fbpx

Lurendrejare uppger sig vara bank

För lite mer än en vecka sedan började bluff-sms som såg ut att komma från Nordea att skickas ut till både privatpersoner och företagare.
Nordea uppmärksammade utskicken och har gått ut med en varning. Nordea uppger att meddelandena kan innehålla mottagarens förnamn, delar av ett kontonummer och annan känslig information. Bluff-smsen hänvisar ofta till misstänkta transaktioner, kort eller konton. I meddelandet uppmanas mottagaren att kontakta ett angivet telefonnummer, men det är falskt.
Kontakta riktiga banken
Om man får ett sms som angiver misstänkta transaktioner eller köp från ett nytt nummer så bör man själv kontakta banken, via det nummer som är bankens verkliga, och inte följa numret eller uppmaningar som står i smset.
Ber inte
Kom ihåg att Nordea aldrig kontaktar dig och ber dig använda kort och kortläsare eller Mobilt BankID via telefon, mejl eller sms-meddelanden eller ber dig lämna ut annan känslig information.
”Vi arbetar kontinuerligt mot bedrägerier, både proaktivt, när det väl sker och reaktivt. Vi arbetar också med att utbilda våra kunder i att skydda sig mot bedrägerier. Vad gäller telefonbedrägerier har vi till exempel under en längre tid informerat hur man skyddar sig, bland annat med varningsmeddelanden i nätbanken och i sociala medier och vi har fördjupat samarbetet mellan Polisen och andra banker. Vi har även skickat fysiska brev till äldre kunder eftersom de ofta är bedragarnas måltavla”, uppger Carl Hemren, presskommunikatör på Nordea.

Polisens och bankernas råd – så skyddar du dig mot bedrägerier
– Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter
– Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig
– Om du blir misstänksam, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst för att kontrollringa.
– Om du drabbas – polisanmäl alltid! Anmäl både bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier.
Källa: Nordea

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka