Legitimationstvång ses som bra för patientsäkerheten i länet

NORRBOTTEN: Socialstyrelsens besked om förbud att anställa olegitimerade sjuksköterskor efter den 1 januari 2016, ses positivt av ansvarig landstingsledning.

Förra veckan meddelade Socialstyrelsen att det från och med 1 januari 2016 blir förbjudet att anställa sjuksköterskor utan yrkeslegitimation. Idag finns ett undantag som gör det möjligt att anställa studenter som sjuksköterskor från och med deras femte termin.

Enligt Vårdförbundet Norrbotten naggar denna typ av rekrytering ”kraftigt” på patientsäkerheten, men landstingets utbildningsstrateg Christina Aasa Bygdell säger sig inte känna igen denna rekrytering i Norrbotten.

Enligt henne påverkas landstinget inte nämnvärt av förändringen, eftersom man bara använt undantaget för att anställa nyutexaminerade sjuksköterskor som inte hunnit få sin yrkeslegitimation. Hon välkomnar därför Socialstyrelsens besked som bra för just patientsäkerheten.

Aasa Bygdell meddelar att de nyexaminerade sjuksköterskorna även i framtiden kommer att anställas som undersköterskor till en början; detta eftersom de genomgår handledd inskolning under den tid det ska ta att få sin legitimation.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
5 kommentarer om “Legitimationstvång ses som bra för patientsäkerheten i länet
 1. Futurum Casus. skriver:

  På vilket sätt hjälper det sjukvården som redan nu går på knä och med utarbetad personal?

 2. Artic skriver:

  FC Det är inte tänkt att hjälpa sjukvårdens personal problematik, det är tänkt att säkra patientsäkerheten. Om jag inte misstar mig så tex, läkaren ordinerar men sjuksköterskan är den som delegerar och har det formella ansvaret för att sprutan/tabletterna som ges är rätt, i rätt mängd, i rätt rid och till rätt patient på en avd. Så helt riktigt beslut tycker jag.

 3. Futurum Casus. skriver:

  De olegitimerade sjuksköterskorna får inte administrera läkemedel men de kan jobba som uskor med mer kompetensen än vanliga uskor. När man är en termin 5 eller 6 student så får man dispens för att sätta in nexiva nålar osv. Det finns mycket de kan göra för att hjälpa behörig personal.

 4. Futurum Casus. skriver:

  Men det krävs att de obehöriga har godkända betyg i alla genomförda kurser.

 5. Artic skriver:

  FC Att jobba som us har inget med det här att göra. Det gäller att det funnits undantagsregler för anställa ss studerande som ss vikarier som kommuner och landsting använt regelmässigt för att anställa oleg ss. Socialstyrelsen nu bort undantagsreglerna efter att alla instanser ansåg att patientsäkerheten inte uppfylls och kräver nu prövning i varje fall.