i våldsam brand

KOLARI: K-Rauta i finska Kolari ödelades totalt i en brand som startade under tisdag kväll. Räddningstjänsterna från ett flertal orter deltog i släckningsarbetet och eftersläckningsarbetet pågick ännu under onsdagen.

Farlig rök
I området väster om Kolari varnades under natten mot onsdagen om utveckling av farlig rök från branden och riksväg 21 stängdes av för trafik. Även polis fanns på plats för att dirigera om trafiken.
Den intilliggande matvaruaffären K-market klarade undkom branden utan skador. I de närbelägna områdena förekom tät rök som hindrade sikten. Jourhavande brandmästare i finska Lappland, Tuomas Korhonen, uppger att bland annat brandfarligt byggmaterial, såsom styrox, orsakade den svarta, giftiga röken.
– Vi gick in för att skydda det närliggande K-market, som utan skydd mycket möjligt även den blivit lågornas rov, säger Tuomas Korhonen.

Stanna inomhus
Boende i Kolari uppmanandes på grund av den hälsofarliga brandröken att stanna inomhus och stänga av fläktar och luftkonditionering samt att vänta in besked om det hälsovådliga tillståndets upphörande. Ett sådant besked meddelades klockan två på natten mot onsdagen.
Brandvärn från Kolari, Pello, Muonio Äkäslompolo, Rovaniemi och Kittilä, bekämpade branden. Ännu under lunchtid på onsdagen pågick röjning samt eftersläckningsarbeten på brandplatsen.

Ostlig vind
Nu återstår för polis, brandkår samt försäkringsbolag att utreda brandorsaken. Vid brandtillfället rådde ostlig vind och även svenska medborgare boendes längs efter gränsälven i Pajala kommun varnade, bland annan på sociala medier, varandra att stänga fönster och vädringsluckor.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN