fbpx

Nu är tiden igång igen

Nu tickar klockan på fiskeboden i Kukkolaforsen.  Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Nu tickar klockan på fiskeboden i Kukkolaforsen.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Urverket på klockstapeln som är placerad på taket till en fiskebod i kulturbyn i Kukkolaforsen restaurerades 2012 men då gick klockan enbart i en kvart.

Nu är klockstapeln och fundamentet som fiskeboden står ovanpå restaurerade. Pengarna som öronmärkts till projektet, 200.000 kronor från H M Konungens Wallenbergfond räckte till projektet, uppger Allan Fjellvind på Kulturenheten vid Haparanda stad.
– Renoveringen har gått enligt plan i stort sett. Vissa smågrejer tillkom när man började som till exempel ruttet bjälklag i golvet som man fick byta ut men inget utöver det normala när vi jobbar med gamla byggnader tillkom, säger Allan Fjellvind.
Arbetet färdigställdes mot slutet av förra veckan och idén till renoveringen startade när Kukkola Samfällighetsföreningen uppmanades av Jan Lindman, konungens överintendent att ansöka om pengar från fonden. Tillsammans med kommunen realiserades alltså idén.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.