fbpx

Minskat utsläpp av växthusgaser första kvartalet

Utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin minskade med 8,1 procent under det första kvartalet 2020 jämfört med samma period i fjol, visar ny statistik från SCB. Minskningen beror främst på minskade utsläpp från energibranschen.

SCB:s miljöräkenskaper redovisar miljöstatistik och ekonomisk statistik i ett gemensamt system. Utgångspunkten är den svenska ekonomins miljöpåverkan oavsett var i världen den sker. Under det första kvartalet i år minskade utsläppen från denna i de flesta branscher jämfört med första kvartalet 2019.

Största minskningen ses bland utsläppen inom branschkategorin ”el, gas och värmeverk samt vatten, avlopp och avfall”. Där utsläppen av växthusgaser var 31 procent lägre än i fjol. Minskningen har dock ingen koppling till coronapandemin under det första kvartalet men det som tydligt började märkas i den svenska ekominin i mars och kan kopplas till coronapandemin är de minskade utsläppen från transportindustrin som minskade med åtta procent under första kvartalet jämfört med 2019. Minskningen syns inom både rederinäringen och flygbranschen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN