fbpx

Man åtalas för narkotikabrott och grovt vapenbrott

I fredags dömdes de två Haparandaborna till fängelse. Foto: Lisette Olsson

Åtal har väckts mot en man i 30-årsåldern, vid Haparanda tingsrätt, för narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Enligt stämningsansökan har mannen som är bosatt på en ort i Östra Norrbotten olovligen framställt och innehaft drygt tre kilo cannabis. Han ska även haft nästan nio gram Mitragynin, som är den aktiva substansen i kratom, en växt som i högre doser har opioidliknande effekt.
Dessutom fann polisen två kulgevär, varav ett av dem manipulerats genom att pipan kapats av. Brottet bedöms som grovt då det involverar två vapen, varav det ena var av särskilt farlig beskaffenhet och båda vapnen var tidigare stulna.
Polisen beslagtog också lampor som används för inomhusodling, vilket ytterligare stärker misstanken om att mannen odlat cannabis hemma.

Under förhör vid huvudförhandlingen erkände mannen narkotikabrott och innehav av vapen. Mannen greps i december 2021, men åtalet kom inte in till Haparanda tingsrätt förrän den 4 juli i år.

Straffskalan för grovt vapenbrott är fängelse två till fem år, och för narkotikabrott av normalgraden är det fängelse, minst 14 dagar och som mest tre år.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka