fbpx

Krispaket för jobb och omställning

NORRBOTTEN: Under måndagen presenterade regeringen ett krispaket som ska lindra konsekvenserna på arbetsmarknaden.

Förslagen, som är en överenskommelse med centerpartiet och Liberalerna, innebär bland annat att arbetslöshetsförsäkringen förstärks tillfälligt. Kraven för att få a-kassa sänks, både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa. Taket och grundbeloppet i a-kassan höjs tillfälligt, och de sex karensdagarna slopas tillfälligt.

Perioden som en person kan ha en extratjänst, ett nystartsjobb eller ett introduktionsjobb föreslås förlängas med ytterligare ett år.

Maxtiden för stöd till start av näringsverksamhet föreslås också förlängas från sex till tolv månader.

Därtill föreslås kommuner få bidrag för fler sommarjobb till ungdomar, och till mer gröna jobb.

Övriga förslag är: fler platser och mer distansundervisning på universitet och högskolor, och fler möjligheter till yrkesutbildning i hela landet.

För att vårdstudenter ska kunna gå in och hjälpa till i vården utan att studiemedlet minskas föreslås att fribeloppet för alla som får studiemedel tillfälligt slopas under 2020.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Söker samarbeten för fiskeprogram i Tornedalen

Ett tv-program som involverar Torneälven samt andra närliggande älvar i Norrbotten kan eventuellt komma att spelas in i sommar och nästa år. Produktionsteamet söker nu samarbete med  kommuner och lokala företag till programidén.

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.