fbpx

Miljoner ska stärka arbetet med demens

Regeringen aviserade den 31 januari att åtta miljoner kronor ska avsättas till arbetet med demens  i ny satsning för stärkt äldreomsorg.

Svenskt Demenscentrum (SDC), som är ett nationellt kompetenscentrum för demensfrågor, är beviljad tre miljoner kronor i år för att påbörja ett projekt som syftar till att ge stöd till kommuner och regioner för att nå en sammanhållen vård- och omsorgskedja ”från första misstanke om demenssjukdom och från en fastställd diagnos genom hela sjukdomsförloppet till vården i livets slutskede”.

Arbetet ska i enlighet med vad som anges i ansökan ske i samverkan med Socialstyrelsen, Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Sveriges Kommuner och Regioner.

Vidare har regeringen beviljat fem miljoner kronor till de två nationella kvalitetsregisterna inom demensområdet. Både Svenska registret för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar (SveDem) och registret för beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD) har beviljats 2,5 miljoner kronor vardera under 2023 för att stödja kommunernas förbättringsarbete utifrån registerdata.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN