fbpx

Nya lagar från och med idag

Från och med 1 augusti införs en del nya lagar och regler.

Bland annat skärps synen på våldtäkt och andra sexuella kränkningar, medan regler om utvisning på grund av brott skärps.

Det införs vidare en registreringsskyldighet för vissa förbetalda tjänster som kan nås via till exempel kontantkort, och syftet är att underlätta för brottsbekämpande myndigheter att försvåra för kriminella.

Vissa ändringar i skollagen börjar också gälla den 1 augusti, bland annat tydliggörs nu huvudmannens ansvar för att det på varje skola bedrivs ett förebyggande arbete för att skapa trygghet och studiero.

Nu ska all skolpersonal kunna ingripa fysiskt för att avvärja våld, kränkningar eller andra ordningsstörningar, och all skolpersonal ska även ha befogenheten att omhänderta föremål från en elev utvidgas nu till att omfatta all personal. Lärare får bland annat omhänderta mobiltelefoner som inte behövs i undervisningen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rekordstor restaurering av våtmark

Totalt ska cirka 300 hektar våtmark tre kilometer norr om Tapulivuoma återställas som en del av Kaunis Irons arbete för biologisk mångfald. HB följer med Emil Lundholm som jobbar med restaureringen.

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.