fbpx

Länets vårdpersonal bra på hälsoråd till patienter

Vårdpersonal i Norrbotten toppar listan över regioner i landet som ger mest råd kring levnadsvanor till patienterna. 

Enligt Region Norrbotten är råd om levnadsvanor viktigt för att förebygga ohälsa. Råd ges kring; daglig rökning, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor.

–  Vi i Norrbotten har skäl att jobba extra med de här frågorna eftersom många här insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar och har flera riskfaktorer som kan förebyggas med hälsosamma levnadsvanor. Att arbeta förebyggande är väldigt viktigt och vi fortsätter att utöka våra insatser för att förbättra levnadsvanorna, säger Birgitta Johansson-Huuva, regionråd (C) på regionens hemsida.

Socialstyrelsen kontroll av hur bra vården är på att ge råd kring levnadsvanor till patienter visar att inom tre av fyra levnadsvanor är Norrbotten den region i landet som ger mest rådgivning till patienterna och rådgivningen ökar inom alla fyra levnadsvanor.

Det finns stora skillnader mellan olika regioner. I Norrbotten får exempelvis var tionde patient råd om fysisk aktivitet, men det finns flera regioner där bara var tusende patient ges liknande råd.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka