Kaunis Iron minskar på antalet anställda

Gruvbolaget Kaunis Iron går ut med att de står inför utmaningar vilket betyder att antalet personal måste minskas.

Bolaget inleder förhandlingar med fackliga organisationer inom kort.

– Marknadsläget har förändrats drastiskt under året och trots tidigare åtgärder räcker det inte för att möta de nya förutsättningarna. Vi måste nu göra ännu större förändringar för att kunna fortsätta vara en stark och hållbar aktör på järnmalmsmarknaden, säger Klas Dagertun, vd och koncernchef för Kaunis Iron.

Samtidigt intensifieras arbetet med att minska externa kostnader och ytterligare effektivisera verksamheten.

– Det här är ett svårt beslut, men helt nödvändigt för att säkerställa en långsiktigt konkurrenskraftig gruvverksamhet i Tornedalen. Vår gruva och våra anställda är av stor betydelse för regionen, och vi gör allt vi kan för att värna om framtiden för både verksamheten och samhället, fortsätter Klas Dagertun.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Kaunis Iron minskar på antalet anställda

  1. Sänk lönerna för samtliga med minst 20% alldeles för höga löner,,,bortskämda men nu får vi se vad de ska jobba med de som sparkas, kanske vården iaf

  2. Nu saneras gruvbranschen igen efter 10 år.
    De skattefinansierade gruvorna blir återigen starkt ifrågasatta..
    Så är inte fallet med egen finansierade Kaunis Iron.
    Dom gör helt rätt i att köra direkt på sparlåga under nuvarande sanering.
    Stor eloge till de styrande politikerna i kommunen när det gäller alltför vidlyftiga kommunala nyinvesteringar orsakade av gruvnäringen.
    Den näringen erfordrar is i magen.
    Det klirrar åter efter ett tag.

  3. Det är vården som gäller om du skall stanna i pajala. Bättre att kvittera ut 19_24 tusen än att gå arbetslös och få ynka 12000 i handen. Samtidigt som du gör en insats åt samhället. Tyvärr så blir det. Gruvan läggs ner.

  4. ”Nu är fokus på att överleva” säger VD:n i NSD i dag. Det får en att fundera lite på vilka tidshorisonter som bolaget arbetar med. Under de första åren så bröt man svavelfattig högvärdig malm, fraktpriserna var extremt låga och järnmalmspriset högt. Bolaget redovisade höga vinster. Nu har situationen ändrats, järnmalmspriset är lägre, frakterna dyrare och malmen av annan kvalitet.

    I en verksamhet som denna kommer det svängningar, det är fullt naturligt, men det borde också vara något som bolaget borde räknat med. Att som det görs nu, dra i alla bromsar samtidigt, utan att tveka tyder på en kortsiktighet och oerhört underlig planering. Riskkapitalets intressen verkar gå före en långsiktig och hållbar gruvdrift.

    Kanske är det tur att Pajala kommun inte har gjort som Skellefteå och Boden och gått all in på ett riskkapitalbaserat projekt. Det lär framtiden utvisa.

  5. Nu måste finansinspektionen bevaka alla insider affärer som dom ledande politikerna finanshajarna kommer att utföra för att rädda så mycket kapital som det bara är möjligt, och pensionärerna få ta smällen.

  6. Man fick ana det. Vad blir nästa drag? Jo, det är ett finare sätt och bli av med folk än genom lönegaranti. I slutändan är det inte så många pajala bor. Vården behöver folk, så nu finns en chans för Pajala kommun och bemanna upp vården.

    • Ingen som värnar om egen hälsa kommer jobba i vården med sådana dåliga löner och övertidsarbete i dessa ekonomiska kristider, samt krav på anställda ex 8 patienter på 1 ssk eller att ha 23000 kr i månadslön och vara tillgänglig i telefonen 24-7 varje dag inklusive helg etc etc. Kanske satsa på nytt inom AI för att ha inkomst i framtiden. Tänka nytt helt enkelt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.