fbpx

UPPDATERAD: Malmbanan kan öppnas tidigare än beräknat

Prognosen för att öppna Malmbanan för godstrafik var satt till torsdagen den 7 mars klockan 16.

Dock har Trafikverket genomfört tester under onsdagens eftermiddag, och om de sista momenten går bra kan godstrafiken sätta igång redan runt 18- eller 19-tiden på onsdagskvällen.

– Vi har gjort de tester som vi tänkt göra. Vi har stresstestat med både lastade och olastade vagnar. Det har gått bra än så länge, säger Peter Jonsson, presskommunikatör vid Trafikverket, till HB strax innan 16:30-tiden på onsdagen.

Dock poängterar Peter Jonsson att Trafikverket inte kommer ropa hej innan de är över bäcken.

– Det sista vi gör är att vi kör med mätvagngen sista sträckan och efter det kan vi säga bu eller bä, säger Peter Jonsson.

Uppdatering 08:10 7/3

Vid 21-tiden på onsdagen kunde det första godståget släppas på sträckan.

”Trafikverkets entreprenör kommer enligt plan fortsatt vara på plats, för att fortsätta med vår kontrollplanen där de besiktigar sträckan två gånger per dygn”, uppger Trafikverket.

Av säkerhetsskäl kommer ingen persontrafik att tillåtas, och det råder fortsatt nedsatt hastighet på sträckan (40 km/h).

– Alla som jobbat i området de senaste dygnen har gjort ett jättejobb. Jämfört med den förra urspårningen så har vi haft betydligt mindre att återställa samt att vädret i området har varit gynnsamt, säger Håkan Äijä, krisledare vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka