fbpx

Ny översiktsplan tas fram

HAPARANDA: Inom ett LIS-område kan det särskilda skälet för landsbygdsutveckling användas vid dispens och upphävande av strandskyddet. Nu har markägare möjlighet att påverka och utveckla områden på sin mark eftersom kommunen ser över översiktsplanerna.

– Det är nu man har chansen, översiktsplanerna tittar vi över en gång per mandatperiod så när det här är gjort dröjer det fyra år tills nästa gång, säger Sven Tornberg (c), kommunalråd.
Varje kommun har översiktsplaner och i vanliga fall brukar möten för allmänheten anordnas runt om i byarna där medborgarna får möjlighet att lyfta in utvecklingsplaner för strandnära områden, men under rådande omständigheter med coronapandemin så öppnar kommunen istället för att använda digitala kanaler om man som markägare vill utveckla ett område på sin mark.
– Alla måste få chansen påverka och tycka till så att vi inte missar det här om folk har utvecklingstankar för sin bygd. Äger man mark och vill göra något där så skriver man till oss vad man vill ha gjort. Vi kan använda oss av de moderna kanalerna nu, det är bara att höra av sig till kommunen så får politikerna ta beslut. Även om situationen är som den är just nu så går det ändå att jobba med framtiden, säger Göran Wigren.
Det är nu, under aprilmånad som markägare har chansen att vara med och påverka och lyfta fram markområden som kan vara attraktiva att utveckla.
– Vi tror att det kan vara en framgångsfaktor för att få folk att investera i kommunen, om det finns tomter som är strandnära, det kan vara avgörande för folka att välja att bosätta sig eller bo kvar här. Översiktsplanerna är en viktig del när det kommer till landsbygdsutveckling, kompetensförsörjning och att kunna erbjuda attraktiva boendeplatser, säger Sven Tornberg.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka