fbpx

Ny lag om vistelseförbud på allmän plats

Den 1 februari trädde den nya lagstiftningen om preventiva vistelseförbud i kraft.

Lagen innebär möjlighet att begränsa att en person som främjar grov brottslighet ska få vistas på vissa platser – och detta utan att personen har dömts för brott.

Vistelseförbudet riktar sig mot enskilda individer och det är åklagare som efter anmälan från polisen beslutar om åtgärden. Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud.

Områden som avses kan exempelvis vara allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Vistelseförbudet får dock inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.

Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.

I ett pressmeddelande från polismyndigheten uppges att poliser som arbetar i ett område ”har i regel mycket god kännedom om de aktörer som har en påverkan på brottsligheten i området, och det är även de som bäst kan se till att beslutet efterlevs”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF