LEDARE: Tänk gott om Tornedalen

LEDARE: Låt julhelgen bli en tid för eftertanke och goda tankar om Tornedalen.

Det har varit ett intressant år i Tornedalen och detta års julklappsönskningar inleds i Pajala. Där är det hett kring julgröten.

Som väntat blev Ulrica Hammarström (S) vald till kommunalråd men vald vice, Leif Gramner (KD) håller i taktpinnen.

Allt emedan ettrige Johny Lantto som (S)tartat eget efterlyser besparingar. Alltså sådana som lyst med sin frånvaro även under tidigare ledningar.

Pajalas fullmäktige tillönskas därför ett konstruktivt samtalsklimat inför de svåra beslut som behöver tas, alldeles oavsett den hoppingivande gruvdriften.

Kommunalrådet Hammarström tillönskas därtill förmågan att beskriva hur hon ser framtiden.
* * *
I ÖVERTORNEÅ har kommunal­rådshalvan Tomas Mörtberg blivit kommunalråds-hela då han växlar upp till heltid. Det blev starkare stöd för Mörtberg än vad partiernas mandatfördelning anger, 15 av 25 ledamöter gav Mörtberg stöd. Mörtberg har visat att han kan ändra sig. Efter valet deklarerade han att det inte är aktuellt att regera som kommunal­råd med stöd av en hel klase småpartier.

Just dessa partier har nu valt honom, plus två mandat till. För framtida beslut gäller det att hålla ihop de 13 mandat som officiellt sagt sig stå bakom Mörtberg. Ett enda tappat mandat kan skapa regeringskris i Övertorneå.

Mörtberg tillönskas därför förmågan att dansa på slak lina.
* * *
HAPARANDA får nytt styre efter valet. Det har försatt (S)-partiet i en desperat stämning. En sammansvärjning har drabbat bland annat undertecknad som utmålats som orsak till (S)-förlusten, inkluderat att undertecknad inte nog mycket publicerat de motgångar som Sven Tornbergs företagslederi drabbats av: Ett strafföreläggande som kom efter valet, baserat på händelser vi skrivit om innan valet.

Jag förstår att det kan göra ont att ­förlora den makt som i generationer tagits som självklar.

I fråga om opartiskhet som utgivare känner jag mig trygg. Jag brukar få dylika reaktioner efter varje val. Denna gång var det från (S).

Ett antal (S)-företrädare i Haparanda tillönskas därför en stund för reflexion över varför de förlorat valet, förslagsvis i samband med en vinter­promenad där gropens lutande betongpelare hamnar i blickfång.
* * *
AVSLUTNINGSVIS går vi in i julhelgerna och nästa HB kommer först nästa fredag.

Det ger tid till eftertanke.

I julhandeln – och i andra sammanhang – tillönskar jag alla ledar­spaltens läsare tankar på allt det fina vi har i Tornedalen.

Genom att välja det lokalt producerade bidrar vi till vår egen framtid. Se också det fina i människorna, ­miljöerna och naturen. Vi lever i ett unikt gränsland med många möjligheter. Den som bara ser fel, ser inteheller framtiden.

Örjan Pekka
Ledarskribent, HB

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
32 kommentarer om “LEDARE: Tänk gott om Tornedalen
 1. Pierre skriver:

  Det är dags för S att röra sig vänster igen. Kompromiss efter kompromiss med kapitalet har lett till dagens arbetsmarknad.

  Det är inte det att vi har lite jobb, snarare att förhållanden och löner blir sämre. Säkra anställningar är i princip obefintliga då fler och fler går genom opålitliga bemanningsföretag.

  Våra statliga instutioner och fack har också lidit hårt, men S har mest gett prat och inga aktioner.

 2. Resultaten skriver:

  Pierre:

  Jo precis alla kompromisser hit och dit har väl gjort att alla dessa oärliga skurkbolag styr arbetsmarknaden med en monopol.

  Antingen förstatliga allt eller låt småföretag sköta saker!

  Stora vårdbolag som lägger sina pengar till andra länder för att slippa betala skatt och anställer billig (i vissa fall gratis och betald) arbetskraft för att spara kan vi gott klara oss utan!!!

  Gäller givetvis även annat men tycker vården hemskast då det även drabbar de sjuka och handikappade människor.

 3. besviken hemvändare skriver:

  Som hemvändare slås man av hur vackert det är här. Det lät så bra på lotteriet mittemot Rödakvarn i Övertorneå när kommunalråd Thomas Mörtberg berättade stolt om kommunens storsatsning på besöksnäringen. Men när vi ska kolla på kommunhemsidan vad det finns att göra för besökare hittar vi inget, typ ‘välkommen hit’ eller ’uppleva och göra’. Ingen turistinfo alls, inget om skidspår, öppettider mm. Förutom att simhallen är stängd just nu när det är som mest besökare i kommunen. Ingen julhälsning heller. Skitdåligt! Ni hade ju en duktig informatör för några år sen, anställ en informatör snarast.

 4. Utflyttad hemvändare skriver:

  Håller med besviken hemvändare till 100% Jag var också in på kommunens hemsida. Ny design men gammalt innehåll. Pinsamt eftersom det tydligen är flera som jobbar med information och marknadsföring av kommunen sägs det bland mina vänner som bor kvar. Inte ens plastsäcken utanför Apoteket fick man se live. Bara en uppvärmd markyta 🤣. Skärpning Mörtberg och co. Ni kanske omger er med fel personer och rådgivare när allt verkar gå utför?🤔

 5. statsmannen (s) skriver:

  vi i (s) ska ha stora förväntningar på valframgångar om 4 år. verkar som Annies parti för fram grapes pojken som en kommande kommunalråds kandidat. bra beslut för vårt vidkommande. och att vi för fram göran Lahti som en motkandidat. då har vi över 50 % av rösterna. och behöver inte som Mörtberg ha stöd av nazi sd:s röster framöver. sd rösta på Mörtberg. varför kan man tycka? kanske för bra relationer med rådet plötsligt innan k-råds valet. vad hände i dom informella samtalen som inte skulle vara informella???? och Mörtberg spela överraskad att de blev 15-10. måste skratta…….och gör de..hahha

 6. Fakta skriver:

  Gott om Tornedalen, Pekka som högerextrem, glömmer bort vad S och Bucht genomfört förbättringar för landsbygden! När högern pratar om reformer, är det neddragniningar! Under högerns 8 år avvecklades butiker, bensinsta, posten, banker, försäkringskasse kontor m.m. i bl.a Ötå kommun! Nu Pekka, din övertygelse högerpolitik, så lägger ni ner, utöver Försäkringskassan 2008, även alla AF-kontor i Tornedalen!

 7. statsmannen (s) skriver:

  och pekka verkar själv inte tro på att han är en Lillemans företrädare. varför skäms du eller skäms du för att tappa ytterligare premuranter? hb är ju en extermt höger tidning de kan inte vara okänt av nån förutom av kanske redaktören och er största dilemma är Pajala där vänstern styr och där ni har dom flesta premuranter. svårt ord detta premurant!

 8. statsmannen (s) skriver:

  pekka beskriver de som motgångar för tornberg. inte vad fakta är att han medvetet gjort ett bokföringsbrott för att därigenom som högern tycker är ovidkommande har brytit mot bokföringslagen. ska de beskrivas som motgångar? en okompetent företagsledare ska hyllas som diverse ”motgångar”?!!! vilken höger retorik. samma ljumma retorik om de var vänstern? tror inte de.

 9. happisman skriver:

  Jag gillar inte vänstern med sin arbetsmarknadsfientliga och bidragsvänliga politik. Jag gillar inte heller högern med sin egoistiska politik som syftar till skattesänkningar som tömmer den offentliga skattekistan. Vi måste ha mer politik som bidrar till ett starkare gemensamt samhälle och offentliga finanser. Tänk när t.ex. många av 40-talisterna börjar behöva äldrevård. Det måste vi ha råd till så att vi kan bygga ut äldreomsorgen. Det samna gäller också barnomsorgen och sjukvården i allmänhet.

 10. Enok Nitti skriver:

  Jag är en nöjd ”premurant”.Tack för en bra tidning.

 11. Lekstugan i lokalsamhället skriver:

  Skit i tornedalen de har inget att komma med sedan de seriösa arbetsvilliga har lämnat bydgden och det här jordevlivet.
  Efter dem komm ingenting och sedan ingenting och vad finns kvar står skrivet i stjärnorna, Några drömmare som tror att ornedalen blomstar bara någon utifrån kommer och ställer allt i ordning får vänta vid sin mila, ingenting kommer att bli bättre, bara finns sig i att någon utifrån kommer och luckrar genom statens villiga insatser som blåser näsan av er. -Hej och hopp lättlurade heter det på nationalspråket.

 12. Pajala kommunbo skriver:

  Du träffar huvudet på spiken och för en del gör det ont.
  Visst är det klokt att samarbeta S, Kd och Ns. Kunskap, erfarenhet och ev. nytänk.

  tack för bra ledare.

 13. Sarva skriver:

  Svar till stadsmannen. Det har funnits pengar i borgarnas lador: Slänga ut 212 miljarder på import av terrorister!Muta till sig röster av muslimer genom att sponsra Moskéer.mm.för en gångs skull gå på you-tube och titta på Sossarnas hemska nazi förflutna. Du kanske inte vet vad sossarna gjorde på 60-talet! Jo skickade iväg folk från tornedalen söderut,tog bort självförsörjande småbönder, genom att starta kr-jordbruk som man visste skulle bli ohållbara. Konkurser. Nu ser det ju bra ut din diskutioner talar mot dig själv. S tycker att vi har brist på arbetskraft du att det inte finns jobb best.d

 14. Snuskrossen skriver:

  Har moderatorn somnat när så mycket kritik mot Pekka får passera?

 15. Örjan Pekka skriver:

  Hej Snuskrossen,

  Moderatorn är vaken.

  Mvh
  Örjan Pekka

 16. Snuskrossen skriver:

  Nu ja..

 17. Kom igen nu! skriver:

  Hamnar du ofta med andra som gnäller och lyfter hur dåligt allt är? Det finns de som ser på lösningar till våra samhällsutmaningar också. Diskuterar du att det ofta är någon annans fel? Det finns människor som påverkar sina liv genom arbete, studier och träning! Har du en känsla att du representerar det goda och vet hur allt ska lösas. Engagera dig i politiken eller föreningslivet. Ditt engagemang behövs. Låt oss stärka Tornedalen genom gemenskap och utveckling. För mycket negativt påverkar allas hjärnor och föder misstro och gör att färre vill jobba för det gemensamma! Så vill vi inte ha det!

 18. statsmannen (s) skriver:

  sign sarva: en ny sd:eare som inte vet nått om politik eller dess historia. men den historia vi vet är sd:s uppkommen från nazi ideologi. se bara än idag ger deras riksdagsledamöter uttryck för nazi åsikter och kvinnofientliga uttalanden bla. skrämmande. igen -se på orban, erdogan och trumps ledarskap. och ”vet inte” åkesson vet så klart ingenting. nä ni medelålders män som verkar av egen kraft har misslyckats i samhället och nu röstar på nazi. tänk om för vi är på väg på en farlig väg ang demokratin.

 19. statsmannen (s) skriver:

  och än står jag fast vid att c och l kommer att rösta på lillemannen, som statsminister. l kommer helt klart att göra de med att majoren Björklund lovar att avgå vid partiets nästa stämma under tror jag dom har under våren 2019. oddset på sv spel är 1.19.

 20. Fakta skriver:

  Mörtbergs storsatnings på besöksnäringen?? Under hans 4 år, vad är det positiva i utvecklingen? Ett nedlagt hotell, ett nedlagt Kattilakoski, ingen konsthall Risudden, nedlagt Ruskolabacken, inget rejält stöd för Matarengi Marknad! Befolkningen minskar, trots miljon satsningen på projekt 2020! Det går utför med borgar styre och hade inte S regeringen ”pumppat” in pengar till kommun, hade även ekonomin havererat!

 21. Fakta skriver:

  Örjan Pekka, ett repotage tips med Mörtberg om besöksnäringen, med anledning av borgar budgeten med 20 % höjd moms på naturguide företagare, som C indirekt medverkat till!

 22. Gott om Tornedalen ?? skriver:

  Vadå gott om Tornedalen ??
  Rent historiskt finns det något gott om Tornedalen över huvud taget såvida man inte tillhör de privilegierade fin släkterna med S-Adelsboken. Om du inte tillhör dem så snackas det inte gott om dig och framtid är utanför Tornedalen, eller så trakasseras du till AMS och AF med rent HÅNFLIN. Gott snackar bara de med som tillhör S-Adeln. Övriga göres sig ej besvär.

 23. AnnBritth Olofsson skriver:

  Statsmannen (S)…Har tagit till orda igen.Ett innerligt tjat om nazi och SD. Gnäller om medelålders män som inte vet något. SD är kvinnofientliga. Kolla upp partiet innan du tar till orda igen. Vi är många kvinnor som är medlem i partiet. Inte känner vi oss kränkta. Vi har lika mycket talan som alla män i partiet. Har du koll på sossarnas historia? Säkert inte. Det är inte så rolig historia där heller. Vakna upp…läs på innan du yttrar dig. Gott nytt år…

 24. Sarva skriver:

  Tror nog att jag kan lite mer om politik än du (besser wisser) statsmannen, kvinnofientligt parti, SD Mej veterligt är det bara sd som är mot pedofili barnäktensskap islamism med allt vad det innebär.vi medelålders har nog mer erfarenhet än en vänster vriden imbecill en sak håller jag med dig det finns ingen demokrati kvar, än en gång läs sossarnas mörka förflutna känner du någon i 80+ åldern gå och fråga dem om nazi- sossarnas historia. Iannat fall hänvisar jag dig till y-tube sossarnas nazistiska och mörka förflutna. Det var dessa som exporterade rasbiologi till hitler läs och förstå.

 25. Politiken gemensamt med svunna Tyskland. skriver:

  -Genom tiderna säger inget gott om tornedalen som har en konstig attityd till uppfattningen om positivt. Så länge S adeln styr och ställer är det positivt, även när de styr efter samma agenda som SD har precis samma politiska uppfattning som silar etniciteter från majoritetsbefolkningen. Sossarna har talat med kluven tunga i alla tider som SD utmålas som politiskt hotbild, visst rädslan finns att S utökas med D medan innehållsmässigt är ideologin densamma. Bygdens urbefolkning har berövas sin mänskliga rättigheter etnicitet, identitet med förtal som medel till integritetsmord.

 26. AnnBritth Olofsson skriver:

  Jag har läst Örjan Pekkas krönika. Den var läsvärd. Verkligen. Jag blir mest irriterad på vissa påhopp vad gäller Örjan. Det liknar mobbning och påhopp. Vi måste alla få tycka och tänka som vi vill. Hade jag varit redaktör hade vissa kommentarer lämnats åt sidan. Kränkande saker ska vi hålla för oss själv. Vilket parti vi än sympatiserar med släpps vi fram. Eller hur? Det är värre med NSD…där får vi inte ge kommentarer.

 27. Järvibo skriver:

  Var är Ötås politik på väg?Ni som sitter där, har ni ingen moral? Kollar ni överlag vad för folk ni väljer till olika uppdrag? Jäv,eget intresse, ekonomiska brottslingar, enormt skuldsatta,psykopater, folk som vill bara få in en fot, ja sägare, gamlingar som inte har en aning om vad 2019 är för nåt mm. Ska dessa få bestämma över våra skattepengar?

 28. S och naturalismen har mkt gemensamt skriver:

  När det gäller naturalismen och S har de mkt gemensamt i sitt cyniska synsätt än i dag. Nästan mer än SD rent historiskt vet inget annat parti som har sådan uppsikt och registrerar folk till olika kategorier. Genom att mobba och frysa ut folk erhåller de bidragsfolk som blir tvungna att rösta på dem för sin överlevnad. Nu använder de dessutom sitt cyniska synsätt för att trakassera dessa bort från de sociala skyddsnäten

 29. All kritik tystas ner skriver:

  En sak är säker: Det är i Haparandabladet där yttrandefriheten råder än så länge. I övriga media är det munkavle som gäller där ingenting som skadar det politiska egoism styret tillåts komma upp i dagen. Alla privatiseringar gör servicen oberäknelig, leveranser uteblir, hyrorna höjs det sägs att det byggs men vanliga löntagare har inte en chans att hålla kylan utanför fasaderna. De privata ägarna skiter i att isolera lägenheterna men att tar betalt försummas inte. Behandlar hyresgäster som saknar rättigheter och balar klampar in och säger sig ”åtgärda” utan att meddela innan.

 30. Umebo skriver:

  Vet inte varför jag tänker på Tant Råbiff.

 31. Potin metoder skriver:

  Vem som än regerar måste se till att samhällsservicen fungerar. Spelar inte roll om ledarskapet är blodigt köttiga eller bara massivt biffiga
  är ledarskapet inte till för att egoistiskt enbart att rulla runt i döfläsket. Helt klart att media i symbios tonar ner medborgarbehov och spelar på politikers linje och gör allt för att tysta ner valboskapet.

 32. hur var det nu? skriver:

  Vaddå s-adeln? Ötå har ju styrts av alliansen sen valet 2014. i år fick Mörtberg med sig V, Partiet o SD oxå. Hörde att SD:s ledamot kramades med Mörtberg innan kommunfulmäktige…..