fbpx

Konstgjort och riktigt norrsken

Bilden är tagen vid 19.30 i Haparanda. Foto: Eva Spiik.

Det var fullt med himlafenomen på himlen under torsdagkvällen. Först ett konstgjort norrsken – och sedan ett äkta.

 

Det var raketen Bror som sköts upp vid rymdbasen Esrange i Kiruna efter solnedgången igår kväll. Raketen släppte ut grundämnet barium på en höjd av 10-20 mil, vilket gjorde molnen självlysande i det solsken som fanns på den höga höjden.

”Det här var förmodligen den vackraste raketuppskjutningen jag sett på Esrange”, säger Krister Sjölander från rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) i ett pressmeddelande.

Syftet med forskningen är att kunna ge bättre prognoser för solens aktivitet och påverkan på infrastruktur på jorden och satelliter.

”Vi har fått viktiga resultat. Jag hoppas att en analys av informationen kommer att ge oss möjligheten att ta ytterligare ett steg för att förstå ett så fantastiskt fenomen som norrskenet”, säger IRF-forskaren Tima Sergienko, huvudansvarig för experimentet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.