fbpx

Kyrkan kan bli utsedd till landets fulaste byggnad

Vacker eller inte? Just nu pågår en omröstning som ska kora landets fulaste byggnad. Kyrkan i Haparanda har kvalat in i final. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Arkitektupproret anordnar regelbundet omröstningar och just nu pågår en som ska kora Sveriges fulaste byggnad. Nu har 100 byggnader runt om i landet hamnat i final och bland dem finns Haparanda kyrka som blev korad till Norrlands fulaste byggnad i en omröstning tidigare i år.
Däremot verkar det som att kyrkans vinstchanser om titeln Sveriges fulaste byggnad har konkurrens. Under måndagen har Haparanda kyrka 112 röster, vilket innebär att den hamnar långt ner på listan. Den nuvarande ledaren är Arkitekturskolan i Stockholm som igår hade 1.911 röster.
Omröstningen avslutas på julafton och vinnarna inom topp fem får ett försköningsförslag till sin byggnad. Vinnaren erbjuds ett rivningsstipendium om denne inte är intresserad av att försköna sin byggnad. På arkitektupprorets facebooksida finns information om hur man röstar.
Folkrörelsen Arkitekturupproret med nära 47.000 medlemmar röstade 2017 fram Sveriges vackraste stad och år 2018 Sveriges fulaste stad. 2019 röstades Sveriges vackraste byggnader genom tiderna fram. Av de 100 byggnader som gick till final så placerade sig Stadshotellet i Haparanda på plats 37 som Sveriges vackraste byggnad.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Kyrkan kan bli utsedd till landets fulaste byggnad

 1. man kan ju bara spekulera vad det var som drev Kyrkorådet till att acceptera plåtbygget i mitten på 60 talet, påminner faktiskt lite om sossarnas kubiska byggande i mången stad runt om i Sverige. Massor av gamla fina byggnader revs och ersattes av fyrkantiga betonghus kan man säga…Inte ens i Öststaterna fick arkitekterna härja lika fritt inne i Städerna…

 2. Jag kommer ihåg ett reportage på 70-talet på radion med Pekka Arto som vi skrattade åt, ”Haaparanta syrkka är stor, pret, lånk och hök” löd det till vår munterhet😊

 3. Synd att utsidan inte motsvarar insidan, kyrkans insida är riktigt fin.
  En bra sak med utseendet är att man nog aldrig glömmer Haparanda kyrka, alla andra gamla kyrkor ser ungefär likadana ut.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.