fbpx

Klamydia ökar i länet

Varje vecka får 17 norrbottningar klamydia.

Sedan 2020 har spridningen av klamydia ökat. Maya Bergström Wuolo, folkhälsostrateg på Region Norrbotten, uppger i ett pressmeddelande att ungefär 900 norrbottningar fick förra året klamydia, vilket i snitt är 17 personer i veckan.

Vidare uppges att den som har haft oskyddat sex kan testa sig mot klamydia på två sätt – vid ett vårdbesök eller genom egenprovtagning. ”Det är gratis att beställa ett provtagningskit via 1177.se. Man provtar sig själv med hjälp av instruktioner och får provsvaret på 1177.se efter en vecka”.

Den som är 15 år och äldre kan beställa provtagningskit. Provet analyseras också för gonorré. Om man har klamydia eller gonorré får man instruktioner kring vad man ska göra tillsammans med provsvaret.

– När man testar sig på klinik kan vi prata om sexuell hälsa, patienten kan ställa frågor och få med sig lite kondomer om det behövs. Det missar man vid självprovtagningen, men det viktigaste är att testet faktiskt blir av.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF